Iäkkäät
Suomi vanhenee vauhdilla: väestöennusteen mukaan vuonna 2030 suomalaisista joka neljäs on yli 65-vuotias. Vanhusten ravitsemukseen vaikuttavat ikääntymisprosessin lisäksi monet fysiologiset, psykologiset, sosiaaliset ja taloudelliset tekijät ja etenkin sairaudet. Hyvä ravitsemus on iäkkäiden toimintakyvyn edellytys, joka turvaa päivittäisen elämän sujumisen ja parantaa elämänlaatua.
Ruokaa riittävästi ja ravitsevasti
Hyvällä ravitsemustilalla voidaan myös ehkäistä tai siirtää sairauksien puhkeamista ja edistää toipumista. Hyvän ravitsemuksen tavoitteena on turvata riittävä energian ja ravintoaineiden saanti. Arvio energiantarpeesta on vanhuksilla selvästi pienempi työikäisiin verrattuna, ja tarve vähenee edelleen iän myötä. Ravintoaineiden tarve pysyy kuitenkin ennallaan tai saattaa jopa nousta.
Jos vanhuksen (yli 75-vuotiaat tai tilanteen mukaan myös nuoremmat) syöminen on niukkaa esimerkiksi sairauden, toipilasajan tai ruokahaluttomuuden vuoksi tai vanhus laihtuu ilman selvää syytä, on tärkeää ensisijaisesti turvata energiantarve. Helposti syötävät mieliruoat, ruokaan lisättävä rasva ja täydennysravintovalmisteet helpottavat energian ja ravintoaineiden saantia. Ruokavalion proteiinin riittävyys kannattaa tarkistaa.
Riittävän D-vitamiinin saannin turvaamiseksi 75 vuoden iästä lähtien suositellaan D-vitamiinilisää 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden. Pienempi annos (10 mikrogrammaa/vrk) D-vitamiinilisää voi riittää, jos käyttäisi säännöllisesti ja paljon D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa. Viikoittain suositellaan vähintään kaksi kala-ateriaa, vitaminoituja maitovalmisteita noin puoli litraa päivässä ja vitaminoituja margariineja leivälle ja ruoanlaittoon.
Kunnon kohottamista ikäihmisille – ei rajua laihdutusta
Liikapaino alkaa vaikuttaa iän myötä, koska lihasmassan osuus pienenee. Mitä enemmän liikapainoa on, sitä hankalampaa on liikkuminen. Jos liikapainoa on ollut jo nuorena, kävely todennäköisesti vaikeutuu iän myötä. Myös alaraajojen kiputilat ovat yleisimpiä lihavilla.
Raju painonpudotus ei kuitenkaan ole suositeltavaa ikäihmisille, koska laihdutuksessa rasvakudoksen lisäksi myös lihasmassan määrä vähenee. Liikuntaa voi lisätä oman toimintakyvyn rajoissa. Liikapainoiselle henkilölle lihaksiston kunnon ylläpitäminen esimerkiksi kotona tehtävien harjoitusten avulla on tärkeää. Ruokatottumuksia voi muuttaa tarvittaessa ja ottaa tavoitteeksi painonnousun ehkäisyn ja mahdollisesti pienen painonlaskun. Jo pienellä päivittäisellä lihaskunto- ja tasapainoharjoittelulla on merkitystä terveyteen. On tärkeää harjoittaa sekä peruskuntoa, lihasvoimaa, tasapainoa että ketteryyttä.
Kirjallisuutta
Liisa Valsta, Niina Kaartinen, Heli Tapanainen, Satu Männistö, Katri Sääksjärvi (toim.) Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Raportti 12/2018.
FinRavinto 2017 -raportti THL:n kirjakaupassa
FinRavinto 2017 -raportti julkaisuarkisto Julkarissa
Aikuisten ruokavalio on kaukana suositeltavasta. THL:n tiedote 9.1.2019.
FinRavinto 2017 -tutkimuksen tuloksia. SlideShare-esitys
FinRavinto-julkistustilaisuuden esityksiä SlideShare-palvelussa
Valtion ravitsemusneuvottelukunta (2020). Vireyttä seniorivuosiin - ikääntyneiden ruokasuositukse (pdf 7 Mt)
Valtion ravitsemusneuvottelukunta (2010). Ravitsemushoito – Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntousukeskuksiin