Klientdatamodellen för socialvården är klar – dokumentationen av klientuppgifter förenhetligas
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har färdigställt socialvårdens klientdatamodell, som styr dokumentationen och lagringen av klientuppgifter i Kanta-tjänsterna. Det är obligatoriskt för organisationer inom socialvården att ta i bruk klientdatastrukturerna senast från och med den 1 september 2026. Klientdatamodellen omfattar över 200 klienthandlingsstrukturer och de omfattar alla socialvårdstjänster.
Socialvårdens klientdatamodell hjälper till att göra dokumentationen enhetlig i hela landet, varvid dokumentationspraxisen etableras och informationen kan utnyttjas effektivare och jämföras bättre.
Klientdatamodellen används för att dokumentera och lagra socialvårdens klientuppgifter i Socialvårdens klientdatalager, som hör till Kanta-tjänsterna. Dessutom innehåller klientdatamodellen klassifikationer som ska användas i handlingsstrukturerna och som publicerats på den nationella kodservern.
Klienthandlingsstrukturerna har publicerats i tjänsten Sosmeta. Enligt lagen om kunduppgifter ansvarar Institutet för hälsa och välfärd (THL) för att administrera socialvårdens klientdatamodell.
Uppgifter som dokumenterats inom socialvården lagras med klientdatamodellens strukturer i Socialvårdens klientdatalager i Kanta-tjänsterna.
Det är redan möjligt att lagra dokumenterade uppgifter i Kanta-tjänsten. I klientdatasystemen ska klienthandlingsstrukturerna användas senast den 1 september 2026.
Klientdatamodellen har frysts
Lagringen av strukturerade klienthandlingar inom socialvården i Kanta-tjänsten inleds senast om drygt ett år. Klientdatamodellen har frysts före tidsfristen för verkställandet av lagen om kunduppgifter för att informationssystemleverantörerna ska ha tid att genomföra handlingsstrukturerna. För närvarande uppfyller inget klientdatasystem ännu de krav som ställs i lagen. Socialvårdsorganisationerna behöver dock det lagstadgade informationssystemet inom utsatt tid.
THL gör inga ändringar i handlingsstrukturerna under frysningen om det inte finns ett tvingande behov, såsom ett allvarligt fel som förhindrar användningen av handlingsstrukturen eller en lagändring som kräver att ett definierat ärende dokumenteras.
Hantering och utveckling av klientdatamodellen
När verksamhetsmiljön inom socialvården förändras utvecklas klientdatamodellen och dokumentationspraxisen. Ändringar i lagstiftningen kan påverka dokumentationen av klientarbetet, så handlingsstrukturerna ska uppdateras så att de är i enlighet med gällande lagstiftning.
Definitionsarbetet har utförts långsiktigt tillsammans med yrkesutbildade personer inom det sociala området och informationshanteringen. THL tar emot förbättringsförslag om handlingsstrukturerna även i fortsättningen. Målet är att uppdatera klientdatamodellen med två års mellanrum.
Målet med utvecklingen av klientdatamodellen är att dokumentationen av klientarbetet ska löpa smidigt och att all väsentlig information ska kunna dokumenteras. Högklassiga klienthandlingsstrukturer skapar också ett starkt kunskapsunderlag inom socialvården som kan utnyttjas i utvecklingen av tjänsterna, forskningen och beslutsfattandet.
Handlingarna ska också vara begripliga för klienterna. När klienterna kan läsa sina egna uppgifter i MittKanta ska man också förbereda sig på deras respons och beakta den i utvecklingen.
Mer om ämnet
Mer information
Kaisa Hujanen
Specialist
Styrning av datahanteringen inom social- och hälsovården
[email protected]