Livsstilshandledning förebygger minnessjukdomar – FINGER-modellen borde utnyttjas i större utsträckning i områdena

Utgivningsdatum 30.10.2024 6.00
Nyhet

I välfärdsområdena känner man ganska väl till FINGER-verksamhetsmodellen som förebygger minnessjukdomar, men endast drygt hälften av områdena utnyttjar modellen. Situationen varierar från kommun till kommun och modellen tillämpas på olika sätt i områdena. Ett effektivare utnyttjande av modellen skulle bidra till att dämpa ökningen av antalet minnessjukdomar.

FINGER-verksamhetsmodellen beskriver hur man kan stödja hjärnhälsan och funktionsförmågan hos äldre genom levnadsvanor, såsom motion, nutrition och minnesträning. En studie visar att livsstilsprogrammet FINGER förbättrar minnes- och tankefunktionerna och påverkar hälsan, funktionsförmågan och servicebehovet.

Dåligt samordnad livsstilshandledning fördröjer användningen av modellen

Enligt en färsk utredning från Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Centret för verkningsfullhet utnyttjas FINGER-verksamhetsmodellen oftare i områden där det sedan tidigare finns fungerande samarbetsstrukturer inom tjänsterna för äldre mellan välfärdsområdet, kommunerna och aktörerna inom tredje sektorn. Modellen används också oftare i områden vars strategier och styrande dokument betonar arbete som främjar välfärd och förebyggande arbete.

Ibruktagandet av modellen försvåras å sin sida av välfärdsområdenas nya strukturer. Den tväradministrativa samordningen av livsstilshandledningen pågår fortfarande i välfärdsområdena, vilket fördröjer förankringen av modellen. 

Aktörernas målinriktade samarbete och kompetens bör stärkas

Enligt utvecklingsförslagen i utredningen borde kommunerna och välfärdsområdena samordna livsstilshandledningen i ännu högre grad. Dessutom borde det konkreta samarbetet mellan områdena och de lokala organisationerna vara mer målinriktat.

”Det är kommunernas lagstadgade uppgift att främja hälsa och välfärd, men livsstilshandledningen är en så mångfacetterad helhet att det behövs samarbete mellan olika aktörer samt förtydligande av ansvar och roller”, säger THL:s utvecklingschef Marjaana Pennanen.

Detta förutsätter att verksamhet som främjar välfärd och hälsa syns ännu starkare i välfärdsområdets och kommunernas strategier och styrande dokument. Då kan man i högre grad utnyttja informationen om effektivitet för att utveckla tjänsterna och leda livsstilshandledning över sektorsgränserna.

Dessutom behövs mer kompetens i anslutning till att förebygga och behandla minnesstörningar och livsstilshandledning såväl i välfärdsområdena och kommunerna som i de organisationer som arbetar med äldre personer.

Ökningen av antalet minnessjukdomar kan förebyggas

Antalet minnessjukdomar ökar i takt med att befolkningen blir äldre och behandlingen av dem utgör redan en betydande del av social- och hälsovårdskostnaderna. Enligt nuvarande uppgifter är upp till 45–50 procent av minnessjukdomarna förknippade med livsstilsfaktorer som går att ändra.

”Det finns inget botemedel mot minnessjukdomar, så det är viktigt att fokusera på att förebygga dem. När antalet äldre personer ökar är det hög tid att stärka arbetet för att främja äldre personers välfärd och hälsa och på så sätt stödja människornas välfärd”, säger Teija Hammar, ledande expert vid THL. 

Äldre personer har nytta av livsstilshandledning både genom att minska risken för minnessjukdomar och genom att förbättra det allmänna hälsotillståndet. Samhället å sin sida sparar in på kostnaderna för social- och hälsovårdstjänster när en förbättring av levnadsvanorna upprätthåller de äldres hälsa och funktionsförmåga och stöder en smidig vardag.

Användningen av FINGER-verksamhetsmodellen utreddes våren 2024 av de direktörer och chefer som ansvarar för välfärdsområdenas tjänster för äldre och arbete för främjande av hälsa och välfärd. 

Mer information

Främjande av äldre personers välfärd och funktionsförmåga genom livsstilshandledning: utredning av hur verksamhetsmodellen FINGER används i välfärdsområdena (på finska)

Finger-verksamhetsmodellen (på finska)

Webbinarium 7.11 Vem ska främja äldre personers välfärd och hälsa? – Resultat från FINGER-utredningen och verksamhetsmodellen (på finska)

Teija Hammar
ledande expert
tfn 029 524 7149
[email protected]

Marjaana Pennanen
utvecklingschef
tfn 029 524 7685
[email protected]

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Ikääntyminen Sote-palvelujen johtaminen