THL fortsätter sin rekommendation om vaccination mot kikhosta för gravida – redan hälften av de gravida har tagit vaccinet

Utgivningsdatum 15.1.2025 13.45 | Publicerad på svenska 20.1.2025 kl. 11.40
Pressmeddelande

THL uppmanar välfärdsområdena att fortsätta vaccinationerna mot kikhosta för gravida fram till slutet av april 2025. Målet är att förhindra allvarliga fall av kikhosta hos spädbarn. Det är säkert att ta vaccinet när man är gravid och det skyddar barnet effektivt mot kikhosta.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har sedan augusti 2024 hänvisat välfärdsområdena att erbjuda gravida kvinnor boostervaccin mot kikhosta. Anvisningen har förlängts till slutet av april 2025, eftersom kikhosta fortfarande förekommer i större utsträckning än normalt.

Vaccinationer av gravida kvinnor förebygger fall av kikhosta hos spädbarn. Antikropparna som mamman fått genom vaccination mot kikhosta överförs till fostret och ger den nyfödda skydd mot kikhosta. Kikhosta är farlig för barn under 1 år och särskilt för nyfödda som ännu inte har hunnit få den första vaccindosen mot kikhosta som ges vid tre månaders ålder.

”Det är tryggt att vaccinera mamman under graviditeten. Det ger babyn ett bra skydd under de första månaderna då den nyfödda löper störst risk att få allvarlig kikhosta. I Finland har redan cirka hälften av de gravida kvinnorna tagit vaccin mot kikhosta”, säger THL:s överläkare Hanna Nohynek.

Boostervaccinet mot kikhosta under graviditeten har under flera års tid använts i nästan alla EU-länder samt i många andra länder med hög inkomstnivå.

Vaccinet kan fås på rådgivningen

THL rekommenderar en boosterdos av vaccin mot kikhosta under graviditetsveckorna 16–32, men vaccinet kan också tas i ett senare skede av graviditeten.

Välfärdsområdena och rådgivningarna ansvarar för att ordna vaccinationerna. Vaccinationen kan fås på rådgivningen till exempel i samband med hälsoundersökningen i graviditetsveckorna 22–24 eller en annan periodisk hälsoundersökning. Vaccinationen är frivillig och avgiftsfri.

Som vaccin erbjuds dtap-vaccin som ger hög skyddseffekt mot kikhosta hos spädbarn och därmed förknippad dödlighet. Om man under graviditeten har haft kikhosta eller fått dtap-vaccin som boosterdos behövs vaccinet inte.

I det nationella vaccinationsprogrammet ges vaccin mot kikhosta till barn vid tre, fem och tolv månaders ålder samt vid fyra års ålder. Vaccinationsprogrammet för barn fortsätter som vanligt oberoende av om mamman har fått vaccin mot kikhosta under graviditeten.

Dessutom erbjuds boostervaccination till alla 14–15-åringar och till unga vuxna vid 25 års ålder. 

Kikhosta förekommer oftare än vanligt i Finland och på andra håll i världen

Antalet fall av kikhosta har ökat i Finland och på andra håll i världen, särskilt i de yngre åldersgrupperna. Under 2024 rapporterades sammanlagt 2748 laboratoriebekräftade fall av kikhosta i Finland. Det är klart fler än före coronapandemin, då det vanligtvis rapporterades 200–500 fall per år. I praktiken har sjukdomen förekommit oftare än så, eftersom alla fall inte verifieras genom laboratorieundersökningar.

Kikhosta smittar genom droppsmitta. Man kan drabbas av sjukdomen flera gånger under sitt liv, eftersom genomgången kikhosta inte ger ett bestående skydd mot ny smitta.

Ett typiskt symtom på kikhosta är hosta som varar i flera veckor, upp till 2–3 månader, och som i allmänhet förändras med tiden och kommer attackvis.

Hos spädbarn kan symtomen på kikhosta vara atypiska och det händer att de inte hostar alls i början. Till en början kan det enda symtomet vara kräkningar, uppkastningar eller andningsuppehåll. När det gäller spädbarn räcker det i allmänhet med en misstanke om kikhosta för att barnet ska läggas in för observation på sjukhus.

Sjukdomsförloppet kan lindras med antibiotika om behandlingen inleds i början av sjukdomen.

Mer information

Vad är kikhosta? (THL)

Vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta (dtap) för unga och vuxna (THL)

Kombinationsvaccin mot stelkramp, difteri, kikhosta, polio och Hib (THL)

Hanna Nohynek
överläkare
THL
tfn 029 524 8246
[email protected] 

Satu Kärkkäinen
expert
THL
tfn 029 524 8261
[email protected] 

Aino Nyqvist
smittskyddsläkare
THL
tfn 029 524 8557
[email protected]

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset rokotukset