Modellen för kontinuitet i vården pilottestas i sju välfärdsområden inom ramen för RRP – THL sammanställer en lägesbild av den nationella utvecklingen
Modellen för kontinuitet i vården utvecklas i sju välfärdsområden med finansiering som beviljats under den fjärde ansökan om statsunderstöd (RRP4) inom Finlands program för hållbar tillväxt i enlighet med principerna i utredningen Husläkare 2.0 (Omalääkäri 2.0). Dessutom utvecklar flera välfärdsområden modeller för kontinuitet i vården med stöd från den andra finansieringsomgången inom RRP (RRP2) eller med annat stöd.
Ett centralt mål för den finansierade modellen för kontinuitet i vården är att säkerställa kontinuiteten i vårdrelationen mellan patienten och läkaren, men patientens vård stöds också av en egen skötare och vid behov av andra medlemmar i ett multiprofessionellt team. Finansieringen inriktas också på digitala lösningar som stöder främjandet av modellen för kontinuitet i vården.
I enlighet med utredningen Husläkare 2.0 kan de modeller för kontinuitet i vården som utvecklas kombineras med olika arbetspar- och teammodeller. Modellen utvecklas för såväl personer i ett anställningsförhållande som självständiga yrkesutövare.
Den nationella utvecklargruppen samlar in erfarenheter av olika modeller
Utvecklarna i de välfärdsområden som fått RRP4-finansiering bildar en utvecklargrupp för den nationella husläkarmodellen. Utvecklargruppen inledde sin verksamhet i november under ledning av Västra Nylands överläkare Emil Heinäaho. I gruppen ingår också andra experter som är intresserade av att utveckla kontinuiteten av vården.
Från THL deltar överläkare Sara Launio och RRP:s utvecklingschef Erja Heikkinen i gruppen.
”Syftet är att den nationella gruppen ska vara en tankesmedja där de experter som arbetar med att utveckla kontinuiteten i vården och modellerna med husläkare har möjlighet att nätverka, diskutera och dela med sig av idéer” säger Emil Heinäaho och fortsätter: ”I gruppen bildas så småningom en uppfattning om vilka modeller det lönar sig att gå vidare med i Finland.”
THL stöder den nationella RRP-utvecklingen
THL:s uppgift är att sammanställa en helhetsbild av utvecklingen av kontinuiteten i vården i områdena och dess resultat.
”Jag är glad över att den nationella utvecklargruppen har inlett sin verksamhet. Nu kan områdena, i en anda av benchmarking, sporra utvecklingen av den egna kontinuiteten i vården i jämförelse med andra områden”, kommenterar Launio.
I fortsättningen ska lägesbilden av kontinuiteten i vården kompletteras med indikatoruppgifter som är relevanta för det dagliga utvecklingsarbetet.
”Erfarenheterna från pilotprojekten är värdefulla med tanke på att välja en indikator”, fortsätter Launio.
THL:s mål är att publicera en rapport över läget för utvecklingen av primärvården under 2025. Rapporten grundar sig på lägesbildsinformation som samlats in från områdena och som kompletteras med övriga data från THL.
En del av utvecklingsarbetet består i att hitta en indikator för kontinuiteten i vården
På nationell nivå följs kontinuiteten i vården för närvarande upp med hjälp av COC-indexet, som använts som indikator på kontinuiteten i vården i befolkningsundersökningar. COC-indexet granskar huruvida de personer i befolkningen som använt många tjänster har fått träffa samma vårdpersonal, över en längre tidsperiod, t.ex. under 1–2 års tid. Modellen är en beräkningsmodell och är inte enkel att tillämpa i den dagliga ledningen.
De indikatorer som vanligtvis används i den dagliga ledningen kräver information om den ansvariga vårdpersonalen. Denna information är för närvarande bristfälligt tillgänglig. Inom pilotprojekten finns dock information och inom dem kommer det att vara möjligt att utvärdera genomförandet av kontinuiteten i vården när det gäller vård hos husläkaren, till och med på dagsbasis.
Mer information om modellen för kontinuitet i vården
Införandet av modellen för kontinuitet i vården i enlighet med utredningen Husläkare 2.0 och digitala tjänster som stöder modellen finansieras med 14,0 miljoner euro 2024–2025. Syftet med kontinuitet i vården är att hela befolkningen ska omfattas, även om man till exempel skulle utgå från långtidssjuka.
Under 2024–2025 utförs utvecklingsarbete i följande välfärdsområden med hjälp av finansieringen från den fjärde ansökningsomgången av statsunderstöd inom Finlands program för hållbar tillväxt:
- Norra Savolax välfärdsområde (OmaTiimi Pohjois-Savossa, OTSO-projektet)
- Norra Österbottens välfärdsområde (Hoidon jatkuvuusmalli ja mallia tukevat digitaaliset ratkaisut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella)
- Egentliga Finlands välfärdsområde (Taimi-projektet)
- Västra Nylands välfärdsområde (Hoidon jatkuvuuden ammatinharjoittajamalli (RRP4-LUVN)
- Päijänne-Tavastlands välfärdsområde (Hoidon jatkuvuusmalli Päijät-Häme)
- Satakunta välfärdsområde (Satakunnan omalääkäri 2.0)
- Kajanalands välfärdsområde (Hoidon jatkuvuuden turvaajat - omalääkäri ja omahoitaja (H2O)
Mer information
Finlands program för hållbar tillväxt (RRP) – THL
Fjärde ansökan om statsunderstöd – Social- och hälsovårdsministeriet
Sara Launio
överläkare
fö[email protected]
Erja Heikkinen
utvecklingschef
fö[email protected]