Koronaviruksen kotitestit

Päivitetty:  7.8.2024

Näin teet koronaviruksen kotitestin. Video on tekstitetty suomeksi. Tekstityksen saat näkyviin/pois klikkaamalla videon alalaidasta tekstityskuvaketta.

Koronaviruksen kotitestejä on kahta päätyyppiä: antigeenitestejä ja vasta-ainetestejä. 

Tällä sivulla:

Ota nämä asiat huomioon, kun harkitset kotitestiä

On hyvä muistaa, että mikään testi ei ole 100-prosenttisen varma. Testistä voi saada väärän negatiivisen tai väärän positiivisen tuloksen.  Tästä syystä on tärkeää, että noudatat Antigeenikotitestin tuloksen tulkinta -otsikon alla annettuja ohjeita. 

Jos sinulla on koronatartuntaan sopivia oireita, voit halutessasi tehdä antigeenikotitestin. Tietyissä tilanteissa sinun on kuitenkin tärkeä hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin. Listan näistä tilanteista löydät alla olevan linkin takaa.
Koronavirus SARS-CoV-2

Antigeenitestit

Antigeenikotitestit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen. Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan 5 päivää. 

Miten voin selvittää, onko kotitesti tarkoitettu oireisen vai oireettoman henkilön testaamiseen? 
Viisi kysymystä COVID-19-kotitesteistä (Fimea) 

Antigeenitestin tuloksen tulkinta

Alla olevat ohjeet ovat yleisiä ohjeita kotitestin tulosten tulkintaan. Sinun kannattaa lukea huolellisesti myös testin valmistajan ohjeet.

Positiivinen tulos

  • Suosittelemme, että pysyt kotona, kunnes oireesi ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. 
  • Jos saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon. 
  • Jos sinun on välttämätöntä liikkua julkisilla paikoilla tai julkisissa liikennevälineissä, voit halutessasi käyttää maskia.

Negatiivinen tulos

  • Jos antigeenitestin tulos on negatiivinen, sinulla ei testintekohetkellä voitu tällä testillä havaita koronavirustartuntaa.
  • Kotitestin negatiivinen tulos ei tarkoita, etteikö koronavirustaudin itämisaika voisi olla meneillään ja tauti todettavissa myöhemmin.
  • Tietyissä tapauksissa suosittelemme, että menet tarvittaessa terveydenhuollossa tehtävään testiin. Näin siksi, että useat tekijät lisäävät kotitestin tuloksen epävarmuutta. Kotitestituloksen varmuuteen voi vaikuttaa käytetyn testin kyky todeta koronatartunta, näytteenoton onnistuminen sekä näytteenoton ajankohta. 
    Koronavirus SARS-CoV-2

Vasta-ainetestit

Vasta-ainetesti ei sovellu akuutin koronatartunnan toteamiseen. 

Vasta-ainetestit havaitsevat vasta-aineet, joita elimistö muodostaa koronavirusta vastaan. Nämä vasta-aineet ovat syntyneet joko koronatartunnan tai rokottamisen seurauksena. Vasta-ainetestit eivät siis havaitse suoraan itse virusta. 

Kotona tehtävät vasta-ainetestit tehdään sormenpääverinäytteestä. Vasta-aineet nousevat veressä havaittavalle tasolle vasta-aineluokasta riippuen noin viikon–kolmen kuluessa tartunnasta. Koronatartunnan alkuvaiheessa testi voi antaa negatiivisen tuloksen, koska vasta-aineita ei ole vielä muodostunut riittävästi. Siksi vasta-ainetesti ei kerro luotettavasti, onko henkilöllä koronatartunta. 

Tartunnan tai rokottamisen seurauksena muodostuneet vasta-aineet voivat säilyä verestä mitattavissa useiden kuukausien tai jopa vuosien ajan.

Vasta-ainetestin tuloksen tulkinta 

Käytetyn testin ominaisuudet vaikuttavat siihen, mitä vasta-aineita testillä voidaan mitata. 

Tartunnan seurauksena muodostuu vasta-aineita useita viruksen rakenteita vastaan. Tällaisia rakenteita ovat esimerkiksi nukleoproteiini ja piikkiproteiini. 

  • Vain tartunnan seurauksena muodostuu vasta-aineita viruksen nukleoproteiinia vastaan. 
  • Sekä tartunnan että rokottamisen seurauksena muodostuu vasta-aineita viruksen piikkiproteiinia vastaan. 

Kotitesti voi mitata joko IgM-luokan vasta-aineita, IgG-luokan vasta-aineita tai molempia. 

  • IgM-vasta-aineita voi esiintyä veressä vielä useita viikkoja tartunnan jälkeen. 
  • IgG-vasta-aineet säilyvät verenkierrossa useita kuukausia, jopa vuosia tartunnan tai rokottamisen jälkeen.

Jos vasta-ainetestin tulos on positiivinen, sinulla todennäköisesti on vasta-aineita, jotka ovat muodostuneet joko koronavirustartunnan tai rokottamisen seurauksena. 

Vasta-ainetestin perusteella ei voi arvioida rokottamisen tarvetta

Vasta-ainetestin positiivinen tai negatiivinen tulos ei kerro suojasta ja suojan kestosta koronatartuntaa tai tautia vastaan. Suoja perustuu nimittäin vasta-aineiden lisäksi muistisoluihin ja T-soluihin. Vaikka vasta-aineiden määrä laskee ajan myötä, suoja vakavaa koronavirustautia vastaan voi silti säilyä pitkään. 

Vasta-ainetestin tulos voi olla myös väärä positiivinen tai väärä negatiivinen. 

Näin tunnistat vaatimukset täyttävän COVID-19-kotitestin 

  • Kuluttajalle tarkoitetussa tuotteessa ja markkinointiväittämissä lukee esim. ”itse suoritettavaan testaukseen/ för själv-testning / device for self-testing)
  • Kotitesteissä tulee olla vaatimustenmukaisuudesta kertova CE-merkintä. CE-merkinnän vieressä tulee myös näkyä tuotteen arvioineen tarkastuslaitoksen (ns. ilmoitetun laitoksen) nelinumeroinen koodi, esim. CE 0999.
  • Pakkauksessa ja käyttöohjeessa tulee olla valmistajan nimi ja yhteystiedot. Jos kyseessä on EU:n ulkopuolinen valmistaja, pakkauksessa tai käyttöohjeessa tulee olla myös tieto valtuutetusta EU-edustajasta (lyh. EC Rep.). Puutteet näissä tiedoissa kielivät yleensä myös muista puutteista.
  • Suomessa myytävässä kotitestissä tulee olla yksinkertaiset ja selkeät, kuluttajille suunnatut käyttöohjeet sekä suomeksi että ruotsiksi. 
  • Pakkaus sisältää kaikki tarvittavat välineet testin tekemiseksi kotona.

Huomioi nämä asiat, kun teet kotitestiä

  • Tarkista, että pakkaus on ehjä. 
  • Tarkista viimeinen käyttöpäivämäärä ja oikeat säilytysolosuhteet.
  • Jos epäilet tuotteen luotettavuutta, älä käytä sitä.
  • Kun teet testiä, noudata huolellisesti valmistajan antamia ohjeita. 
  • Tulkitse tulos valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti. 
  • Jos epäilet tuotevirhettä ja että tuote ei toimi kuten sen pitäisi, ilmoita siitä tuotteen myyjälle.
  • Yksikään markkinoilla oleva testi ei ole 100-prosenttisen varma. Monet tekijät näytteenotossa ja ajoituksessa voivat vaikuttaa tulokseen. 

COVID-19 kotitestejä säätelee laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista (629/2010).
Tietoa laitelainsäädännöstä (Fimea)

 

 

Tartuntatautilain 7 §:n mukaan THL toimii tartuntatautien torjunnan kansallisena asiantuntijalaitoksena ja antaa väestölle ohjeita tartunnan välttämiseksi ja taudin leviämisen ehkäisemiseksi. THL:n antamat ohjeet eivät ole juridisesti velvoittavia.

Korona-infon toiminta on päättynyt

Tietoa saat verkkosivuilta ja neuvontapalveluista

Jos kysymyksesi koskee omaa terveydentilaasi tai rokotuksia, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.