Karanteeni ja eristys

Alla olevat ohjeet koskevat tartuntatautilääkärin määräämää virallista karanteenia ja eristystä.
Tartuntatautilaki 1227/2016

Huomaathan, että koronavirusta ei enää määritellä yleisvaaralliseksi vaan valvottavaksi tartuntataudiksi. Karanteeni- ja eristysohjeet eivät siten enää koske koronavirustautia. Valtioneuvosto tekemä muutos on tullut voimaan 30.6.2023.

Karanteeni

Karanteeni on tartuntatautilääkärin tekemä hallinnollinen päätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille eikä taudin leviämistä voida muulla tavoin estää.

Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Karanteenin tarkoitus on estää oireetontakin ihmistä tartuttamasta muita.

Kotikuntasi tartuntatautiviranomainen antaa tarkat ohjeet karanteenista ja toimintaohjeet myös sen varalta että saat oireita.

Tartuntatautilääkäri päättää karanteenin pituudesta tapauskohtaisesti. Karanteenin noudattaminen on lakisääteinen velvoite, ei vapaaehtoista.

Eristys

Eristys tarkoittaa sitä, että yleisvaarallista tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääräyksen ja kertoo eristyksen pituuden.

Kotikuntasi tartuntatautiviranomainen antaa tarkat ohjeet siitä, miten eristyksessä toimitaan.

Tartuntatautilääkäri päättää eristyksen pituudesta tapauskohtaisesti.  Eristyksen noudattaminen on lakisääteinen velvoite, ei vapaaehtoista.

 

Tartuntatautilain 7 §:n mukaan THL toimii tartuntatautien torjunnan kansallisena asiantuntijalaitoksena ja antaa väestölle ohjeita tartunnan välttämiseksi ja taudin leviämisen ehkäisemiseksi. THL:n antamat ohjeet eivät ole juridisesti velvoittavia.