Ehkäisevän päihdetyön koordinaattorin tehtävät alueilla ja kunnissa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön koordinaattorin tehtävät

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön alueellinen koordinaattori tukee alueensa kuntia niiden ehkäisevän päihdetyön toteuttamisessa ja kehittämisessä sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa tehtävää ehkäisevää päihdetyötä. Tähän työhön koordinaattori on saanut loistavaa vertaistukea ja työkaluja kuusi kertaa vuodessa kokoontuvasta THL:n ylläpitämästä kansallisesta ehkäisevän päihdetyön verkostosta.

Ehkäisevän päihdetyön alueellinen verkosto perustettiin vuonna 2019. Alueellinen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma ja toimenpideohjelma valmistui vuonna 2022 alueellisen hyvinvointisuunnitelman liitteeksi. Kunnilla oli mahdollisuus antaa siitä lausunto ja se hyväksyttiin Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhdyspintatyön sekä terveyden edistämisen lautakunnassa sekä hallituksessa ja valtuustossa. 

Koordinaattori seuraa valittuja mittareita päihde-, tupakka- ja rahapelioloista sekä tukee ja seuraa EPT-suunnitelman ja toimenpideohjelman tavoitteiden toteutumista. Alueellisen Pakka-tarjontatyöryhmän perustaminen on suunnitteilla. Alueellisista sotekeskuksista nimetään ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöt, jotka tulevat toimimaan kunnan ehkäisevän päihdetyön koordinaattorin vastinparina sekä tarvittaessa kunnan EPT-työryhmässä tuoden sinne paikallista asiantuntemusta sotesta.

Verkosto kokoontuu kahdesti vuodessa ja työrukkanen suunnittelee verkostotapaamisten sisällöt. Työrukkasen jäseninä ovat Seinäjoen, Kauhajoen, Lapuan ja Lappajärven ehkäisevän päihdetyön koordinaattorit, EHYT ry, sosiaalialan oppimiskeskus ja Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeesta kaksi hanketyöntekijää.  Työrukkasen ja verkoston puheenjohtajana toimii Seinäjoen kaupungin hyvinvointipäällikkö Henna Rantasaari. Tämä hyvä käytäntö on varmistanut verkoston toiminnassa kunnan ehkäisevän päihdetyön tarpeiden ja näkökulman huomioimisen. 

Verkoston jäseniä ovat lisäksi EHYT ry ja AVI, jotka tuovat ajankohtaiset terveiset EPT-työhön. Hyvinvointialueen ja kunnan työnjakoa on sovitettu yhteen työrukkasen, verkoston ja alueellisen EPT-suunnitelman avulla.  

Missä on onnistuttu

Etelä-Pohjanmaalla sote-työntekijöitä on tuettu ehkäisevässä päihdetyössä jo parinkymmenen vuoden ajan.  

PEPP- ehkäisevän päihdetyön koulutus toteutettiin 5–6-luokkalaisten opettajille yhdessä kuntien EPT-koordinaattorien kanssa. Jatkossa tarvitaan alueellinen yhteinen ehkäisevän päihdetyön toimintamalli ja vuosikello kouluille ja oppilaitoksille. 
PEPP- ehkäisevän päihdetyön koulutus (Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue)

Pakkapäihdekysely tehtiin vuonna 2020, kunnille toimitettiin vastaukset ja pidettiin lehdistötilaisuus tuloksista. Ehkäisevän päihdetyön kypsyysanalyysi tehtiin keväällä 2023 yhteisellä päätöksellä. Lisäksi Syksyllä 2023 lähetettiin koulujen kautta vanhemmille ja lehdistölle tiedote vapettamisesta.  

Parasta palautetta verkoston tarpeellisuudesta on ollut se, että tapaamisissa on saatu vertaistukea ja jaettu hyviä käytäntöjä. Kuntien ept-koordinaattoreiksi on nimetty uusia henkilöitä, joita verkostoon kuuluminen hyödyttää. Ehkäisevän päihdetyön verkosto on alusta saakka haluttu pitää omana verkostona, jotta ehkäisevän päihdetyö ei hukkuisi muihin hyte-teemoihin. Hyvinvointialueella toimii verkoston lisäksi mm.  hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen -verkosto ja elintapaohjauksen verkosto, ja nämä rinnakkaiset verkostot täydentävät hyvin toisiaan. 

Lappajärven kunta ehkäisevä päihdetyö: ehkäisevä päihdetyö näkyväksi ja vaikuttavaksi sekä ajatuksia tulevaisuuden työmuotoihin

Ehkäisevän päihdetyön koordinaation ja sidosryhmätoiminnan vastuuhenkilönä toimii vapaa-aikasihteeri. Ehkäisevä päihdetyötä koordinoidaan ja toteutetaan kuntayhteistoiminnassa moniammatillisena työryhmätyönä. Ehkäisevän päihdetyön vastaava toimielin on Lappajärven kunnan hyvinvointivaliokunta, joka käsittelee ehkäisevän päihdetyön suunnitelman ja toimintaraportin vuosittain vastuuviranhaltijan valmistelemana. 

Työ näkyväksi

"Saa olla ylpeä pientenkin tavoitteiden toteutumisesta. Työ kannattaa ajatella prosessina, joka kehittyy toistojen kautta hiljalleen osaksi kunnan omaa rakennetta sekä hyvinvointialue yhdyspintarakennetta"  

  • Ehkäisevästä päihdetyöstä luotu palvelukuvaus kunnan www-sivuille. 
  • Ehkäisevä päihdetyöstä kootaan raportti ja toimintasuunnitelma työstä päättävään toimielimeen kerran vuodessa.  
  • Ehkäisevälle päihdetyölle on varmistettava rahoitus talousarvioon henkilötyövuosiresurssin lisäksi. 

Työ vaikuttavaksi

"Kun työ on jaettu kokonaisuuksiin, voidaan tehtävän sisäisiä prosesseja kehittää tehokkaammin vaikuttavammaksi" 

  • Erotetaan työstä kaksi toiminnan tasoa hallinnollinen rajapinta (lakisääteinen velvoite) sekä toiminnallinen asiakasrajapinta (ehkäisevän päihdetyön toimenpiteet)  
  • Hallinnollinen rajapintatyö on vakioitunut, resurssit ovat määritelty vastuuhenkilötoimien kautta - "Reaktiivista toimintaa".
  • Asiakasrajapintatyö on elävää ja kehittyvää, resurssit määritetään yhteistoimintamallien, verkostojen ja talouden resurssoinnin kautta - "Proaktiivista toimintaa".  

Kysymyksiä tulevaisuuden työmuodoista

"Ehkäisevän päihdetyön yhdyspinta on rakennettava jatkossa enemmän asia- ja tavoitekeskeisesti - alustatalous ajattelua hyödyntäen, pois virka- tai työkeskeisyydestä"   

  • Miten ja millä toimenpiteillä ehkäisevä päihdetyö muodostetaan painopisteeksi osaksi kuntien hyvinvointi suunnittelua (vuosittainen raportti): laajempi hyvinvointikertomus ja toiminnan mittarointi ja vaikuttavuuden arviointi?
  • Miten hyvinvointialueen kanssa tehtävä yhdyspintatyö saadaan vaikuttavaksi myös asiakasrajapinnalle ja kuntien resursseja ohjattua myös käytännön toimenpiteisiin? Kyetäänkö ehkäisevälle päihdetyölle määrittämään yhdessä HVA:n ja muiden verkostojen kanssa vuosittaiset vähimmäistavoitteet myös toimintaan kohdistuvaan työhön (vähennetään myös eri toimijoiden päällekkäistä työtä)?  
  • Tuleeko yhdyspintatyöllä toteutettavasta ehkäisevästä päihdetyöstä kehittää kulttuurikasvatussuunnitelman kaltainen kokonaisuus ja liittää siihen koulutustarjotin, josta voisi poimia tarpeen mukaan toimenpiteitä esimerkiksi oppilaitoksissa toteutettavaan ehkäisevään päihdetyöhön? Tämänkaltainen toimenpide toimisi ohjaavana ja selkeyttävänä asiasisältönä, jossa myös verkostokumppanit ja erilaiset järjestöt, kuten esimerkiksi EHYT ry voisi olla mukana asiantuntijatehtävää toteuttamassa. 

"Etelä-Pohjanmaalla työn rakenteet ja yhteistyö hyvinvointialueen sekä kuntien välillä on hyvällä mallilla ja ehkäisevän päihdetyön alueellinen verkosto synnyttää toimijoille aitoja merkityksiä! Tehdään työstä helppo, tehokas ja vaikuttava - ei siksi, että olisi pakko vaan, jotta kaikki voisivat onnistua yhdessä!" 

Lisätiedot

Reetta-Maija Luhta
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
kehityspalvelut, kehittämissuunnittelija, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori
reetta-maija.luhta(at)hyvaep.fi

Anssi Kuusela
Lappajärven kunta
Vapaa-aikasihteeri (vastuualue liikunta-, nuoriso-, kulttuuripalvelut), HYTE-yhdyshenkilö, EPT-yhdyshenkilö, hyvinvointivaliokunnan esittelijä, anssi.kuusela(at)lappajarvi.fi