Dokumentationen inom socialvården förändras – bemästra stödmaterialet
Det finns nyttigt stödmaterial för strukturerad dokumentation som också lämpar sig för introduktion och utbildning i organisationer.
Inom socialvården blir användningen av strukturerade handlingar förpliktande den 1 september 2026, och då ska klientuppgifterna lagras i Socialvårdens klientdatalager i Kanta-tjänsten.
Inom socialvårdens tjänster förutsätter förändringen och verkställandet av den att organisationens ledning förstår de centrala ändringarna, skyldigheterna och tidtabellerna i informationshanteringen. THL stöder förändringen genom att erbjuda avgiftsfritt utbildnings- och informationsmaterial.
Grundkursen i dokumentation inom socialvården erbjuder enkel inlärning av det grundläggande
Grundkursen i dokumentation är ett utmärkt sätt att stärka dokumentationskompetensen hos nuvarande och framtida yrkesutbildade personer. Den intensiva grundkursen genomförs i form av en webbutbildning och är tillgänglig för alla på plattformen eOppiva. Grundkursen lämpar sig väl som introduktionsmaterial.
Grundkurs i dokumentation inom socialvården (eOppiva)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
Förändringen struktureras i utbildningarna och genomförs med hjälp av stödmaterialet
Vårsäsongens informationsmöten om stöd för strukturerad dokumentation har inletts. Tidtabellerna för evenemangen har publicerats på webbplatsen och i evenemangskalendern på thl.fi. Utbildningsmaterialet publiceras och är tillgängligt för självstudier och utbildningsändamål.
Stöd för strukturerad dokumentation
När man behöver en bra broschyr om strukturerad dokumentation bör man utnyttja Faktabladen. Faktabladet ”Visste du detta om strukturerad dokumentation?” berättar vad varje yrkesutbildad person inom socialvården ska veta.
Bladet ”Lättillgänglig information bidrar till effektivare beslutsfattande” som riktar sig till beslutsfattare uppmuntrar till att utnyttja strukturerat dokumenterade klientuppgifter. Skriv ut faktabladen som rumstavlor för att väcka diskussion!
- Faktablad: Visste du detta om strukturerad dokumentation? (julkari.fi)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
- Faktablad: Lättillgänglig information bidrar till effektivare beslutsfattande (julkari.fi)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
Den färska infografen ”Förutsättningarna för dokumentation byggs upp i ett samarbete” beskriver kortfattat de förhållanden som påverkar den yrkesutbildade personens dokumentation. Känner du igen dina möjligheter att påverka?
Förutsättningarna för dokumentation byggs upp i ett samarbete: infograf (julkari.fi)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
I webbutbildningen bekantar sig den yrkesutbildade personen med verksamhetssätten i anslutning till Kanta-tjänsterna
Dokumentationskompetensen hos yrkesutbildade personer är en viktig del av användningen av Kanta-tjänsterna som helhet. Att börja använda Kanta-tjänsterna förändrar även i övrigt verksamhetssätten inom socialvården. Kanta-tjänsterna erbjuder avgiftsfria webbskolor för yrkesutbildade och studerande för att stöda förändringen.
Kanta-tjänsternas utbildningar och evenemang för social- och hälsovårdspersonal (kanta.fi)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
I det nationella nätverket för dokumentation inom social- och hälsovården utbyter regionerna information och utvecklar tillsammans
Det nationella nätverket för dokumentation inom social- och hälsovården som koordineras av THL erbjuder välfärdsområdena möjlighet att utveckla dokumentationen tillsammans. Nätverket är representerat från varje välfärdsområde och har grundats som en del av programmet för hållbar tillväxt.
Det nationella nätverket för dokumentation inom social- och hälsovården (innokyla.fi)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä endast på finska
Mer information och stödmaterial finns på webbplatsen Dokumentationsanvisningar för socialvården.
Stödet för strukturerad dokumentation inom socialvården och Det nationella nätverket för dokumentation inom social- och hälsovården vid THL hör till Finlands program för hållbar tillväxt, vars finansiering kommer från EU:s återhämtningsinstrument av engångskaraktär (NextGenerationEU).