Penningspelande och spelproblem

Undersökningen Finländarnas penningspel granskar förutom penningspelande bland 15–74-åriga finländare, även attityder och/eller åsikter gällande penningspel åren 2007, 2011, 2015 och 2019. THL genomförde undersökningen på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet (SHM). som också finansierade även undersökningen (52 § i lotterilagen). Statistikcentralen samlade in data till undersökningen genom telefonintervjuer. De områdesspecifika jämförelserna var även mer omfattande än tidigare. 3994 finländare deltog i undersökningen år 2019. Resultaten om attityder och åsikter i anslutning till penningspelande publiceras i form av en separat statistikrapport senare i år.

Penningspelandet på risknivå har minskat

Av finländarna hade 11 procent under de senaste 12 månaderna spelat på så kallad risknivå. Att spela på risknivå innebär spelande som orsakar enstaka skadeverkningar av penningspel och som oftast föregår utvecklingen av penningspelsproblem. Penningspelandet på risknivå har dock minskat både bland män och kvinnor jämfört med 2015. Andelen spelare som inte har penningspelsproblem blev vanligare. I undersökningen år 2019 observerades penningspelsproblem hos tre procent av finländarna, vilket betyder cirka 112 000 personer på befolkningsnivå. År 2019 var antalet personer som spelat minst på risknivå under de senaste 12 månaderna störst i Birkaland.

Även om spelandet åtminstone på risknivå minskade, förändrades inte förekomsten av penningspelsproblem. År 2019 led cirka 52 000 finländare (1,4% av respondenterna) problemets allvarligaste form, sannolikt penningspelsberoende.

Sporadiskt penningspelande har blivit vanligare

År 2019 hade 78 procent av respondenterna spelat minst en typ av penningspel under de senaste 12 månaderna. 74 procent av kvinnorna och 82 procent av männen hade spelat penningspel. År 2019 spelade nästan en tredjedel (29%) penningspel en gång i veckan eller oftare. Antalet penningspelare förändrades inte mellan 2015 och 2019, men penningspelandet har i sin helhet blivit vanligare jämfört med 2007. Penningspelande har blivit vanligare både bland män och kvinnor och i alla åldersgrupper över 24 år. Endast 18–24-åringar spelade mindre mellan 2015 och 2019.

I samband med penningspelandet skedde förändringar mellan 2015 och 2019. Penningspelandet minst en gång i månaden har också minskat från 2007 till 2019 och på motsvarande sätt har penningspelandet mer sällan än en gång i månaden blivit vanligare. Förändringarna har varit likartade både bland män och kvinnor.

De populäraste speltyperna som Veikkaus erbjuder var lottospel varje vecka och/eller Jokern (64%), lotterispel (47%) och penningautomatspel någon annanstans än på kasino (31%). De populäraste spelen har varit desamma sedan 2007.

Det har blivit vanligare att spela på internet

Finländarna spelar penningspel allt oftare på internet. Drygt en tredjedel (36%) av respondenterna hade spelat penningspel på internet. Även om största delen av penningspelandet fortfarande sker någon annanstans än på internet, ökade andelen som spelat penningspel på internet med 13 procentenheter från 2015 till 2019. Samtidigt ökade spelandet av utländska penningspel från 3 procent till 5 procent.

Konsumtionen av penningspel ackumuleras till en mycket liten grupp spelare. År 2019 stod 2,5 procent av spelarna för hälften av totalkonsumtionen av penningspel. Som befolkningsestimat innebär detta att om 2 917 000 personer bosatta i Fastlandsfinland spelade penningspel 2019, förbrukade 72 000 personer hälften av potten för hela året. När det gäller internetspelande utgjorde Veikkaus penningspel 52 procent av konsumtionen och spelen utanför monopolsystemet 48 procent.

Var femte har stött på penningspelsproblem i sin närmaste krets

Drygt en femtedel av respondenterna (21%) uppgav att de upplevt att åtminstone en av deras närstående hade haft problematiskt penningspelande. Ur en närståendes synvinkel har problemet således berört cirka 790 000 personer. Andelen respondenter som hade haft problematiskt penningspelande i sin närmaste krets ökade från 2015 till 2019. Personer vars närstående hade haft problem med penningspelande fanns mest i Birkaland och Egentliga Finland/Satakunta.

Ladda ner hela statistikrapporten

(Statistikrapport har korrigerats den 7 mars 2023.)

Statistikbeskrivning

Statistiken beskriver penningspelande och penningspelsproblem bland finländare i åldern 15–74 år. Statistiken produceras som en omfattande intervjuundersökning baserad på urval som en del av befolkningsundersökningen Finländarnas penningspel.

Uppföljningsuppgifter som upprepas regelbundet och som är nationellt representativa är det enda tillförlitliga sättet att granska hur penningspelandet och penningspelsproblemen samt fenomen som har en central koppling till dem förändras i tiden.

Genomförandet av undersökningen har styrts av strävan att bevara den tidsmässiga jämförbarheten och möjligheten att granska hur viktiga indikatorer förändras med tiden. Statistikens teman är penningspelande (speltyper, penningspelandets frekvens osv.), förekomsten av penningspelsproblem och konsumtion av penningspel.

Syftet med statistiken är att producera tillförlitlig och aktuell information för forskare, experter, direktörer och politiska beslutsfattare inom social- och hälsovården samt de aktörer som utvecklar åtgärder för att förebygga och minska skadeverkningarna av penningspel samt utvecklar behandling/stöd och vårdtjänster relaterade till penningspel.

Källa

Penningspelande och spelproblem - Finländarnas penningspel 2019
Statistikrapport 32/2020. THL.

Kontaktuppgifter

Anne Salonen
tfn 029 524 8125
e-post: [email protected]

På vår webbplats

Finländarnas penningspel

Undersökningens webbplats, där man berättar mer om t.ex. genomförandet och publikationerna. 

Penningspel

Samlat THL:s forsknings- och utvecklingsinformation om skadeverkningar och spelproblem orsakade av penningspelande.

Alkohol, droger och beroende

En sammanställning av THL:s forsknings- och utvecklingsinformation om rusmedel och beroenden.