Usein kysyttyä ebolasta

Kuinka ebolatartunnan voi saada?

Ebolan voi saada olemalla suorassa kosketuksessa ebolaan sairastuneen tai siihen kuolleen henkilön veren, oksennuksen, ulosteen, virtsan, rintamaidon tai syljen kanssa. 

Ebola voi tarttua myös suojaamattomassa seksikontaktissa sairaan tai toipuvan henkilön kanssa ainakin kolme kuukautta toipumisen jälkeen.

Taudin voi saada myös suorasta kosketuksesta tartunnan saaneen tai siihen kuolleen eläimen – kuten apinan, gorillan, antiloopin, piikkisian, jyrsijän tai lepakon – vereen ja muihin eritteisiin.

Tartunta on terveydenhuollossa mahdollinen myös käsiteltäessä sairastuneiden eritteiden tahrimia esineitä, kuten hoidossa käytettyjä neuloja ja ruiskuja. 

Ebola ei tartu ilman, veden tai yleisesti ruoan välityksellä. Afrikassa ebola voi tarttua villiriistasta. Hyttyset eivät myöskään levitä ebolaa. 

Kuinka tappava virus on?

Tartunnan saaneista keskimäärin 50 % menehtyy. 

Kuolleisuus riippuu virustyypistä, ja se on aiemmissa epidemioissa vaihdellut 25 %:sta 90 %:iin. Nopea hoidon aloitus voi merkittävästi parantaa parantumisen todennäköisyyttä.

Kuinka ebolavirus tuhoutuu?

Ebolavirus tuhoutuu helposti saippualla, kloorikäsittelyllä sekä kuivilla pinnoilla ja auringon valossa.

Onko ebolaa vastaan rokotetta?

Ebolaa vastaan on kehitetty kokeellinen rokote, josta saatiin hyvin lupaavia tuloksia kenttätutkimuksessa Guineassa vuonna 2015. 

Rokotetta on käytetty laajalti Kongon demokraattisessa tasavallassa käynnissä olevan epidemian torjumiseksi. Maailman terveysjärjestö WHO on toistaiseksi sallinut rokotteen käytön vain hätätilanteissa. 

Voiko ebola tarttua koti- tai tuotantoeläimiin?                         

Ebolaviruksen luontaisina isäntinä pidetään hedelmälepakoita. Niiden lisäksi virusta voi esiintyä ebola-alueella apinoissa, gorilloissa, antiloopeissa ja piikkisioissa. 

Ihmisille vaarallisen Afrikkalaisen ebolaviruksen ei tiedetä levinneen koti- tai tuotantoeläimien välityksellä.

Voinko matkustaa maahan, jossa on ebolaepidemia?

Yleisesti ottaen matkailijan riski saada tartunta ebolan esiintymisalueilla on hyvin pieni. 

Mahdollinen epidemia ja sen voimakkuus saattavat lisätä riskiä. THL seuraa kansainvälistä tartuntatautien tilannekuvaa ja saa säännöllisesti tietoa ebolan esiintymisestä ECDC:n ja WHO:n kautta. 

Vaikka matkailijan riski saada tartunta on pieni, liikenteen ja muun yhteiskunnan toimimattomuus voi epidemian aikana aiheuttaa matkailijalle ongelmia. 

WHO ei pääsääntöisesti aseta epidemia-alueille matkustusrajoituksia, koska se haittaisi epidemian torjuntatyötä ja yhteiskunnan muuta toimintaa paikan päällä.

Miten voin suojautua ebolalta?

Jos sinun on välttämätöntä matkustaa alueille, missä ebolaepidemia on meneillään, noudata viranomaisohjeita ja muita varotoimia:

  • Pese kädet usein ja käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta.
  • Älä koske terveen tai sairaan henkilön ruumiineritteisiin kuten vereen, virtsaan, sylkeen tai siemennesteeseen tai esineisiin, joissa näitä eritteitä voi olla.
  • Älä koske vainajiin.
  • Älä koske villieläimiin, äläkä syö niiden lihaa.
  • Vältä paikallisia sairaaloita, joissa ebolapotilaita hoidetaan.

Olen palannut epidemia-alueelta, mitä minun pitää tehdä?

Tarkkaile vointiasi 21 päivän ajan. 

Hakeudu hoitoon viipymättä, jos: 

  • sinulle nousee kuumetta
  • tunnet itsesi selittämättömän väsyneeksi,
  • sinulla on ripulia tai oksentelua
  • verenvuotoa tai
  • kovaa päänsärkyä.

Ota kuitenkin ensin yhteyttä sairaalaan puhelimitse ja kerro matkustamisesta.

Epäilen ebola-tartuntaa, miten toimin?

Jos olet palannut epidemia-alueelta 21 vuorokauden sisällä ja sinulla esiintyy ebolan oireita: 

  • kuumetta
  • selittämätöntä väsymystä
  • ripulia, oksentamista
  • verenvuotoa 
  • vakavaa päänsärkyä 

ota ensin puhelimitse yhteys lähimpään keskussairaalaan tai yliopistolliseen sairaalaan, jossa on mahdollisuus infektiolääkärin konsultaatioon. 

Jos muu ei ole mahdollista, voit kysyä neuvoa yleisestä hätänumerosta 112. Oireet voivat johtua myös muusta trooppisesta sairaudesta.

Onko Suomeen saapunut ebolatartunnan saaneita?

Ei toistaiseksi.

Onko mahdollista, että epidemia-alueelta saapuvat matkailijat tuovat ebolan Suomeen?

Tartuttavan ebolapotilaan ilmaantuminen Eurooppaan on mahdollista. Euroopassa jatkotartuntojen riski on kuitenkin pieni, mutta ei kokonaan poissuljettu. 

Suomessa tartuntatautien torjunta korkeatasoista: meillä on valmiudet tunnistaa ja eristää epäilty ebolatapaus varhaisessa vaiheessa.

Miten Suomen terveydenhuolto on varautunut ebolaepidemiaan?

Terveydenhuollon toimintaohjeita on päivitetty. Henkilökuntaa koulutetaan ja toimintaa harjoitellaan sairaanhoitopiireissä. Aluehallintovirastot ovat lähettäneet ohjeet yksityisille terveydenhuollon palveluntuottajille. Yliopistolliset sairaalat ovat varautuneet hoitamaan mahdollisia ebolaan sairastuneita.

Mitä THL, STM ja muut viranomaiset tekevät?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa kansainvälistä tartuntatautitilannetta, tekee riskiarviointeja sekä osallistuu terveyspalvelujärjestelmän ohjeistamiseen. 

Tarvittaessa Sosiaali- ja terveysministeriö ottaa vastuun ebola-tilanteen yleisjohtamisesta. 

Ulkoministeriö ohjeistaa matkustajia ja ohjaa humanitaarista tukea epidemia-alueelle. Myös sisäministeriö ja liikenneviranomaiset ovat varautumisessa mukana. 

Voiko ebola levitä Suomessa?

Ebola ei voi levitä Suomessa laajaksi epidemiaksi asti. 

Suomessa on hyvä valmius torjua tartuntatauteja, myös vaarallisia. Suomen sairaalat ovat varautuneet tunnistamaan ja hoitamaan Ebolaan sairastuneita.

Miten ebolaepidemia voidaan pysäyttää?

Epidemian torjunta perustuu perinteisiin keinoihin, kuten 

  • seurannan tehostamiseen
  • tartuntateiden jäljitykseen ja katkaisuun
  • tapausten eristämiseen ja hoitoon sekä 
  • yhteisöjen valistamiseen ja turvallisiin hautajaismenoihin. 

Perinteisten torjuntakeinojen lisäksi epidemiatilanteessa voidaan WHO:n erillisellä päätöksellä käyttää ebolarokotetta epidemian pysäyttämiseen. 

Rokote on toistaiseksi kokeellinen, mutta sitä on käytetty laajalti Kongon demokraattisessa tasavallassa käynnissä olevan epidemian torjumiseksi.