FN:s vattenkonferens: Finland stöder jämlika möjligheter till rent vatten och säker sanitet

Utgivningsdatum 22.3.2023

Världsvattendagen firas den 22 mars. Samma dag inleds FN:s första vattenkonferens på 46 år. I konferensens teman betonas bland annat jämlika möjligheter till rent vatten och säker sanitet runt om i världen.

Med sanitet avses metoder med vilka människors avföring och urin samlas in och behandlas så att de inte äventyrar människors hälsa. Enligt UNICEF har endast hälften av världens befolkning tillgång till sakliga sanitetstjänster, dvs. toalett och handtvätt, år 2020.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) är med i Finlands delegation vid FN:s vattenkonferens för att främja diskussionen om mänskliga rättigheter i anslutning till vatten och sanitet.  

För att säkerställa tillgången till vatten, dess hållbara användning och sanitet för alla krävs ett effektivt och koordinerat internationellt samarbete och politisk vilja. Staterna ska stärka de mänskliga rättigheterna i anslutning till vatten och sanitet i sin nationella lagstiftning och sina planer, som ska vara genomförbara och tillräckligt finansierade. 

”Det är viktigt att förbereda sig på att hantera situationer där vatten förorenas och aktivt kommunicera om förebyggande av vattenburna infektioner och faktorer som påverkar vattensäkerheten”, säger THL:s ledande expert Tarja Pitkänen

Klimatförändringen påverkar vattenkvaliteten, tillgången och efterfrågan

Med vattensäkerhet avses staternas förmåga att garantera befolkningen och näringarna hållbart tillträde till en tillräcklig mängd vatten av godtagbar kvalitet. Det omfattar också förebyggande av vattenföroreningar och vattenkatastrofer.

Teman med anknytning till vattensäkerhet och hållbarhet är särskilt aktuella när extrema fenomen som det föränderliga klimatet medför blir vanligare. 

Klimatförändringen påverkar vattnets kvalitet, tillgången och efterfrågan. Det råder allt oftare brist på rent vatten och antalet och omfattningen av vattenrelaterade katastrofer ökar. Detta kräver anpassning, förebyggande och beredskap.
I det föränderliga klimatet kräver förebyggandet av vattenföroreningar och säkerställandet av tillgången till vatten av tillräckligt god kvalitet med tanke på människornas välfärd fler åtgärder än tidigare, även i Finland.

Uppföljningen av avloppsvattnet stöder målen för att främja hälsa

På FN:s vattenkonferens avslutningsdag fredagen den 24 mars ordnas ett sidoevenemang om uppföljning av avloppsvatten som ett verktyg för övervakning av folkhälsovariabler. 

Evenemanget omfattar också THL:s avloppsvattenundersökning, som har en 60-årig historia inom poliovirusuppföljningen. Under de senaste åren har THL:s avloppsvattenundersökning också producerat information om den regionala förekomsten av coronavirus samt om coronavarianter som cirkulerar bland befolkningen. 

Utvecklingen av avloppsvattnets uppföljning är en del av beredskapen inför kommande pandemier. Finland deltar i utvecklingen av uppföljningen med tanke på spridningen av många olika sjukdomsalstrande mikrober och den antibiotikaresistens som förekommer hos dem.

”I fortsättningen är det nödvändigt att integrera uppföljningen av avloppsvattnet till en del av internationella uppföljningssystem för infektionssjukdomar. De variabler som i första hand ska följas upp med tanke på folkhälsan ska väljas utifrån de lokala epidemiologiska informationsbehoven”, säger Pitkänen.

Mer information

FN:s vattenkonferens (på engelska)

Vattenkonferensens sidoevenemang om uppföljningen av avloppsvatten (på engelska)

Vatten (THL)

Uppföljning av avloppsvatten (THL)

Tarja Pitkänen
ledande expert
THL
tfn 029 524 6315
[email protected]
 

Huvudwebbplats Ympäristöterveys ilmastonmuutos - thlfi-sv vesi - thlfi-sv