Det lönar sig att strama åt energiförbrukningen i hemmet, så länge man beaktar hälsoeffekterna hos åtgärderna – se tips

Utgivningsdatum 29.9.2022

Små hus i ett bostadsområde

Medborgarna uppmuntras att spara energi på grund av tillräckligheten av el och dess stigande priser. Att strama åt energiförbrukningen är också det viktigaste sättet för ett enskilt hushåll att minska klimat- och miljökonsekvenserna av boendet.

Experter vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) sammanställde energispartips med vilka man kan minska energiförbrukningen utan att invånarnas hälsa eller fastighetens skick försämras. 

”Alla hushåll kan spara energi när de identifierar sin egen förbrukning och därigenom sina möjligheter till besparingar. När åtgärderna genomförs ska man dock beakta att de inte orsakar olägenheter för inomhusmiljön och boendehälsan”, säger Anniina Salmela, specialforskare vid THL. 

1. Sänk rumstemperaturen med måtta

Temperaturen i inomhusluften har en direkt inverkan på boendetrivseln och upplevs individuellt. Du kan sänka temperaturen till under 21 grader, men håll den minst på 18 grader. Beakta dem som använder lokalen när du justerar temperaturen. Om det finns äldre eller barn i lokalerna ska rumstemperaturen vara minst 20 grader med hänsyn till draget. 

I andra än bebodda lokaler kan du sänka temperaturen till under 18 grader. Den rekommenderade temperaturen för till exempel ett garage är 5 grader och för ett lager 12 grader. Då ska du även se till att ventilationen är tillräcklig och följa upp den relativa fuktigheten i inomhusluften, särskilt vid hård kyla. Temperaturen får inte heller sjunka så lågt att det uppstår en risk för att vattenledningarna fryser.

Vilka faktorer påverkar inomhusluftens kvalitet? 

2. Håll ventilationen på 

Syftet med ventilationen är att avlägsna föroreningar ur inomhusluften och ersätta dem med luft som är tillräckligt ren. Se till att fläktventilationen underhålls i tid, att temperaturen hos tilluften har reglerats och att luftmängderna kontrollerats. Säkerställ att det finns tillräcklig uppvärmning och ventilation särskilt i våtrummen såsom badrum, för att minska fuktbelastningen.

Stäng eller täpp inte till ventilationsventilerna. Om byggnaden har maskinell radonborttagning, stäng inte av den eller sänk inte dess effekt.

Hur påverkar inomhusluften människornas hälsa?

3. Sänk inte temperaturen hos bruksvattnet under 55 grader

Legionellabakterierna orsakar infektioner och i värsta fall allvarliga lunginflammationer. De kan föröka sig i 20–45 grader varmt vatten. Håll det varma bruksvattnet cirka 55–60 grader varmt för att bekämpa legionella. 

I stället för att sänka temperaturen på bruksvattnet ska du minska användningen av varmt vatten till exempel genom att förkorta duschtiden. Observera dock att också mycket liten användning av vatten är en riskfaktor för att legionellabakterier börjar växa i rörsystemen, så det är bra om alla vattenpunkter i hemmet används regelbundet, helst dagligen.

Legionellabakterier i vattensystemen

4. Lämna tilläggsisoleringsarbeten till yrkespersonerna

Planeringen av en energireparation i en byggnad ska alltid utföras av en yrkesperson. Observera att till exempel en felaktigt genomförd tilläggsisolering av en byggnad kan orsaka fuktskador.

5. Bränn endast rent och torrt trä

Träförbränning är en betydande källa till små partiklar. Använd endast rent och torrt trä i eldstaden på spisen eller bastuugnen för att minska mängden partiklar som är skadliga för hälsan och miljön. För in veden 1–2 dygn före användning så hinner ytan på veden torka och värmas upp.

Håll eldstaden i skick, följ bruksanvisningarna och kom ihåg att sota regelbundet. Skräp och behandlat trä hör inte hemma i eldstaden. Undvik också att bränna ved med för liten mängd luft, dvs. pyreldning. 

Förbränning av ljus ökar också mängden av små partiklar i inomhusluften, så det lönar sig inte att ersätta hemmets ljuskällor med ljus. Spara energi i belysningen genom att välja energieffektiva LED-lampor. 

”El och annan energi behövs för att hemmet ska vara hälsosamt, fungerande och trivsamt. Med dessa anvisningar kan du både spara energi och eventuellt förbättra kvaliteten på inomhusmiljön”, konstaterar Salmela.

Mer information

Energibesparing i hushållen (thl.fi, på finska)

Anniina Salmela (inomhusluft)
Specialforskare
tfn 029 524 7712)
[email protected]

Marjo Niittynen (vattensystem och legionella)
Specialforskare
tfn 029 524 8331
[email protected]

Taina Siponen (småskalig vedeldning)
Specialist
tfn 029 524 6465
[email protected]
 

Huvudwebbplats Ympäristöterveys ilmastonmuutos - thlfi-sv sisäilma - thlfi-sv vesi - thlfi-sv