Groddar är troligtvis källan till Salmonella Enteritidis-epidemin

Utgivningsdatum 20.10.2023

Mellan augusti och oktober har 62 personer runt om i Finland insjuknat i en infektion orsakad av en viss Salmonella Enteritidis -bakteriestam. I de intervjuer som de lokala myndigheterna gjorde uppgav 23 av 24 intervjuade att de hade ätit groddar innan de insjuknade.

THL genomförde en enkätundersökning för att utreda epidemins omfattning och källa för personer som insjuknat i salmonella i Finland. Enkäten besvarades av 16 fall som hörde till Salmonella Enteritidis-epidemin och 11 kontrollpersoner som smittats av annan salmonella. 

De insjuknade hade ätit två olika grodd-produkter inom sju dagar före insjuknandet. Båda produkterna hade samma tillverkare. Personer som hade insjuknat i en infektion orsakad av Salmonella Enteritidis-epidemistammen hade ätit dessa grodd-produkter oftare än personer som inte insjuknade i en infektion orsakad av bakteriestammen i fråga. 

Dessutom konstaterades en likadan Salmonella Enteritidis -bakteriestam i ett prov som tagits hemma hos en av de insjuknade, av en grodd-produkt av samma tillverkare, som hos de patienter som hörde till epidemin. Likheten hos stammarna konstaterades med en metod baserad på helgenomsekvensering av bakterier. Salmonella konstaterades inte i andra prover som hade tagits från samma tillverkares grodd-produkter. 

De produkter som misstänks vara smittkällor finns inte längre på marknaden.

Salmonella sprids vanligen via kontaminerade livsmedel

Salmonella sprids vanligen via livsmedel som kontaminerats med avföring från en människa eller ett djur som bär på bakterien. Upphettning av mat förstör salmonella. Salmonella kan också smitta mellan människor om handhygienen är bristfällig.  

De vanligaste symtomen på en salmonellainfektion är diarré och feber. Antalet salmonellafall har minskat tydligt under de senaste 10 åren i FInland. 

Åren 2009, 2016 och 2017 orsakade groddar en Salmonella Bovismorbificans-epidemi och två Salmonella Enteritidis-epidemier. Sammanlagt minst 80 personer insjuknade i epidemierna. 

Mer information

Vad är salmonella? (THL)

THL och Livsmedelsverket utreder ökningen av och källan till Salmonella Enteritidis-smitta (THL:s nyhet 21.9.2023)

Ruska Rimhanen-Finne (salmonellauppföljning och epidemiutredning)
epidemiologveterinär
THL
tfn 029 524 8942
[email protected] 

Anni Vainio (typning av patientstammar)
specialforskare
THL
tfn 029 524 8171
[email protected] 

Annika Pihlajasaari (livsmedelsspårningar)
specialsakkunnig
Livsmedelsverket
tfn 040 351 6884
[email protected]

Infektionssjukdomar Infektiotaudit ja rokotukset