Tietoa apuvälineistä

Tämän sivun sisältö

Kuntoutumistalo

Terveyskylän Kuntoutumistalon Apuvälineet-sivuille on koottu apuvälinepalveluihin ja apuvälineisiin liittyvää tietoa tukemaan apuvälinealan ammattilaisten, tutkijoiden, kehittäjien ja opiskelijoiden työtä. Tiedosta hyötyvät myös muut terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaiset sekä apuvälineen käyttäjät ja heidän läheisensä.
Apuvälineet (Terveyskylän Kuntoutumistalo)

EASTIN portaali

EASTIN on seitsemän Euroopan maan apuvälinetietokannoista muodostettu portaali. EASTIN:ia voi käyttää myös suomeksi ja 21 muulla eurooppalaisella kielellä, mutta apuvälineitä koskevat tiedot ovat alkuperäisillä tiedot tuottaneiden maiden kielillä. Hakuja voi tehdä apuvälineluokan, avainsanojen, kauppanimen tai valmistajan nimen mukaan.
EASTIN portaali

Kommunikointi, selkokieli ja lukivaikeudet

Kehitysvammaliiton Papunet-sivusto tarjoaa tietoa ja materiaaleja kommunikointiin sekä tietoa puhevammaisuudesta ja eri kommunikointikeinoista: selkokielestä sekä puhetta tukevista ja korvaavista keinoista (kuvista, viittomista ja blisskielestä).
Papunet (Kehitysvammaliitto)

Näön apuvälineet

Näkövammaisten liiton verkkosivuilla on tietoa näkemisen apuvälineistä ja näkövammaisuudesta. Liitolla on näön apuvälineiden myymälä Aviris, jolla on myös omat verkkosivut. Opaskoiratietoa saa sekä Näkövammaisten liitosta että Opaskoirakoulusta.
Näkövammaisten liitto ry
Näkemisen apuvälineiden erikoismyymälä Aviris
Opaskoirakoulu (Näkövammaisten liitto ry)

Kuulon apuvälineet

Kuulolaitteista ja kuulemisen apuvälineistä saa tietoa Kuuloliiton verkkosivuilta. Sivuilla on muun muassa oppaita ja esitteitä kuulokojeista, kuuloapuvälineistä, kuulovammoista ja tulkkipalveluista.
Kuuloliitto ry

Urheilu-, liikunta- ja toimintavälineet

Suomen Paralympiakomitea on urheilu- ja liikuntajärjestö, jonka tehtävänä on suunnitella, toteuttaa ja kehittää liikunnan harrastamisen ja kilpailemisen mahdollisuuksia ja olosuhteita liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille henkilöille sekä elinsiirron saaneille sekä dialyysissä oleville henkilöille.
Suomen Paralympiakomitea ry

Paralympiakomitean apuvälinetoiminta

Paralympiakomitean apuvälinetoiminta (entinen SOLIA) opastaa ja neuvoo, tarjoaa kokeilu- ja vuokraustoimintaa sekä auttaa oman välineen hankinnassa jakamalla tietoa ja antamalla asiantuntijalausuntoja.P aralympiakomitea vuokraa liikunnan ja urheilun apuvälineitä kaikille ilman vamma-, diagnoosi- tai järjestörajoja. Välineet sopivat pääsääntöisesti itsenäisesti liikkuville.
Paralympiakomitean apuvälinetoiminta (Paralympiakomitea)

Paralympiakomitean apuvälineiden vuokrauskalenteri (Paralympiakomitea)

Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike - matkalle - liikkeelle - keskelle elämää tarjoaa vaikeavammaisille toimintavälineiden kokeilumahdollisuuksia vuokraamalla näitä välineitä ja järjestämällä koulutusta välineiden käytöstä. Toimintavälineet ovat vaikeavammaisille suunniteltuja; niiden avulla osallistuminen on mahdollista. Malike vuokraa muun muassa maastorattaita, erilaisia polkupyöriä, laskettelukelkkoja sekä muita välineitä talvella liikkumiseen.
Malike (Kehitysvammaisten Tukiliitto ry)

Muisti ja kognitiivinen toiminta

Kognitiivisella toiminnalla tarkoitetaan aistien kautta tulevan tiedon käsittelyä, puhetta ja ihmisen kykyä ohjata omaa toimintaansa, kuten etenemistä ruuanlaitossa työvaiheesta toiseen, ulkona liikkumisessa ohjaamista eli paikannusta ja muistamista. Tämä on uusi kasvava apuvälineala. Kokeiluissa on havaittu, että apuvälineet auttavat kehitysvammaisia, aivovamman saaneita henkilöitä, muistisairaita tai mielenterveyskuntoutujia, joilla on kognitiivisen toiminnan vaikeuksia.