THL förbättrar förutsägbarheten i välfärdsområdenas finansiering – beräkningar baserade på sjuklighetsuppgifter färdiga redan på våren
THL strävar efter att förbättra förutsägbarheten i välfärdsområdenas finansiering och på så sätt underlätta områdenas ekonomiska planering. Från och med nästa år publicerar THL de slutliga finansieringskalkylerna för områdena i huvudsak redan på våren. Kalkylerna görs färdigt i mars för befolkningens sjuklighetsuppgifter och på hösten uppdateras de endast med uppgifter om befolkningens inkomster.
Att tidtabellen tidigareläggs innebär att THL hädanefter hämtar de sjuklighetsuppgifter som används i finansieringskalkylerna ur vårdanmälningsregistret tre månader tidigare än förut, det vill säga 14 månader efter kalenderårets utgång. Sjuklighetsuppgifterna för år 2023 hämtas med andra ord från registret 1.3.2025 och med hjälp av dem beräknas finansieringen för år 2026.
”Vi uppmuntrar välfärdsområdena att lämna in sina uppgifter, inklusive uppgifter om invånarnas sjuklighet, till vårdanmälningsregistret på ett heltäckande och snabbt sätt genast efter kalenderårets utgång. På så sätt kan vi utnyttja ett så omfattande kunskapsunderlag som möjligt i finansieringskalkylerna”, säger THL:s forskningschef Mikko Peltola.
Med hjälp av sjuklighetsuppgifterna beräknar THL en så kallad behovskoefficient för varje område. Koefficienten beskriver befolkningens behov av social- och hälsovårdstjänster i området. Denna koefficient används sedan för att beräkna hur statens finansiering fördelas mellan välfärdsområdena.
THL skickar kalkylerna till finansministeriet (FM) två gånger per år: preliminära uppgifter i mars och kompletterade uppgifter i augusti. FM gör de slutliga förslagen till välfärdsområdenas finansiering årligen.
Målet är att få tillgång till uppgifter som är färskare än ett år
Den utsatta tiden för inlämnande av uppgifter till vårdanmälningsregistret har i flera år varit 2 månader efter kalenderårets utgång.
I praktiken har uppgifterna dock innehållit brister och därför har välfärdsområdena kunnat komplettera och korrigera till exempel sjuklighetsuppgifter flera månader i efterhand.
Hittills har THL använt material som har plockats 17 månader efter kalenderårets utgång för att beräkna behovet av tjänster. Exempelvis användes uppgifter från år 2022 för finansieringen av år 2025, och dessa hämtades från registret i slutet av maj 2024.
Tilläggstiden har lett till att materialet i de slutliga finansieringskalkylerna för närvarande är tre år gamla. Dessutom har tidsfristen i maj varit för sen för förhandskalkylerna.
”På grund av fördröjningarna har förhandskalkylerna kunnat avvika ganska mycket från de slutliga kalkylerna och har i sin tur inte återspeglat områdets faktiska situation under finansieringsåret. Detta har försvårat områdenas möjligheter att planera sin ekonomi”, säger Peltola.
Att tidigarelägga insamlingen av uppgifter till 14 månader är det första steget mot att förbättra finansieringens förutsägbarhet och aktualitet. Då är uppgifterna i de första kalkylerna våren 2025 för vårdanmälningsregistrens del desamma som i de kompletterade kalkylerna hösten 2025, vilket minskar variationen.
”Vårt slutliga mål är att man i kalkylerna ska kunna använda uppgifter som har lämnats in senast två månader efter kalenderårets utgång. Då skulle till exempel finansieringskalkylerna för år 2027 göras våren 2026 och de skulle basera sig på uppgifterna för år 2025”, konstaterar Peltola.
”För att överhuvudtaget förbättra uppgifternas aktualitet och kvalitet krävs ett nära samarbete mellan områdena, datasystemleverantörerna och THL”, säger Jutta Järvelin, överläkare vid THL.
THL förbättrar kalkylernas öppenhet – bakgrundsmaterialet publiceras årligen i mars
THL börjar nästa vår utarbeta förhandskalkyler av servicebehovet som grundar sig på uppgifter från föregående år. De används ännu inte som grund för den egentliga finansieringen, men de ger en fingervisning om hur uppgifterna från föregående år fungerar i kalkylerna.
”När det börjar verka som om föregående års kunskapsunderlag är tillräckligt omfattande kan vi börja utnyttja uppgifter som är färskare än det nuvarande året i finansieringskalkylerna”, säger THL:s specialforskare Tuukka Holster.
För att öka öppenheten börjar THL årligen i mars publicera förhandskalkyler och de regionala sjuklighetsuppgifter som ligger till grund för dem på nätet. På så sätt kan välfärdsområdena själva kontrollera om de uppgifter som THL använder motsvarar välfärdsområdenas egen uppfattning om hur vanliga vissa sjukdomar är i området.
Kunskapsunderlaget består av många olika material
Kunskapsunderlaget för de servicebehovskalkyler som använts i finansieringskalkylerna består av flera material. Utöver sjuklighetsuppgifterna från vårdanmälningsregistret och andra register används bland annat Statistikcentralens uppgifter om till exempel människors inkomster i kalkylerna.
”De socioekonomiska uppgifterna, såsom inkomsterna, är relativt stabila i välfärdsområdena. För dessa uppgifters del spelar det mindre roll om materialet är två eller tre år gammalt. När det gäller sjukligheten är förändringarna mycket snabbare, så det behövs så färska uppgifter som möjligt”, säger Holster.
Behovsbaserad finansiering av välfärdsområdenas social- och hälsovårdstjänster
Mikko Peltola
forskningschef
THL
tel. 029 524 7458
[email protected]
Tuukka Holster
specialforskare
THL
tel. 029 524 7937
[email protected]