Anvisningar till laboratorier vid fall av ebola

Följande anvisningar är avsedda för sjukvårdsdistriktens infektionsläkare och laboratorier för klinisk mikrobiolog när de tillsammans med vårdenheten och det kliniska laboratoriet planerar hur de lokala laboratorieundersökningarna ska ordnas och utarbetar sina anvisningar.

Anvisningen omfattar 

  • laboratorieundersökningar specifika för ebolavirus
  • mikrobiologisk differentialdiagnostik av ebolavirus 
  • andra laboratorieundersökningar (kemi och hematologi) av ebolavirus. 

Ordnandet av laboratorieundersökningar och riskhantering vid misstanke om ebola

I första hand försöker man så snabbt som möjligt utesluta misstanke om ebola samt ställa annan etologisk diagnos, som kräver specifik vård. 

Innan man förbereder en specifik undersökning av ebolavirus genomförs endast absolut nödvändiga laboratorieundersökningar som styr vården av patienten.

THL har tidigare utfärdat anvisningar till hälso- och sjukvården om misstänkta ebolavirusinfektioner. Utifrån dessa har sjukvårdsdistrikten utarbetat egna anvisningar och delat ut information till läkarna som ansvarar för smittsamma sjukdomar i kommunerna. Denna anvisning tillämpas när misstanken om ebola anses betydande baserat på en riskbedömning och man beslutar att låta genomföra undersökningar på patienten som specifikt påvisar ebolavirus. 

Misstanken om ebola anses vara betydande om patienten enligt anamnesen har vistats i ett epidemiområde (de tre veckorna innan symtomen uppstod) och dessutom har utsatts för stor exponeringsrisk och/eller har symtom som tyder på ebolavirusinfektion, till exempel blödningar. 

Vid riskbedömningen deltar alltid 

  • den behandlande läkaren
  • sjukvårdsdistriktets infektionsläkare (HUS jourhavande infektionsläkare under jourtid) 
  • THL. 

I samband med riskbedömningen beslutas också var patienten ska undersökas och vårdas. Beslutet fattas med hänsyn till att universitetssjukhusen har bäst beredskap för detta. 

Information om riskbedömningen förmedlas per telefon till laboratorierna som utför laboratorieundersökningarna (HUSLAB och det lokala laboratoriet).

Allmänna principer för arbetshälsorisker vid hantering av prover och genomförande av laboratorieundersökningar

Chefen för ett laboratorium som hanterar kliniska patientprov ska bedöma riskerna i samband med hanteringen av alla prov som undersöks på laboratoriet och de olika faserna av genomförda undersökningar. Bedömningen ingår i de arbetarskyddsåtgärder som hör till organiseringen av verksamheten.

Därtill ska arbetet ordnas så att personalen inte utsätts för risker på grund av smittsamma sjukdomar

Hanteringen av blodprov är alltid förenad med en arbetsrelaterad risk för sjukdomar som smittar via blod. Personalen ska skyddas mot denna risk både med arbetsarrangemang och – om riskbedömningen så visar – med personlig skyddsutrustning. Provtagarna liksom personalen som vårdar patienten ska alltid skydda sig.

Riskbedömningen ska omfatta hela processen från provtagning, avfallshantering och desinfektion av undersökningsutrustning. Man måste ta hänsyn till att bedömningen gäller en agens i riskklass 4. 

Det är bra att i förväg gå igenom processerna för provhantering tillsammans med enheten för klinisk kemi, laboratoriet för klinisk mikrobiolog och enheten för bekämpning av infektioner.

Man kan hantera patientprover och göra laboratorieundersökningar om man utifrån riskbedömningen använder lämplig personlig skyddsutrustning

  • munskydd och skyddsglasögon
  • skyddshandskar
  • laboratorierock/förkläde som tål stänk.

Därtill måste man se till att arbetsarrangemangen är säkra, till exempel att arbetet utförs i biosäkerhetsskåp eller att patientnära undersökningar genomförs i ett isoleringsrum. 

Man måste fästa särskild uppmärksamhet vid dekontamineringen av utrustning och arbetsytor samt avfallshanteringen. Stängda eller delvis stängda analysatorer kan användas om dessa enligt riskbedömningen är säkra att använda och om anordningarna kan dekontamineras efter att provet undersökts.

Mikrobiologisk differentialdiagnostik

Infektionsläkaren beslutar från fall till fall om andra differentialdiagnostiska bestämningar, till exempel malariaprov och blododling. 

Dessa kan enligt överenskommelse skickas till HUSLAB för undersökning tillsammans med det specifika ebolaprovet.

Exakta laboratorieundersökningar för påvisning av ebolavirus 

För att påvisa ebolavirus används amplifiering (PCR) av virusets genmaterial. 

Specifik ebolavirusdiagnostik, dvs. bestämningar som direkt påvisar viruset, måste genomföras i ett laboratorium som uppfyller kraven för biosäkerhetsklass 3 (BSL-3). 

Finlands enda laboratorium för klinisk mikrobiolog som uppfyller kraven för klass BSL-3 finns i HUSLAB, dit alla mikrobiologiska prov för påvisning av ebolavirus skickas. Man ska alltid i förväg informera HUSLAB per telefon om en provförsändelse för att få detaljerade anvisningar. 

Om det första provet tas kort efter symtomdebuten (< 3 dygn) kan man behöva göra om PCR-undersökningen.

Vid behov kan prov skickas till Sveriges speciallaboratorium på nivå BSL-4 för kontrollundersökning och eventuella fortsatta undersökningar. THL har organiserat försändelser till Sverige via HUSLAB. Hälso- och sjukvårdsenheten orsakas inga extra kostnader för kontrollundersökningar.

HUSLAB: Packningsanvisningar för ebolaprov och andra mikrobiologiska undersökningar

Mottagning av prov för klinisk mikrobiologi, enheten för virologi
tfn (09) 471 73126 eller (09) 4711 (växel)

Förfrågningar under jourtid (vardagar kl. 16.00–7.00 och veckoslut)
HUSLAB/Virologi, framjouren, tfn 040 837 4010 eller tfn 040 837 4011

Mer information

Susanna Sissonen
specialist
THL
tfn 029 524 8852

Mer om ämnet