Att fira jul och nyår tillsammans med närstående är viktigt – planera festerna på förhand så de är säkra
Julhelgen avviker från det normala även i år på grund av coronaläget. Därför är det bra att planera sammankomsterna från jul till nyår på förhand, så att de är säkra för alla.
Tiden som man tillbringar tillsammans med sina närstående på julen är särskilt viktig för många, och att stanna hemma ensam är inte att föredra. Äldre personer eller andra närstående som tillhör en riskgrupp kan ha önskemål om hur julen ska firas, och det är bra att beakta.
”Även om vi också den här julen har stor coronaspridning skyddas vi av vaccinationerna, som merparten av befolkningen redan fått två doser av. Den som ännu inte låtit vaccinera sig vinner på att göra det – varför inte tänka sig vaccinationen som en julklapp till såväl andra som en själv”, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).
När man ordnar festligheter i december gäller samma principer för coronasäkerhet som annars. Det är viktigt att iaktta god handhygien och att hosta rätt, låta testa sig vid behov och att stanna hemma vid symtom.
Hemtester kan med fördel användas, men det är bra att hålla i minnet att ett positivt testresultat måste bekräftas med ett PCR-test hos hälso- och sjukvården.
Den som rör sig i julträngseln och använder kollektivtrafiken bör använda ansiktsmask och iaktta säkerhetsavstånd.
Säkrare att festa som coronavaccinerad
Särskilt omikronvarianten orsakar oro inför julen. Det man nu känner till om omikron är att den smittar lättare och snabbare än den för närvarande dominerande deltavarianten.
Spridningen av omikronvarianten kan förhindras med samma metoder som för de övriga virusvarianterna: vaccinera dig enligt rekommendationerna, testa dig vid behov, stanna hemma om du är sjuk och iaktta god handhygien och hosta rätt, använd ansiktsmask och håll Coronablinkern aktiverad.
Följ och iaktta regionala rekommendationer
Den som planerar festligheter inför jul och nyår borde beakta att epidemiläget kan variera snabbt på regional nivå. Områden med samhällsspridning kan till exempel ha restriktioner som begränsar antalet deltagare vid privata tillställningar.
”Genom att följa anvisningarna kan var och en påverka smittspridningen och skydda sin egen och andras hälsa”, påminner Salminen.
Kom ihåg det här när du planerar festligheter i december:
- Kontrollera ditt vaccinationsskydd.
- Diskutera högtidsfirandet med de närstående på förhand. Kom tillsammans överens om hur ni kan ordna en trevlig fest så att den är så säker som möjligt för alla.
- Om du har symtom ska du inte delta i sammankomster eller ordna sådana utan stanna hemma och testa dig vid behov. Du kan också ta ett hemtest för att för att försäkra dig om att du inte bär på symtomfri coronavirussmitta.
- Kom ihåg att iaktta god handhygien och hosta rätt även mitt i julbrådskan. Gör det lätt för dina gäster att tvätta händerna och använda handsprit.
- Använd ansiktsmask särskilt vid trängsel inomhus, t.ex. när du handlar julklappar, vid julkonserter och i kollektivtrafiken, oavsett om du är vaccinerad eller ovaccinerad.
- Om möjligt, undvik trängsel och handla julklappar när färre människor är i rörelse eller handla på nätet.
- Om du reser utomlands under högtiden bör du beakta att vissa länder kan begränsa inresa för resenärer. Kontrollera de gällande inrese- och karantänbestämmelserna i landet du reser till innan du åker. Gör en reseanmälan och se över ditt försäkringsskydd mot sjukdom.
- Kontrollera att du och dina närstående har Coronablinkern-appen på telefonerna.
Mer information:
Smitta och skydd – coronaviruset
(THL)
Vacciner och coronaviruset
(THL)
Coronavirustest
(THL)
Resor och coronaviruspandemin
(THL)
Mika Salminen
direktör
THL
[email protected]