Hoppa till innehåll

Vaccinationstäckningen bland barn är hög i Finland, men har minskat när det gäller vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund

Utgivningsdatum 27.3.2025 1.00 | Publicerad på svenska 27.3.2025 kl. 1.01
Typ:Pressmeddelande

Täckningen för den andra dosen av vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) som ges till sexåringar har minskat, vilket ökar risken för en mässlingsepidemi. I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad, men andelen helt ovaccinerade barn är ändå större än tidigare.

Enligt färsk statistik från Institutet för hälsa och välfärd (THL) har endast cirka 91 procent av de barn som föddes 2017 fått den andra dosen vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR). Vaccinet ges till sexåringar inom ramen för det nationella vaccinationsprogrammet.

Mer än 95 procent av befolkningen bör ha fått två doser MPR-vaccin för att smittkedjorna för mässling ska brytas och flockimmunitet ska uppstå.

Mässling är ett inflammationstillstånd i hela kroppen, dvs. en allmän infektion med svåra följdsjukdomar. Det kan vara en allvarlig sjukdom oberoende av ålder för vem som helst som inte har haft mässling eller blivit vaccinerad mot det.

”Mässling smittar mycket lätt. Ju lättare en sjukdom smittar, desto större måste andelen av befolkningen som är vaccinerad vara. Upp till nio av tio oskyddade personer som exponerats för mässling insjuknar", säger Mia Kontio, ledande expert vid THL.

Vaccinationstäckningen för MPR-vaccinets andra dos är något lägre nationellt för andra året i rad och i flera välfärdsområden sjunker täckningen till och med kraftigt. De exakta orsakerna till den minskade täckningen är dock inte kända.

Samma utveckling syns också internationellt. Inget land har uppnått samma täckningsgrad för mässlingsvaccinationerna som före coronapandemin, och epidemierna har ökat även i länder med hög inkomstnivå.

"På grund av mässlingssituationen i världen måste MPR-vaccinationernas täckning höjas i Finland. Det är det enda sättet vi kan minska risken för en epidemi", säger Kontio.

Skillnader i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena

För den första dosen av MPR-vaccinet som ges till barn vid ett års ålder har vaccinationstäckningen redan sjunkit under 95 procent i elva välfärdsområden. I Egentliga Tavastland har vaccinationstäckningen för den här dosen minskat mest.

För den andra dosen av MPR-vaccinet är det endast två välfärdsområden, Norra och Södra Savolax, som når över 95 procents vaccinationstäckning.

Enligt registeruppgifter är situationen mest oroväckande i välfärdsområdena Södra Karelen, Västra Nyland, Åland, Norra Österbotten och Egentliga Tavastland, där vaccinationsgraden ligger under 90 procent. Till exempel i Södra Karelens välfärdsområde är täckningen för den andra dosen av MPR-vaccin 81 procent bland barn födda 2017, medan den var nästan 95 procent bland barn födda 2013.

I en internationell jämförelse är de regionala skillnaderna dock små i Finland. 

"I många områden med lägre täckning har man arbetat långsiktigt för att öka de positiva attityderna till vaccination, och skillnaderna i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena håller på att minska för flera vaccin”, säger Kontio.

Täckningen för andra vaccinationer av barn som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet är på en god nivå


Vaccinationer inom det nationella vaccinationsprogrammet är avgiftsfria. De ges till barn på rådgivningen, inom skolhälsovården eller vid den egna hälsostationen.

Med undantag av den andra dosen av MPR-vaccin är täckningen för andra vaccinationer av barn som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet på en god nivå. I THL:s färska statistik granskades täckningen för barn födda 2017 och 2022.

För nästan 98 procent av de barn som föddes 2022 inleddes en vaccinationsserie med det femvalenta vaccinet som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar.

För nästan 97 procent av barnen i samma ålder inleddes dessutom en vaccinationsserie med PCV som skyddar mot sjukdomar orsakade av pneumokockbakterien. MPR-vaccinationsserien som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund inleddes för 95 procent av dem som föddes 2022.

Täckningen för vaccinet mot vattkoppor har ökat varje år sedan vaccinet blev en del av vaccinationsprogrammet. För barn födda 2022 är vaccinationstäckningen för vaccinet mot vattkoppor 89 procent.

Av de barn som föddes 2017 har mer än 95 procent fått det fyrvalenta vaccinet som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio. Täckningen för det fyrvalenta vaccinet har ökat i alla välfärdsområden jämfört med året innan.

Av de barn som föddes 2022 är 1,9 procent helt ovaccinerade, vilket är något fler än i de tidigare åldersklasserna. Vaccinationerna kompletteras i viss mån efter den rekommenderade åldern i vaccinationsprogrammet. Bland barn födda 2017 var andelen ovaccinerade 0,9 procent.

Uppgifterna om vaccinationstäckningen baserar sig på det nationella vaccinationsregistrets aktuella uppgifter, som fås från patientdatasystemen. På grund av problem i anknytning till dokumenteringenav vaccinationer och dataöverföringen är den verkliga vaccinationstäckningen sannolikt högre än vad siffrorna i vaccinationsregistret anger.

Mer information

Statistikrapporten: Vuonna 2022 ja 2017 syntyneiden lasten rokotuskattavuudetLänk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä

Karta över vaccinationstäckningen bland barn (THL)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä

Karta över andelen ovaccinerade barn i olika områden och i Finland (THL)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä

Vaccinationsprogram för barn och vuxna (THL) 

Mia Kontio
ledande expert
tfn 029 524 8365
fornamn.efternamn@thl.fi 

Camilla Jordman
expert
THL
fornamn.efternamn@thl.fi

Anni Koivisto
expert
THL
fornamn.efternamn@thl.fi

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset rokotukset tilastouutinen tuhkarokko