Hur tolkar man indexet?
Syftet med det Nationella hälsoindexet är att identifiera hurudan sjukdomsbörda de vanligaste och mest belastande hälsoproblemen utgör i olika regioner och hurudana förändringar man kan observera i fråga om detta.
Hälsoindexet beskriver befolkningens hälsa och arbetsförmåga i kommuner och välfärdsområden och arbetsförmåga i förhållande till hela landet (hela landet = 100). Ett högre indexvärde innebär högre sjuklighet eller arbetsoförmåga i regionen.
Man kommer att producera både en åldersstandardiserad och icke-åldersstandardiserad version av hälsoindexet. De åldersstandardiserade resultaten mildrar åldersstrukturernas inverkan, och resultaten lämpar sig därför för regionala jämförelser. Det icke-åldersstandardiserade indexet beskriver i sin tur den verkliga sjukdomsbördan i en region.
Utöver befolkningens åldersstruktur finns det många faktorer som påverkar de regionala skillnaderna i befolkningens sjuklighet och arbetsoförmåga. Levnadsvanor såsom rökning, alkoholbruk, motion, sömn och matvanor har en inverkan, men även dessa levnadsvanor påverkas av många faktorer. Arbetslöshet, ekonomi och utbildning återspeglas i befolkningens hälsa och arbetsförmåga. Fungerande social- och hälsovårdstjänster och kulturella och genetiska faktorer har också en betydelse.