Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset

Päivitetty 6.8.2024

Voimakkaasti immuunipuutteisilla heikentynyt immuunijärjestelmä ei synnytä yhtä hyvää suojaa koronatautia vastaan kuin terveillä henkilöillä. Tehosterokoteannokset parantavat suojaa myös useimmilla heistä.

Tällä sivulla

Ketkä katsotaan voimakkaasti immuunipuutteisiksi?

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla jokin sairaus, lääkehoito tai  toimenpide on heikentänyt immuunijärjestelmää merkittävästi. 
Lue tarkemmin: Kuka on voimakkaasti immuunipuutteinen?

Mitä rokotteita käytetään?

Voimakkaasti immuunipuutteisille käytetään Comirnaty-koronarokotteita. 

Annostus ja aikataulu

Perusrokotussarja

Kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille 6 kuukauden iästä alkaen suositellaan perusrokotussarjana kahta rokoteannosta. 

Kantasolusiirteen saaneille suositellaan perussarjana yksilöllisen harkinnan mukaan 2–3 rokoteannosta.

Suosittelemme, että

  • kaksi ensimmäistä annosta annetaan 6–12 viikon annosvälillä.
  • kolmas annos annetaan kantasolusiirteen saaneille aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. 

Tehosteannokset

Kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille 6 kuukauden iästä alkaen suositellaan tehosteannosta alkusyksyllä riippumatta siitä, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan. 

Syystalven tehosteannoksen jälkeen voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan antaa muita tehosteannoksia hoitavan lääkärin yksilöllisen arvion perusteella. 

Arviota tehdessä on syytä huomioida 

  • henkilön aiemmat rokoteannokset ja immuunivaste
  • sairastumisriski 
  • muut suojautumiskeinot rokotteen lisäksi
  • aikataulutus suhteessa muuhun hoitoon.
Suosittelemme, että koronataudin sairastaneelle rokote annetaan aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Myös edellisen koronarokoteannoksen ja tehosterokoteannoksen välillä on suositeltavaa olla vähintään kuusi kuukautta.

THL:n tutkimuksen mukaan valtaosalla väestöstä on muodostunut immuniteettia sekä aiemmin saatujen rokoteannosten että sairastettujen koronavirustartuntojen myötä. Tiheästä rokottamisesta ei ole odotettavissa parempaa suojaa myöskään immuunipuutteisille. 
Neljäs koronarokoteannos ja koronavirustartunnat tuottivat vasta-aineita myös voimakkaasti immuunipuutteisilla (21.12.2023)

Miksi voimakkaasti immuunipuutteinen tarvitsee useampia rokoteannoksia kuin terveet henkilöt? 

Voimakkaasti immuunipuutteisilla vaikean koronataudin riski ja kuolleisuus koronataudin jälkeen on korkeampi kuin muulla väestöllä. Toisaalta rokote ei usein tuota heille yhtä hyvää suojaa kuin henkilöille, joilla ei ole immuunipuutosta aiheuttavaa sairautta tai lääkitystä.

Tehosteannoksen odotetaan vahvistavan immuniteettia. THL:n tutkimuksessa neljännen rokoteannoksen jälkeen vasta-aineiden määrä jäi voimakkaasti immuunipuutteisilla kuitenkin edelleen matalammaksi kuin terveillä aikuisilla kolmannen annoksen jälkeen.

Uusista tehosteannoksista voi olla lisähyötyä osalle voimakkaasti immuunipuutteisista. Heillä rokote nostaa vasta-aineiden määrää, kun edellisestä rokotuksesta tai tartunnasta on kulunut pidempi aika ja vasta-aineiden määrä on laskenut. Tiheästi toistetuista rokotuksista ei kuitenkaan ole odotettavissa lisähyötyä. 

Osalla voimakkaasti immuunipuutteisista vakavan taudin riski voi säilyä korkeana rokotuksista huolimatta 

Voimakkaasti immuunipuutteisilla yksilöiden välinen vaihtelu rokotevasteessa on suurta, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteeseen. THL:n tutkimuksen mukaan erityisesti vaikea krooninen munuaissairaus ja immuunivastetta heikentävä lääkitys heikensivät vasta-ainevastetta.

Tällaisten henkilöiden on koronatartuntaa epäiltäessä erityisen tärkeää ottaa herkästi yhteyttä terveydenhuoltoon, jotta tartunta voidaan varmistaa ja mahdollinen viruslääkitys aloittaa riittävän ajoissa.

Lisätietoa koronatartunnan oireista, testaamisesta ja hoidosta:
Koronavirus SARS-CoV-2

Katso myös

Kirjallisuus

Kamar N, Abravanel F, Marion O, Couat C, Izopet J, Del Bello A. Three Doses of an mRNA Covid-19 Vaccine in Solid-Organ Transplant Recipients. N Engl J Med. 2021;385(7):661-2.

Hall VG, Ferreira VH, Ku T, Ierullo M, Majchrzak-Kita B, Chaparro C ym. Randomized Trial of a Third Dose of mRNA-1273 Vaccine in Transplant Recipients. N Engl J Med. 2021 Sep 23;385(13):1244-1246.

Stumpf J, Tonnus W, Paliege A, Rettig R, Steglich A, Gembardt F ym. Cellular and Humoral Immune Responses After 3 Doses of BNT162b2 mRNA SARS-CoV-2 Vaccine in Kidney Transplant. Transplantation105(11):e267-e269, November 2021.

Abedon, AT, Teles MS, Alejo JL, Kim JD, Mitchell J, Chiang TPY ym. Improved Antibody Response After a Fifth Dose of a SARS-CoV-2 Vaccine in Solid Organ Transplant Recipients: A Case Series Transplantation106(5):e262-e263, May 2022

Osmanodja B, Ronicke S, Budde K, Jens A, Hammett C, Koch N ym. Serological Response to Three, Four and Five Doses of SARS-CoV-2 Vaccine in Kidney Transplant Recipients J Clin Med. 2022 May 4;11(9):2565.

Haveri A, Solastie A, Ekström N, Österlund P, Nohynek H, Nieminen T ym. Neutralizing antibodies to SARS-CoV-2 Omicron variant after third mRNA vaccination in health care workers and elderly subjects. Eur J Immunol. 2022 May;52(5):816-824.