Information om hjälpmedel

Sidans innehåll

Webbplatsen om hjälpmedel (Apuvälineet)

THL:s webbsida Hjälpmedel (Apuvälineet) har flyttat till Rehabiliteringshuset i Hälsobyn. Sidorna finns endast på finska. Webbsidorna innehåller information om hjälpmedel och riktar sig i första hand till professionella i social- och hälsovårdsbranschen. Det finnas även information för forskare, studeranden samt för personer som använder hjälpmedel och deras anhöriga. 
Terveyskylä, Apuvälineet (på finska)

På webbsidan Rehabiliteringshuset i Hälsobyn finns övrig information om rehabilitering på svenska, men tyvärr inte om hjälpmedel.
Hälsobyn, Rehabiliteringshuset

Portalen EASTIN

EASTIN är en portal som har bildats av sju europeiska länders databaser för hjälpmedel. EASTIN kan också användas på finska och svenska och på 21 andra europeiska språk, men information som berör hjälpmedlen finns bara på språket i det land som har publicerat informationen. Man kan söka på hjälpmedlets klass, på nyckelord, på handelsnamn eller på tillverkarens namn.

Kommunikation, lättläst språk och dyslexi

På nätsidan Papunet, som upprätthålls av Kehitysvammaliitto, finns information och material om kommunikation samt om talhandikapp och om olika kommunikationssätt: lättläst språk och metoder som stödjer och ersätter tal (bilder, tecken och blisspråk). 

På FDUV:s webbsidor under LL-Center finns information om lättläst språk.
LL-center

Hjälpmedel för synskadade

På Synskadades Centralförbunds webbsidor finns information om hjälpmedel för synskadade och om synskada. Förbundets hjälpmedelsbutik för synskadade, Aviris, har också egna webbsidor (på finska).Information om ledarhundar ger både Synskadades Centralförbund och Ledarhundsskolan.
Aviris (på finska)
Synskadades förbund 
Ledarhundsskolan 

På Finlands Svenska Synskadades webbsidor finns också information om synskador och hjälpmedel.
Finlands Svenska Synskadade 

Hjälpmedel för hörselskadade

På svenska hörselförbundets webbsidor och på  Finska Hörselförbundets webbsidor (på finska) får man information om hörapparater och om hjälpmedel för hörselskadade. På webbsidorna finns bl.a. en materialbank där man kan ladda ner guider och broschyrer om hörapparater, om hjälpmedel för hörselskadade, om hörselskador och om tolktjänster (på finska).

Barn som har en hörselnedsättning har rätt till tolkservice. Vuxna som plötsligt blir i behov av att använda teckenspråk på grund av hörselnedsättning har rätt att använda tolk. Tolktjänsternas förmedling sköts centralt av Folkpensionsanstalten.
Tolktjänst (FPA)
Tolkservice (Finlandssvenska teckenspråkiga)

Information om hörselskador finns också på Svenska hörselförbundets och Finlandssvenska teckenspråkigas webbsidor.

Svenska hörselförbundet
Hörselhjälpmedel (Svenska hörselförbundet)
De 9 vanligaste hörhjälpmedlen (Svenska hörselförbundet)
Finlandssvenska teckenspråkiga 
Finska hörselförbundet (på finska) 
Kuulokkeet ja apuvälineet (på finska, Finska hörselförbundet)

Hjälpmedel för idrott, gymnastik och aktivitet

Finlands Paralympiska Kommitté rf (tidigare VAU -  Finlands Handikappidrott och -motion rf.) är ett idrotts- och motionsförbund, vars uppgift är att planera, genomföra och utveckla möjligheter och omständigheter att motionera och tävla för personer med nedsatt rörelseförmåga, synskada, personer med intellektuell funktionsnedsättning, för transplantationspatienter och för personer i dialys. 
Finlands Paralympiska Kommitté

Paralympiska kommitténs hjälpmedelsverksamhet (tidigare SOLIA) handleder och ger råd, har utprövnings- och uthyrningsverksamhet och handleder vid anskaffningen av ett eget hjälpmedel. Paralympiska kommittén hyr ut hjälpmedel för motion och idrott åt alla oberoende av funktionsnedsättning, diagnos eller organisation. Hjälpmedlen lämpar sig i huvudsak för dem som rör sig självständigt.
Paralympiska kommitténs kalender för uthyrning av hjälpmedel (på finska)

Finlands Paralympiska Kommitté

Kehitysvammaliitto (på finska) upprätthåller en verksamhet kallad MALIKE, på resa, i rörelse, mitt i livet. MALIKE erbjuder personer med svår funktionsnedsättning möjlighet att pröva redskap för olika aktiviteter genom att hyra ut dem och ordna utbildning i hur man använder redskapen. Redskapen är avsedda för fritidsmotion och är planerade för personer med svår funktionsnedsättning. Exempel på sådana redskap är snökälkar för utförsåkning, terräng-kärror, olika sorters cyklar sam övriga redskap för vintersport. 
MALIKE (på finska, Tukiliitto)

Minne och kognitiv aktivitet

Med kognitiv aktivitet avses bearbetning av information som man får genom sinnena, talet och människans förmåga att styra sin egen verksamhet, såsom att i matlagningen gå vidare från ett arbetsmoment till ett annat och att då man rör sig ute kunna lokalisera sig och minnas. Det här utgör en ny, växande grupp av hjälpmedel.

I experiment har man upptäckt att personer med utvecklingsstörning, personer som fått en hjärnskada, personer som lider av en minnessjukdom eller rehabiliteringsklienter inom mentalvården, för vilka de kognitiva aktiviteterna vållar svårigheter, har nytta av hjälpmedel.