ECDC: Risken för en mpox-epidemi i Europa är liten

Utgivningsdatum 16.8.2024 18.32 | Publicerad på svenska 21.8.2024 kl. 9.58
Pressmeddelande

Enligt Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC finns det en liten risk för att mpox, som tidigare kallades apkoppor, ska bli en epidemi i Europa. Särskilt i riskgrupper och bland dem som haft nära kontakt med konstaterade eller misstänkta fall är risken för smitta dock måttlig eller hög. ECDC publicerade sin riskbedömning för mpox idag (16.8.2024). Enligt THL har Finland och övriga Europa god beredskap att bekämpa och konstatera eventuella sjukdomsfall. 

I Demokratiska republiken Kongo i Centralafrika och dess grannländer pågår den hittills största mpox-epidemin på kontinenten. Över 16 000 bekräftade och misstänkta fall har rapporterats sedan november 2023 och över 500 personer uppskattas ha avlidit. 

Epidemier har även förekommit tidigare i området. Infektionerna orsakas av två olika varianter av mpox klad I, som inte sprids på samma sätt och inte heller orsakar sjukdom av samma karaktär.

Mpox är en zoonos, en sjukdom som smittar från djur till människor, och smitta förekommer också mellan människor. För att smittas krävs vanligtvis mycket nära kontakt med en annan människa. Sjukdomen går vanligen om av sig själv. 

Två kända utvecklingslinjer av viruset

Det finns två kända utvecklingslinjer (klad) för viruset mpox. Epidemin orsakad av klad II började i Europa och Nordamerika sommaren 2022. Viruset spreds särskilt bland män som hade sex med män.  

I Finland rapporterades sammanlagt 43 fall 2022–2023 och alla infektioner konstaterades hos vuxna män. I år har inga fall förekommit.

"I Finland har bekämpningsåtgärder riktats till sjukdomens riskgrupper, och man har lyckats minska antalet fall", säger Leif Lakoma, överläkare vid THL. 

Den pågående epidemin orsakas av klad I och har gett upphov till epidemier i Afrika åtminstone sedan 1970-talet. Människor har särskilt smittats i samband med att de har varit i kontakt med levande eller döda vilda djur, samt mellan familjemedlemmar. Nu har klad I för första gången även konstaterats smitta via sex.

För närvarande cirkulerar två olika varianter av klad I i Centralafrika, Ia och Ib. Variant Ib verkar särskilt drabba vuxna, variant Ia främst barn. 

I Sverige konstaterades i veckan det första fallet orsakat av klad I utanför Afrika. Personen hade smittats i epidemiområdet i Afrika.

WHO deklarerade epidemin i Centralafrika som ett internationellt hot mot hälsan

Världshälsoorganisationen WHO deklarerade den 14 augusti 2024 att den nuvarande epidemin av mpox i Centralafrika, som började i slutet av 2023, är ett internationellt hot mot hälsan. Motsvarande förfarande har nu använts åtta gånger sedan 2009.

Föregående deklaration på grund av mpox eller apkoppsvirus upphörde i maj 2023. Åtgärden hjälper WHO och dess samarbetspartner att samordna behandlingen av epidemin och kanalisera finansiering till den. 

Cirka 3 000 vaccinationer mot mpox har getts i Finland – vaccinet ges fortfarande

Mot mpox används ett vaccin som erbjuds personer som har exponerats, personer i nära kontakt med personer som insjuknat samt personer med hög smittorisk. 

I Finland inleddes vaccinationerna hösten 2022. År 2022 gavs cirka 2 000 vaccindoser och 2023 cirka 1 000 stycken. För personer som hör till riskgrupperna och som inte har ett skydd på grund av genomgången sjukdom eller två vaccindoser rekommenderas fortfarande vaccination för att förebygga smitta. Välfärdsområdena ansvarar för att ordna vaccineringen.

Vaccination av riskgrupper är viktig eftersom sjukdomen som orsakas av klad II fortfarande cirkulerar i Europa. Enligt den information som finns i nuläget skyddar vaccinet sannolikt också mot sjukdom orsakad av klad I. 

Till riskgrupperna hör följande:

  • Män som har sex med män och som har haft flera sporadiska sexpartner under det senaste halvåret
  • Män som använder förebyggande prep-läkemedelsbehandling mot HIV och som har sex med män
  • Män som köar till prep-behandling och som har sex med andra män.

Mer information

Mpox (tidigare apkoppor)

Vaccin mot mpox (tidigare apkoppor)

ECDC:s riskbedömning 16.8.2024

Nyhet från WHO 14.8.2024 

Nyhet från Folkhälsomyndigheten i Sverige 15.8.2024

Leif Lakoma
överläkare
THL
tfn 029 524 7898
[email protected]

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset matkailuterveys matkailuterveys - Infektiotaudit ja rokotukset rokotukset