Ohjeet laboratorioille ebolatapauksiin

Seuraavat ohjeet on tarkoitettu sairaanhoitopiirien infektiolääkäreille ja kliinisen mikrobiologien laboratorioille, kun he paikallisesti suunnittelevat laboratoriotutkimusten järjestämistä hoitavan yksikön ja kliinisen laboratorion kanssa ja laativat omia ohjeitaan.

Ohje käsittelee ebolaviruksen 

  • spesifisiä laboratoriotutkimuksia
  • mikrobiologista erotusdiagnostiikkaa ja 
  • muita laboratoriotutkimuksia (kemia ja hematologia). 

Laboratoriotutkimusten järjestäminen ja riskien hallinta ebolaepäilyssä

Ensisijaisesti pyritään mahdollisimman pikaiseen ebolaepäilyn poissulkuun sekä muuhun etiologiseen diagnoosiin, joka vaatii spesifistä hoitoa. 

Ennen ebolaviruksen spesifisen tutkimuksen valmistumista tehdään vain aivan välttämättömät potilaan hoitoa ohjaavat laboratoriotutkimukset.

THL:n on antanut aiemmin ohjeet terveydenhuollolle ebolavirusinfektioepäilyssä, joiden pohjalta sairaanhoitopiirit ovat laatineet omat ohjeet ja jakaneet tietoa kuntien tartuntataudeista vastaaville lääkäreille. Tätä ohjetta sovelletaan, kun riskinarvioinnin perusteella ebolaepäilyä pidetään merkittävänä ja päädytään ottamaan potilaasta spesifiset ebolaviruksen osoittavat tutkimukset. 

Ebolaepäilyä pidetään merkittävänä, jos potilaalla on anamneesissa epidemia-alueella oleskelun (3 viikkoa ennen oireiden alkua) lisäksi suuren riskin altistuminen ja/tai oireet viittaavat vahvasti ebolavirusinfektioon, on esimerkiksi verenvuotoja. 

Riskinarviointiin osallistuu aina 

  • hoitava lääkäri
  • sairaanhoitopiirin infektiolääkäri (päivystysaikana HUS:n infektiopäivystäjä) 
  • THL. 

Riskinarvioinnin yhteydessä päätetään myös potilaan tutkimus- ja hoitopaikka ottamalla huomioon, että yliopistosairaaloilla on tähän paras valmius. 

Tieto riskinarvioinnista välitetään puhelimitse laboratoriotutkimuksia suorittaviin laboratorioihin (HUSLAB ja paikallinen laboratorio).

Työterveydellisten riskien hallinnan yleiset periaatteet näytteiden käsittelyssä ja laboratoriotutkimusten suorittamisessa

Kliinisiä potilasnäytteitä käsittelevän laboratorion johtajan tulee arvioida riskit liittyen kaikkien laboratoriossa tutkittavien näytteiden käsittelyyn ja tehtävien tutkimusten eri vaiheisiin.  Arviointi on osa toiminnan järjestämiseen kuuluvaa työsuojelullista toimintaa.

Lisäksi työt tulee järjestää siten, ettei henkilökunnalle aiheudu työstä tarttuvien tautien vaaraa

Verinäytteiden käsittelyyn liittyy aina veriteitse tarttuvien tautien työperäinen riski, jolta on suojauduttava sekä työjärjestelyin että ‒ riskinarvioinnin niin osoittaessa ‒ henkilösuojaimin. Näytteenottajat suojautuvat aina kuten potilasta hoitava henkilökunta.

Riskien arvioinnin tulee kattaa koko käsittelyprosessi näytteiden ottamisesta jätteiden hävittämiseen ja käytettyjen tutkimuslaitteiden desinfektioon asti. Siinä on huomioitava, että kyseessä on vaaraluokkaan 4 kuuluva agenssi. 

Näytteiden käsittelyyn liittyvät prosessit kannattaa käydä etukäteen läpi yhdessä kliinisen kemian, kliinisen mikrobiologian laboratorion ja infektioiden torjuntayksikön kanssa.

Potilaan näytteitä voidaan käsitellä ja laboratoriotutkimuksia tehdä, jos huolehditaan riskien arviointiin pohjautuen asianmukaisista henkilösuojaimista

  • suu- ja silmäsuojaimet
  • suojakäsineet
  • roiskeita kestävät laboratoriotakit/esiliinat.

Lisäksi on huolehdittava turvallisista työjärjestelyistä, esimerkiksi työskentely biosuojakaapeissa tai vieritutkimukset eristyshuoneessa. 

Laitteiden ja työskentelypintojen dekontaminaatioon ja jätteidenkäsittelyyn on kiinnitettävä erityistä huomiota. Suljettuja tai osittain suljettuja analysaattoreita voidaan käyttää, mikäli riskinarviointi osoittaa käytön turvalliseksi, ja laitteet ovat dekontaminoitavissa näytteen tutkimisen jälkeen.

Mikrobiologinen erotusdiagnostiikka

Infektiolääkäri päättää tapauskohtaisesti muita erotusdiagnostisia määrityksiä, esimerkiksi malarianäyte ja veriviljely. 

Nämä voidaan sovittaessa lähettää spesifisen ebolanäytteen kanssa HUSLABiin tutkittavaksi.

Tarkemmat ebolaviruksen osoittamiseksi tehtävät laboratoriotutkimukset 

Ebolaviruksen osoittamiseksi käytetään viruksen geeniaineksen monistusta (PCR). 

Spesifinen ebolavirusdiagnostiikka, eli määritykset jotka suoraan osoittavat virusta, tulee suorittaa bioturvallisuusluokan 3 (BSL-3) vaatimukset täyttävässä laboratoriossa. 

Suomessa ainoa vaatimukset täyttävä BSL-3 luokan kliinisen mikrobiologian laboratorio sijaitsee HUSLABissa, jonne kaikki ebolaviruksen osoittamiseksi tehtävät mikrobiologiset tutkimukset lähetetään. HUSLABiin tulee aina ilmoittaa ennakkoon puhelimitse näytteiden lähettämisestä tarkempien ohjeiden saamiseksi. 

PCR-tutkimus voidaan joutua uusimaan, jos ensimmäinen näyte on otettu hyvin pian oireiden alettua (< 3 vrk).

Tarvittaessa näytteitä voidaan lähettää Ruotsin BSL-4 tason erityislaboratorioon varmistustutkimuksiin ja mahdollisia jatkotutkimuksia varten samanaikaisesti. THL on organisoinut Ruotsiin lähettämisen HUS-LAB:in kautta. Terveydenhuollon toimintayksikölle ei aiheudu varmistustutkimuksista lisäkustannuksia.

HUSLAB: Ebolanäytteen pakkausohje ja muut mikrobiologiset tutkimukset

Kliinisen mikrobiologian virologian yksikön näytteiden vastaanotto
p. (09) 471 73126 tai (09) 4711 (vaihde)

Tiedustelut päivystysaikana (arkisin klo 16.00-7.00 ja viikonloppuisin)
HUSLAB/Virologian etupäivystäjä puh. 040 837 4010 tai puh. 040 837 4011

Lisätietoa

Susanna Sissonen
erityisasiantuntija
THL
p. 029 524 8852

Aiheesta lisää