Många luftvägsinfektioner i omlopp – kom ihåg dessa fem sätt att minska smittan även under julen

Utgivningsdatum 18.12.2024 12.56 | Publicerad på svenska 20.12.2024 kl. 10.43
Pressmeddelande

För tillfället finns det rikligt med virus och bakterier som orsakar luftvägsinfektioner i omlopp i Finland. Till exempel håller influensaepidemin på att inledas och antalet coronafall har ökat något. De vanliga metoderna för att bekämpa infektioner gäller även denna jul.

Influensaepidemin håller på att inledas i Finland och antalet RSV-fall har ökat. Även antalet fall av coronavirus (COVID-19) har ökat något, även om det hittills inte har varit någon sjukdomstopp av samma typ som i fjol.

Dessutom har det under det gångna året konstaterats betydligt fler fall av mykoplasma, kikhosta och adenovirus än under tidigare år.

Luftvägsinfektioner kan förhindras bland annat på följande sätt:

  • Ta de rekommenderade vaccinationerna – de är det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom.
  • Stanna hemma om du är sjuk.
  • Tvätta händerna, använd handdesinfektionsmedel, hosta och nys i ärmen –luftvägsinfektioner undviks bäst genom att upprätthålla god hygien.
  • Bedöm vilken risk du medför, använd vid behov munskydd och håll avstånd.
  • Säkerställ ventilationen.

”För att förebygga smitta är det viktigt att man inte besöker någon på julen om man är sjuk. På så sätt kan var och en skydda i synnerhet personer som hör till riskgrupper och äldre personer”, säger THL:s överläkare Leif Lakoma.

Luftvägsvirusinfektioner behandlas på samma sätt

Det är sällan möjligt att avgöra orsaken till en luftvägsinfektion utifrån symtomen. I de flesta fall räcker det med symtomatisk behandling och vila.

Om allmäntillståndet försämras eller symtomen är allvarliga eller förvärras är det skäl att kontakta hälso- och sjukvården på samma sätt som vid andra sjukdomsfall. För helt eller delvis ovaccinerade små barn som exponerats för kikhosta är det viktigt att snabbt söka vård.

Vid behandling av influensa och coronavirusinfektion kan man också använda virusläkemedel enligt läkarens bedömning. Det väsentliga i användningen av dem är att behandlingen kan inledas tillräckligt tidigt.

Vid misstanke om bakterieinfektion övervägs antibiotikabehandling också enligt behov. Både mykoplasma och kikhosta är sjukdomar som i allmänhet läker av sig själv hos vuxna och behandlingen är i huvudsak symtomatisk.

Efter en luftvägsinfektion kan man återvända till arbetet, skolan och daghemmet när symtomen har minskat tydligt och eventuell feber är borta. När det gäller barn är det bra att vänta på att barnet orkar delta i undervisningen eller verksamheten inom småbarnspedagogiken.

Vid virusinfektioner börjar smittsamheten ofta redan innan symtomen uppkommer och minskar efter att symtomen börjat. Eftersnuva eller -hosta kan fortsätta länge och hindrar inte en återgång till exempelvis arbete, skola och daghem.

Det lönar sig fortfarande att ta influensavaccin

Finländarnas vaccinationstäckning mot influensa håller på att bli något lägre i alla åldersgrupper än i fjol. Personer som hör till målgrupperna för vaccinationen bör fortfarande vaccineras mot influensa, eftersom epidemin i allmänhet kulminerar efter årsskiftet. Vaccinet kan också tas under epidemin och skyddet bildas inom cirka två veckor.

Coronavaccinationstäckningen för personer som hör till riskgrupper är god. Mer än två av tre personer som fyllt 80 år har fått höstens boosterdos. Av 65–79-åringarna är det cirka hälften.  
Drygt en tredjedel av gravida kvinnor har redan fått dtap-vaccin som innehåller en komponent av kikhosta för att skydda den nyfödda mot kikhosta.

Dessutom har välfärdsområdena rekommenderat att nyfödda och barn under 1 år som hör till riskgrupper skyddas med monoklonala antikroppar mot sjukdom orsakad av RSV. THL har ännu inte tillgång till tillförlitliga uppgifter om täckningen.

Mer information

Förebyggande av luftvägsinfektioner (THL)

Egenvård vid luftvägsinfektioner (Hälsobyn)

Aktuell influensaöversikt (THL, på finska)

Smittskyddsläkare
THL
tfn 029 524 8557 
[email protected] 

Leif Lakoma
överläkare
THL
tfn 029 524 7898 
[email protected]   

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset influenssa koronavirus rokotukset