Suomalaisten ravitsemus ja ruokailu
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutkii ravinnon ja terveyden välisiä yhteyksiä eri väestöryhmissä. Näille sivuille on koottu tietoa suomalaisten ravitsemuksesta ja THL:ssä tehdyistä tutkimuksista, tilastoista ja katsauksista.
Suomalaisten aikuisten ruokatottumukset ovat pitkällä aikavälillä kehittyneet pääosin myönteiseen suuntaan, vaikka yksilölliset erot ovat suuria. Suotuisa kehitys on muuttumassa: kovan (tyydyttyneen) rasvan saanti on kasvamassa, ja se on suosituksia suurempaa. Suolan saanti on myös lisääntynyt, ja se ylittää edelleen suositukset. Folaatin ja ravintokuidun saanti voisi olla suurempaa.
Suuntaa voisi tarkistaa lisäämällä kasvisten, hedelmien, marjojen ja täysjyväviljan sekä kalan ja kasviöljyn kulutusta. Vastaavasti tulisi karsia maitorasvaa valitsemalla rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Piilorasvaan ja piilosokeriin tulisi myös kiinnittää huomiota ja valita tilalle täysipainoisempia ruokia.
THL:n ylläpitämästä Fineli-tietopankista löytyy kattavin tieto elintarvikkeiden koostumuksesta.
Fineli-tietopankki
Aikuisten ravitsemus
Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (ATH) tuloksia Terveytemme.fi-palvelussa