Nordiska rekommendationer för informationskvalitet och systemens användbarhet
Nordiska ministerrådets standardiseringsgrupp eHealth har publicerat rekommendationer för hur man genom att utnyttja standarder bör stöda användbarheten och informationskvaliteten i hälso- och sjukvårdens informationssystem. Rekommendationerna har beretts i nordiskt samarbete 2022–2024.
Förbättrande av kvaliteten på informationen inom social- och hälsovården för olika ändamål har under de senaste åren betonats i utvecklingen av informationshantering. Informationskvaliteten är ett centralt tema också i utvecklingsarbetet inom Finlands program för hållbar tillväxt (RRP), som THL och välfärdsområdena deltar i. De behov som lyfts fram via nätverket för dokumentation och utveckling av informationskvalitet inom ramen för programmet har också beaktats i de nu publicerade rekommendationerna.
Enligt flera undersökningar och enkätresultat bör användbarheten i de informationssystem som de yrkesutbildade använder inom social- och hälsovårdstjänsterna förbättras. Återanvändning av information ställer också krav på registrering samt på systemens datastrukturer och det har visat sig vara krävande att samordna dessa krav med smidig användning av systemen. En minskning av arbetsbördan för yrkespersoner som producerar och använder information har identifierats som ett viktigt utvecklingsobjekt även internationellt.
Standarder är ett sätt att säkerställa tillgången till social- och hälsovårdsuppgifter och deras inter-operabilitet. De nya rekommendationerna handlar om hur systemens användbarhet och informations¬kvalitet bör beaktas när standarder utvecklas och utnyttjas. Rekommendationerna har riktats till flera olika aktörer, såsom systemutvecklare, systemens användarorganisationer, nationella myndigheter och standardutvecklare.
"De nya rekommendationerna fungerar som grund för förbättrad informationskvalite¬t i olika länder och att för att på ett mer systematiskt sätt beakta systemens användbarhet", konstaterar Juha Mykkänen, som sitter med som THL:s ledande expert i den nordiska redaktionen för rekommendationerna.
"Även på EU-nivå borde man utöver tillgången till information och informationsstrukturer fästa allt större uppmärksamhet vid informationskvaliteten och att systemen kan användas smidigt under informationens hela livscykel", fortsätter Mykkänen. "Samma utmaningar har identifierats i de olika nordiska länderna och för att utveckla smartare system krävs samarbete många aktörer emellan och utnyttjande av god praxis och färdiga modeller", betonar Mykkänen.
Finland är ordförande för Nordiska ministerrådets eHealth-grupp 2023–2024. Gruppens eHealth standards -undergrupp har tidigare kartlagt och tagit fram rekommendationer för bland annat elektronisk ärendehantering, egenvård och användning av standarder som stöder interoperabiliteten i de nordiska länderna.
Publikationen med rekommendationerna finns på Nordiska ministerrådets webbplats:
Supporting the healthcare professionals' work and data quality through e-Health standards (norden.org)
Mer om ämnet:
Mer information:
Juha Mykkänen
Ledande expert
juha.mykkanen(at)thl.fi