Åtgärdsanvisningen för att förhindra fågelinfluensasmitta har uppdaterats

Utgivningsdatum 28.7.2023

ECDC och WHO rekommenderar att uppföljningen inom hälso- och sjukvården effektiveras. Det är viktigt att fråga av alla patienter med lufvägssymtom om de har exponerats för sjuka eller döda fåglar och/eller andra vilda djur eller pälsdjur.

Kriterierna för misstanke om fågelinfluensa har uppdaterats att motsvara nuläget

Ändringarna som gjorts i kriterierna gäller både patienter som söker sig till öppenvård och patienter på sjukhus.

Vid en eventuell misstanke om exponering för fågelinfluensa har tidsgränsen för exponeringen höjts från 10 dygn till 14 dygn. Patienter kan anses ha exponerats om de inom 14 dygn innan symtomen började har varit i kontakt med fåglar, deras avföring eller något annat djur som misstänks eller konstaterats ha fågelinfluensasmitta.

Om man skyddat sig på ett ändamålsenligt sätt anses man i regel inte ha exponerats. I varje situation görs den slutliga bedömningen av eventuella exponerade av läkaren som ansvarar för smittsamma sjukdomar.

Tidigare har ett exponeringskriterium varit det att en resenär har exponerats för fågelinfluensa i ett land där den förekommer. Detta resekriteriet har nu slopats, eftersom det på grund av det stora antalet smittfall bland fåglar och pälsdjur under den senaste tiden är möjligt att få fågelinfluensasmitta även i Finland.

Anvisningarna för personer som arbetar med pälsdjur har uppdaterats

För personer som är i kontakt med sjuka pälsdjur rekommenderas kontinuerlig uppföljning av symtomen. Om man får symtom som tyder på en luftvägsinfektion, är det alltid rekommenderat att kontakta hälso- och sjukvården.

Dessutom rekommenderar THL att personer med luftvägssymtom inte är i kontakt med pälsdjur om deras infektion är av okänd etiologi eller de konstaterats ha coronavirus eller säsongsinfluensa.  På detta sätt kan man förhindra en eventuell smitta av coronavirus och säsongsinfluensa från människor till djur.

Mer information

Åtgärdsanvisning för att förhindra fågelinfluensasmitta hos människor

Vad är fågelinfluensa?

Ongoing avian influenza outbreaks in animals pose risk to humans (WHO:s meddelande 12.7.2023, på engelska)

Fågelinfluensasmitta hos vilda fåglar och pälsdjur – undvik kontakt med sjuka eller döda djur (THL:s nyhet 14.7.2023)

Jari Jalava
ledande expert
THL
tfn 029 524 6629
[email protected]

Smittskyddsläkare
THL
tfn 029 524 8557
tartuntatautilaakari(at)thl.fi

Infektionssjukdomar Infektiotaudit ja rokotukset lintuinfluenssa - Infektionssjukdomar