Studie: Ökad vedeldning när energipriset steg, ändå försämrades inte luftkvaliteten i småhusområdena

Utgivningsdatum 16.2.2024 8.20 | Publicerad på svenska 16.2.2024 kl. 8.30
Nyhet

41 procent av dem som bodde i egnahemshus och hade en eldstad uppgav att de eldat mer i den på grund av energipriset under uppvärmningssäsongen 2022–2023. Något överraskande försämrade detta dock inte luftkvaliteten i småhusområdena, vilket framgår av en undersökning av Institutet för hälsa och välfärd (THL).

THL:s forskare mätte tillsammans med experter från Kuopio stad halterna av luftföroreningar under uppvärmningssäsongerna 2021–2022 och 2022–2023 i två småhusområden i Kuopio: I landsbygdstätorten Kurkimäki och i stadsdelen Niirala nära centrum.

"Även om vedeldningen sannolikt ökade även i dessa områden, var halterna av luftföroreningar 2022–2023 till och med något lägre eller i samma storleksklass som under föregående uppvärmningssäsong. Det observerades inget samband mellan halten av partiklar, svart kol, kolmonoxid, polyaromatiska kolväten (PAH) eller flyktiga organiska föreningar (VOC) och elpriset", berättar Tarja Yli-Tuomi.

Båda vintrarna var milda. Medeltemperaturen under uppvärmningssäsongen 2022–2023 var cirka en grad varmare än föregående vinter. 

Varför försämrade inte den ökade vedeldningen luftkvaliteten? 

"Kanske man inte eldade lika mycket med ved som befarat på förhand eftersom vintern var mild och börselen blev billigare i början av 2023. Man kan också fundera på om den omfattande nyhetsrapporteringen om ämnet bidrog till att en del invånare förbättrade sitt sätt att elda", säger Yli-Tuomi.

Men även en enskild vedeldare har betydelse.

"Även om utsläppen från en enskild dålig eldare inte nödvändigtvis syns på mätstationerna, kan de försämra luftkvaliteten väldigt mycket vid de närmaste husen", säger Yli-Tuomi.

Vedeldning är en betydande källa till partikelutsläpp i Finland

Genom sättet man själv eldar på kan man påverka uppkomsten av partiklar som är skadliga för hälsan och miljön. 

  • Elda endast med ren och torr ved. 
  • Följ bruksanvisningarna för den öppna spisen och bastuugnen.
  • Sota eldstaden regelbundet.

Användningen av eldstäder i Finland utreddes i THL:s och Östra Finlands universitets enkät Miljö och hälsa 2023. Halterna av luftföroreningar uppmättes i Kuopio under uppvärmningssäsongerna 2021–2022 och 2022–2023.

Referens

Yli-Tuomi Tarja, Taimisto Pekka, Pärjälä Erkki och Siponen Taina. Sähkön hinnan vaikutus ilmanlaatuun pientaloalueella. Tidskriften Ympäristö ja terveys 1/2024. (på finska)

Mer information

Förbränning av ved

Tarja Yli-Tuomi
specialforskare
THL
tfn 029 524 6302
[email protected]
 

Huvudwebbplats Ympäristöterveys Ympäristöterveys