Hoppa till innehåll

Handboken om dokumentation av uppgifter om funktionsförmåga har publicerats

Utgivningsdatum 17.3.2025 12.07
Typ:Nyhet

I den nya handboken om dokumentation av uppgifter om funktionsförmåga presenteras ett enhetligt sätt att dokumentera uppgifter om funktionsförmåga inom social- och hälsovården.

Uppgifter om funktionsförmåga är patient- eller klientspecifika uppgifter som dokumenteras strukturerat i patient- och klientjournalen. I dokumentationen används anteckningar om funktionsförmågan samt bedömningar av funktionsförmågan, vilka har samma innehåll för både social- och hälsovården. 

Handboken är avsedd för alla yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården som dokumenterar klient- och patientuppgifter samt för aktörer som utvecklar klient- och patientdatasystem. 

Fördelarna kan ses i klientarbetet och vid sekundär användning

Genom enhetlig och aktuell strukturerad dokumentation

  • går det lättare och snabbare att tolka och bilda en helhetsuppfattning av klienters och patienters arbets- och funktionsförmåga. Dokumentationen kan underlättas på många ställen med hjälp av automatisk ifyllning. Det skulle var möjligt att få fler fördelar i fråga om kvalitet och tidsåtgång om en lösning för artificiell intelligens utvecklades för att underlätta registreringen av uppgifter i strukturerna.
  • Uppgifter som en gång registrerats kan i fortsättningen hämtas från Kanta-tjänsten och användas av alla aktörer inom social- och hälsovården enligt användarrättigheterna samt utnyttjas för sekundära användningsändamål (enligt lagstiftningen). Enhetlig information som samlats in möjliggör bland annat benchmarking mellan organisationerna. 

Hälso- och sjukvårdspersonalen kan börja öva på strukturerad dokumentation

Yrkespersoner inom hälso- och sjukvården kan börja öva sig på att dokumentera enligt datastrukturerna i fritextformat, även om datastrukturerna kanske inte ännu har implementerats i det patientdatasystem som används. Handboken innehåller ett exempel på dokumentation i fritext som utgår från fälten i anteckningar och bedömningar. Modellen är till hjälp för att övergå till strukturerad dokumentation och lära sig känna igen uppgifter om funktionsförmåga bland andra typer av uppgifter. Som stöd i anslutning till handboken finns en kort video som ger en introduktion för att öva på strukturerad dokumentation.

Med hjälp av handboken kan yrkespersoner inom socialvården bekanta sig med hur den kommande strukturerade dokumentationen utförs och vad som ingår i den, även om datastrukturerna kanske ännu inte har implementerats i det klientdatasystem som används.

Dokumentationen utgår från strukturerna för uppgifter om funktionsförmåga och de klassifikationer som används i dessa. Datastrukturerna finns publicerade på Termeta och Sosmeta, THL:s distributionsplattformar för datastrukturer, för implementering i informationssystemen.  Framsteg i anslutning till möjligheten att lagra uppgifterna i Kanta meddelas separat. Den nationella planen för utnyttjande av uppgifter om funktionsförmåga beskrivs i konceptet för uppgifter om arbets- och funktionsförmåga (tillgängligt på finska).

Handboken ingår i THL:s serie dokumentationshandböcker. Dessa handböcker vägleder yrkespersoner inom social- och hälsovården i att använda nationellt enhetlig strukturerad dokumentation av patientuppgifter. Handboken utarbetades med stöd av en bred samling experter och med beaktande av den respons som inkommit på utkastet i kommentarsrundan. Författarna tackar alla som lämnat kommentarer och stött arbetet.

Handbok om dokumentation: Funktionsförmåga (yhteistyötilat.fi)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä

Mer om ämnet:

Datainnehåll i Sosmeta:

Datainnehåll i Termeta: 

Heidi Anttila
specialforskare
tfn 029 524 7687
fornamn.efternamn@thl.fi

Handboken har genomförts inom ramen för Finlands program för hållbar tillväxt (RRP). Programmet finansieras genom EU:s återhämtningsinstrument.

Finlands program för hållbar tillväxt (RRP)

Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla Toimintakyky Uutiset ja tiedotteet kanta rrp sostiedonhallinta