Karantän och isolering
Anvisningarna nedan gäller officiell karantän och isolering som ordinerats av smittskyddsläkaren.
Lag om smittsamma sjukdomar 1227/2016 (Finlex)
Observera att coronaviruset inte längre definieras som en allmänfarlig sjukdom, utan som en smittsam sjukdom som ska övervakas. Anvisningarna för karantän och isolering gäller således inte längre coronavirussjukdom. Statsrådets ändring trädde i kraft den 30 juni 2023.
Karantän
Karantän är ett administrativt beslut fattat av en smittskyddsläkare. En smittskyddsläkare kan förordna en symtomfri person karantän, om personen har exponerats för en allmänfarlig smittsam sjukdom och spridningen av sjukdomen inte kan förhindras på något annat sätt.
En del infektionssjukdomar kan smitta redan innan de egentliga symptomen bryter ut. Syftet med karantänen och att frivilligt undvika kontakter är att hindra en symtomfri person från att smitta andra.
Smittskyddsmyndigheten i din hemkommun ger noggranna anvisningar om karantän och åtgärdsanvisningar även ifall du får symtom.
Smittskyddsläkaren fattar beslut om karantänens längd från fall till fall. Det är en lagstadgad skyldighet att iaktta karantänen, det är inte frivilligt.
Isolering
Isolering innebär att en person som insjuknat i en allmänfarlig sjukdom isoleras från friska personer. På detta sätt vill man undvika eventuell fortsatt smittspridning. Smittskyddsläkaren förordnar isolering och informerar om isoleringens längd.
Smittskyddsmyndigheten i din hemkommun ger noggranna anvisningar om hur man ska förfara i isoleringen.
Smittskyddsläkaren fattar beslut om isoleringens längd från fall till fall. Det är en lagstadgad skyldighet att iaktta isoleringen, det är inte frivilligt.
Enligt 7 § i lagen om smittsamma sjukdomar fungerar THL som nationell sakkunniginrättning för bekämpningen av smittsamma sjukdomar och ger befolkningen instruktioner om hur man kan undvika smitta och förebygga smittspridning. THL:s anvisningar är inte juridiskt förpliktande.