Tupakka
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lakisääteinen tehtävä on seurata tupakkalain alaisten tuotteiden käytön yleisyyttä ja tutkia tupakkapoliittisten toimenpiteiden vaikutuksia. Lisäksi THL tekee ja tukee tupakkalain alaisten tuotteiden haittojen ehkäisyyn liittyvää tutkimus-, seuranta- ja kehittämistyötä.
Tupakkalain tavoite on tupakkalain alaisten tuotteiden käytön loppuminen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että enintään viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita päivittäin vuonna 2030.
Aloittamisen ehkäisy
Tupakka- ja nikotiinituotteiden kokeilut ja käytön aloittaminen tapahtuvat pääsääntöisesti 20 ikävuoteen mennessä. Kansainvälinen tupakkapuitesopimus velvoittaa maita tehokkaisiin toimiin tupakan kulutuksen ja tupakansavulle altistumisen sekä nikotiiniriippuvuuden ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.
Lue lisää tupakkapolitiikasta
Nuoret tarvitsevat tietoa tupakka- ja nikotiinituotteiden haitoista ja riippuvuuden kehittymisestä. Teollisuuden käyttämien markkinointitaktiikoiden tunnistaminen sekä tuotannon ja käytön ympäristövaikutukset ovat myös tärkeitä näkökulmia. Nikotiinittomuuteen kannustava viesti on tärkeä niin kotona, koulussa, harrastustoiminnassa kuin laaja-alaisesti yhteiskunnassa.
- Puhu nikotiinista nuoren kanssa -kampanjakuvia
- Tutustu ohjeisiin tupakointikielloista kouluissa ja oppilaitoksissa
Kuntien lakisääteisessä ehkäisevässä päihdetyössä pyritään vaikuttamaan eri toimijoiden yhteistyönä tupakka- ja nikotiinituotteiden kysyntään ja saatavuuteen. Täten pyritään ehkäisemään tuotteiden käyttöä ja siitä aiheutuvia haittoja. Paikallisesti saatavuuteen vaikutetaan tukemalla vähittäismyynnin ikärajavalvontaa esimerkiksi ostokokeilla sekä puuttumalla tuotteiden välittämiseen alaikäisille (Pakka-toimintamalli). Sosiaalisen median kanavat ovat nousseet nuorilla merkittäväksi tupakka- ja nikotiinituotteiden hankintalähteeksi.
Lue lisää ehkäisevästä päihdetyöstä
Tupakoinnin lopettaminen
Tupakoinnin lopettaminen on yksi merkittävimmistä päätöksistä, jonka voit tehdä terveytesi eteen. Kun lopetat tupakoinnin, elimistössäsi tapahtuu nopeasti myönteisiä muutoksia. Tärkeitä tukijoita lopettamisessa ovat usein omat läheiset ja toiset saman kokeneet. Lisäksi asiantuntevaa apua ja neuvontaa saa useilta tahoilta. Nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden ja tuki voi olla hyödyllistä myös muiden tupakka- tai nikotiinituotteiden käyttöä lopetettaessa.
Tietoa lopettamisen hyödyistä ja tukea tupakoinnin lopettajalle (lopetan.fi)
Terveydenhuollon ammattilaisten antamalla tuella on myönteinen vaikutus lopettamispäätöksen tekemiseen ja lopettamisessa onnistumiseen. Toimivat ja tehokkaat tupakasta vieroituksen tukipalvelut edellyttävät hyvää suunnittelua, selkeää toimintamallia, toimivaa seurantajärjestelmää ja koulutusta näyttöön perustuviin menetelmiin.
Tietoa tupakasta vieroituksen menetelmistä terveydenhuollon ammattilaisille
Tupakka- ja nikotiinituotteiden haitat
Nikotiinittomuus on aina terveyden kannalta paras vaihtoehto. Nikotiini on myrkyllinen kemikaali, joka aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet ovat haitallisia terveydelle.
Tupakoinnin kustannukset yhteiskunnalle
Tupakoinnin arvioidaan aiheuttaneen vuonna 2020 keskimäärin noin 1,3 miljardin euron taloudelliset haittakustannukset. Vuonna 2020 tupakoinnin aiheuttamien välittömien kustannusten arvioidaan olevan yhteensä noin 630 miljoonaa euroa. Tupakoinnin välillisten kustannusten arvioidaan olevan yhteensä 536–823 miljoonaa euroa.
Tupakoinnin arvioidaan aiheuttaneen vuonna 2020 Suomessa noin 4 600 kuolemaa ja noin 500 uutta työkyvyttömyyseläkejaksoa.
Vuonna 2012 arvioidut kustannukset olivat noin 1,5 miljardia euroa. Vuoteen 2012 verrattuna vuonna 2020 prosentuaalisesti eniten kustannukset vähenivät työkyvyttömyyseläkkeen osalta. Prosentuaalisesti eniten kustannukset nousivat työterveydenhuollon osalta.
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön yleisyys
Tupakointi on vähentynyt Suomessa, mutta viime vuosina kehitys on hidastunut. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytössä on väestöryhmien välisiä eroja. Sosioekonomiset, koulutusryhmien väliset erot ilmenevät toisen asteen koulutuksessa, korkeakouluopiskelijoilla ja aikuisväestössä. Raskaana olevien tupakointi on Suomessa vähentynyt viime vuosina. Tupakointi on edelleen huomattavan yleistä vangeilla sekä päihde- ja mielenterveysasiakkailla.
Lue lisää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön yleisyydestä
Teollisuuden rooli tupakkapolitiikassa
Kansainvälisen tupakkapuitesopimuksen Artikla 5.3 velvoittaa maita suojaamaan terveyspolitiikkaa tupakkateollisuuden kaupallisten ja muiden etujen tavoittelulta. Sopimuksen toimeenpano-ohjeet toteavat, että tupakkateollisuuden intressien ja kansanterveyspolitiikan tavoitteiden välillä on perustavanlaatuinen ja sovittamaton ristiriita. Tästä syystä kaiken kanssakäymisen teollisuuden kanssa tulee olla rajoitettua, vastuunalaista ja läpinäkyvää.
Lue lisää tupakkapolitiikasta