Så här uträttar man ärenden åt en minderårig i hälso- och sjukvårdstjänsterna

Utgivningsdatum 20.2.2023

Ärendehanteringen på andras vägnar har utvecklats i de elektroniska tjänsterna under de senaste åren. Nu är det lätt för vårdnadshavare att sköta barns hälsoärenden även elektroniskt. Å andra sidan har en minderårig som bedöms ha beslutsförmåga möjlighet att påverka den elektroniska överlåtelsen av sina hälsouppgifter. Verksamhetsmodellen för uträttande av ärenden på någon annans vägnar är nu enhetlig på nationell nivå.

Inom social- och hälsovården grundas elektronisk ärendehantering på en annan persons vägnar på vårdnad, rätt till information, elektronisk fullmakt eller intressebevakning. Till exempel kan en minderårig persons vårdnadshavare uträtta ärenden för barnets räkning och även sköta ärenden i tjänsten Mina Kanta-sidor. För närvarande kan man endast titta på den minderårigas hälsouppgifter på Mina Kanta-sidorna. Från och med 2023 finns också klientuppgifter inom socialvården till påseende på Mina Kanta-sidorna.

Vårdnadshavaren kan sköta hälsoärenden för barn i olika åldrar på Mina Kanta-sidorna

Via Mina Kanta-sidor kan vårdnadshavaren till exempel förnya ett minderårigt barns recept och följa upp hälsouppgifter som registrerats inom hälso- och sjukvården. Dessutom kan en person som har rätt att få information om ett minderårigt barns hälsouppgifter se dem på Mina Kanta-sidorna. Personen har dock inte rätt att vidta åtgärder, såsom att skicka begäran om förnyelse av recept. 

Vårdnadshavarna har rätt att fatta beslut om barnets vård tills barnet är förmöget att fatta besluten själv. Bedömningen av en minderårigs förmåga att själv besluta om sin vård görs av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som vårdar barnet. Bedömningen görs alltid utifrån barnets ålder, utvecklingsnivå och det ärende som ska skötas. När en minderårig har bedömts ha förmåga att själv besluta om sin vård, kan han eller hon också besluta att lämna ut vårduppgifter i ärendet till vårdnadshavarna. Om en minderårig med beslutsförmåga förbjuder utlämnande av uppgifter till vårdnadshavarna, visas uppgifterna inte heller för vårdnadshavaren på Mina Kanta-sidorna.  

Hittills har problem uppstått till exempel i situationer där den minderårigas beslutsförmåga inte har bedömts inom hälso- och sjukvården eller resultatet av bedömningen inte har dokumenterats enligt den nationella verksamhetsmodellen. 

Det väsentliga är att bedöma den minderårigas beslutsförmåga och dokumentera den

Målet är att så många vårdnadshavare som möjligt i fortsättningen ska kunna se uppgifterna om sina barn i olika åldrar på Mina Kanta-sidorna och smidigt kunna uträtta ärenden på deras vägnar till exempel genom att begära att ett recept förnyas. Då behöver vårdnadshavaren inte be om alla barnets vårduppgifter och resultat från hälso- och sjukvårdsorganisationerna. 

Det är viktigt att bedöma beslutsförmågan och dokumentera bedömningen i patientdatasystemet när man uträttar ärenden på någon annans vägnar. Om det enligt dokumentationen är okänt om den minderåriga är beslutsförmögen, kan vårdnadshavarna inte se recept på Mina Kanta-sidorna och inte göra någon begäran om förnyelse av receptet. Det kan också bli svårare att expediera läkemedlet i fråga på apoteket. 

Det är också möjligt för vårdnadshavaren till en person över 10 år att se uppgifter på Mina Kanta-sidorna om hälsovårdsorganisationen ifråga har gjort de ändringar som krävs i patientdatasystemet. Nästan alla patientdatasystem som använder Kanta-tjänsterna har redan den beredskap som behövs.  Tills vidare använder cirka 65 procent av de offentliga organisationerna den nya dokumentationsmodellen i samband med vård av minderåriga. Ibruktagandet framskrider enligt hälso- och sjukvårdsorganisationernas egna beslut. 

Beslutsförmågan bedöms separat för varje besök och recept, eftersom den minderårigas mognad att själv sköta sitt ärende kan variera i olika situationer. Det är viktigt att bedömningen av beslutsförmågan inom hälso- och sjukvården görs och dokumenteras enligt verksamhetsmodellen. Verksamhetsmodellen grundar sig på bestämmelserna i patientlagen och dess syfte är att trygga vårdnadshavarens och barnets rättigheter samt barnets bästa i behandlingen av den minderårigas patientuppgifter. 

Det är värt att notera att det tills vidare inte finns någon lagstadgad åldersgräns för beslutsförmågan och bedömningen av den, så en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska göra en bedömning från fall till fall. Det pågår dock en lagändring utifrån vilken patientdatasystemen som standard kan producera information för barn under 12 år om att barnet inte har varit kapabelt att besluta om sin vård och att uppgifterna lämnas ut till vårdnadshavarna. Syftet med ändringen är att minska den belastning som dokumentationen medför, men den eliminerar inte skyldigheterna i anslutning till bedömningen av beslutsförmågan. 

Stöd för dokumentation

Det har genomförts en webbskola som grundar sig på verksamhetsmodellen till stöd för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Det har också ordnats utbildningstillfällen om ämnet, och materialet från dem finns på Kanta-tjänsternas webbplats.

Utbildning inom hälsovården – Yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården (Kanta.fi)

Mer om ämnet:

Minderåriga och Kanta-tjänsterna – verksamhetsmodeller för hälso- och sjukvården och apoteken (elektronisk publikation)

Verksamhetsmodeller och verksamhetsmetoder – Informationshantering inom social- och hälsovården

Kanta-webbskolor – Yrkesutbildade inom social- och hälsovården (kanta.fi)

Mina kanta/Sköta ärenden för minderåriga (kanta.fi)

Ärendehantering på andras vägnar

Informationshantering inom social- och hälsovården Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - Informationshantering inom social- och hälsovården