THL bjuder in 64 000 vuxna till en omfattande undersökning som utreder hälsa, välfärd och serviceupplevelser
Institutet för hälsa och välfärd (THL) utreder på hösten hur vuxna som bor i Finland mår och deras erfarenheter av social- och hälsovårdstjänsterna.
Undersökningen Hälsosamma Finland genomförs vartannat år. Under hösten får 64 000 slumpmässigt utvalda 20 år fyllda personer runt om i Finland inbjudan till undersökningen.
I undersökningen samlar vi in aktuell information om hälsotillståndet hos vuxna som är bosatta i Finland, deras levnadsvanor, livskvalitet, funktionsförmåga samt erfarenheter av social- och hälsovårdstjänster.
År 2022 hade var fjärde vuxen hälsosamma levnadsvanor – hur ser situationen ut nu?
I den föregående undersökningen Hälsosamma Finland 2022 framkom att nästan var fjärde vuxen i huvudsak har sunda levnadsvanor. I undersökningen granskades fem centrala levnadsvanor. Levnadsvanorna ansågs vara sunda om man inte rökte, använde högst måttligt med alkohol, åt grönsaker och frukt dagligen, motionerade enligt rekommendationerna för hälsomotion och ansåg att man sov tillräckligt.
Situationen enligt välfärdsområde var mest gynnsam i Norra Karelen och Norra Österbotten, där cirka 29 procent av de vuxna hade hälsosamma levnadsvanor. Den mest oroväckande situationen hade Södra Karelen (19 %), Österbotten (19 %) och Egentliga Tavastland (20 %), där endast en femtedel av levnadsvanorna var önskvärda med tanke på hälsan.
Diagram. Andel personer med sunda levnadsvanor (icke-standardiserade), välfärdsområden 2022
”Levnadsvanorna har stor betydelse för hälsan och därmed för behovet av social- och hälsovårdstjänster i välfärdsområdena”, berättar ledaren för undersökningen Annamari Lundqvist.
”I vår föregående undersökning, som gjordes strax innan de nya välfärdsområdena inledde sin verksamhet, upptäckte vi att tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster har försvårats i hela landet efter 2018 och till exempel var fjärde upplevde att de inte får tillräckligt med läkartjänster i förhållande till sitt behov. Nu utreder vi i vilken riktning situationen har utvecklats i välfärdsområdena”, fortsätter Lundqvist.
Välfärdsområdena kan utnyttja resultaten i planeringen och utvecklingen av sin verksamhet
I undersökningen samlar vi in information från 21 välfärdsområden, Helsingfors och Åland. Utöver en lägesbild över nivån i hela Finland möjliggör den insamlade informationen en omfattande regional jämförelse.
Välfärdsområdena kan utnyttja resultaten av undersökningen till exempel i planeringen, utvecklingen och ledningen av social- och hälsovårdstjänsterna samt i främjandet av hälsan. Med hjälp av den aktuella informationen är det också möjligt att bedöma effekterna av de vidtagna åtgärderna.
Vi önskar svar av personer i alla åldrar och livssituationer
Deltagarna har valts slumpmässigt ur uppgifter från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Varje person som valts ut för undersökningen representerar personerna i samma ålder och av samma kön i sitt eget område och inte en enda svarsperson kan ersättas med en annan.
De första inbjudningarna till undersökningen kommer per post under september. Enkäten kan besvaras på internet eller på en pappersblankett på finska, svenska, engelska eller ryska.
”För att resultaten ska vara tillförlitliga är det viktigt att alla som fått inbjudan besvarar enkäten”, säger Lundqvist.
De första resultaten av undersökningen publiceras enligt befolkningsgrupp och välfärdsområde på THL:s webbplats under 2025. Inga enskilda deltagare kan identifieras utifrån resultaten.
Ytterligare information
Annamari Lundqvist
ledare för undersökningen
THL
tfn 029 524 7283
[email protected]