Hoppa till innehåll

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation ökade klart i fjol - det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas i Kyrkslätt och Lojo

Utgivningsdatum 1.3.2022

Det finns inget fästingvaccin! TBE-vaccinet skyddar endast mot fästingburen hjärninflammation.

2.3. kl. 7.10: I år har vaccinationsrekommendationerna för riskområden uppdaterats i Sjundeå, inte i Sibbo.

År 2021 anmäldes 150 fall av fästingburen hjärninflammation till THL: s register över smittsamma sjukdomar, vilket är betydligt fler än under tidigare år. År 2020 anmäldes 91 fall av TBE till registret, år 2019 69 fall, år 2018 79 fall och år 2017 sammanlagt 85 fall. 

"Under coronapandemin har människor rört sig och sysslat mer utomhus, tillbringat mer tid i stugorna och rest mer än vanligt i hemlandet. Förra sommaren var väderleksmässigt också utmärkt med tanke på utomhusvistelse. Utöver dessa kan också klimatförändringen och människornas medvetenhet om fästingburna sjukdomar förklara ökningen av antalet fall under de senaste åren ”, säger Henna Mäkelä, forskare vid THL.

Enligt uppföljningsuppgifterna för 2017–2021 var incidensen av fästingburen hjärninflammation högst i Kustregionernas kommuner, i Pargas (47 fall per 100 000 invånare), landskapet Åland (41/100 000), Gustavs (37/100 000) och Simo (33/100 000). 

Nya områden med i vaccinationsprogrammet i Kyrkslätt och Lojo

Det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas i Kyrkslätt och Lojo. I Kyrkslätt ansluts postnummerområdet i Masaby (02430) till programmet och i Lojo Ojamo (08200), Lylyinen/Hormajärvi (08450),  Vols/Virkby (08700) och  Gerknäs (08800), eftersom sjukdomsincidensen i dessa områden har ökat betydligt under fem uppföljningsår. I Lojo har delar av ovan nämnda områden redan tidigare ingått i vaccinationsprogrammet, men nu fogas de till programmet i sin helhet. 

"THL följer upp förekomsten av fästingburen hjärninflammation kommunvis. Fallen begränsas dock ofta till små geografiska områden, så vi räknar och utnyttjar också noggrannare incidenstal per postnummerområde i våra rekommendationer ", säger Mäkelä.

Utöver dessa nya områden kommer man dessutom att fortsätta ge TBE-vaccinationer på Åland, i Pargas, Simo, de södra stadsdelarna av Kemi, Kotka skärgård, stadsdelen Sammonlahti i Villmanstrand, på ön Preiskari utanför Brahestad, i Gustavs, i Sibbo skärgård, i Lojo sjös skärgårdsområde samt i området kring Kyrkslätt Bobäck.

Vaccinationerna i det nationella vaccinationsprogrammet är avgiftsfria och alla fast bosatta och långvariga fritidsboende i området som fyllt tre år har rätt till dem. Vaccinet behövs i synnerhet för personer som vistas och rör sig i naturen minst fyra veckor under sommaren. 

TBE-vaccinationer enligt det nationella vaccinationsprogrammet ges endast i kommuner som omfattas av vaccinationerna. Kommunerna informerar om hur vaccinationerna ordnas inom deras områden. 

Även uppdateringar av vaccinationsrekommendationer i andra riskområden

THL ger vaccinationsrekommendationer även till områden utanför det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinationsrekommendationerna för dessa riskområden baserar sig på incidensen och fallspecifikt övervägande. Många kommuner särskilt i skärgårds- och kustregionen hör till riskområdet för fästingburen hjärninflammation. 

I år har vaccinationsrekommendationerna för riskområden uppdaterats i Helsingfors, Sjundeå, Ingå, Kyrkslätt, Lojo och Villmanstrand. Den som vaccineras i riskområden betalar själv för vaccinationsserien. 

THL följer upp förekomsten av fästingburen hjärninflammation med hjälp av antalet fall och incidenstal kommunvis, men som stöd för riskbedömningen räknas också noggrannare incidenstal per postnummerområde. Kommunspecifika fall och TBE- vaccinationsrekommendationer kan granskas i kartapplikationen som finns på THL:s webbplats.

Skydda dig mot fästingbett

TBE-vaccinet skyddar endast mot fästingburen hjärninflammation, som orsakas av ett virus. Vaccinet skyddar inte mot andra sjukdomar som sprids av fästingar, såsom borrelios och det hindrar inte fästingar från att bita fast i huden. Alla sjukdomar som sprids av fästingar kan bekämpas genom att skydda sig mot fästingbett.

”När man rör sig i naturen i områden där det förekommer fästingar är det bra att använda ljusa kläder med långa ärmar och byxben samt att lägga byxbenen innanför strumporna. Insektsmedel mot fästingar kan ge extra skydd, liksom en daglig fästingkontroll”, säger Mäkelä.

”Man behöver dock inte begränsa sin vistelse i naturen på grund av rädsla för fästingsjukdomar. Utomhusvistelse har mycket större hälsofördelar än vad risken med fästingar är ", påminner Mäkelä.

Tilläggsuppgifter

Kartpresentation av förekomsten av fästingburen hjärninflammation och vaccinationsrekommendationerna enligt ortLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik 
(THL, på finska)

Vad är fästingburen hjärninflammation?
(THL)

TBE-vaccin
(THL)

TBE-vaccinationer som inte hör till vaccinationsprogrammet
(THL)

Fästingburen hjärninflammation och borrelios, vilket var det? Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
(THL: s blogg 16.3.2021, på finska)

Henna Mäkelä
forskare
THL
tfn 029 524 7488
fornamn.efternamn@thl.fi

Tuija Leino
överläkare
THL
tfn 029 524 8787
fornamn.efternamn@thl.fi 

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset