Lisätietoa laajakirjoisista beetalaktamaaseista
Laajakirjoiset β-laktamaasit (ESBL, extended-spectrum β-lactamases) ovat β-laktamaaseja, jotka pystyvät hydrolysoimaan kolmannen polven kefalosporiineja, esimerkiksi kefotaksiimia, ja monobaktaameja (atstreonaami).
Ne pystyvät yleensä hajottamaan myös penisilliinejä sekä ensimmäisen ja toisen polven kefalosporiineja. Laajakirjoisia β-laktamaaseja esiintyy kaikissa β-laktamaasi-luokissa.
Laajakirjoisia β-laktamaaseja koodaavia geenejä esiintyy erityisesti gramnegatiivisissa Enterobacteriaceae-heimon sauvabakteereissa: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae ja Salmonella spp. Niitä on myös muissa gramnegatiivissa sauvabakteereissa.
ESBL-geenejä on sekä bakteerien kromosomeissa että plasmideissa. Horisontaalisia, laji- ja sukurajat ylittäviä β-laktamaasi- ja ESBL-geenien siirtymisiä on tapahtunut usein.
Tärkeimmät geeniperheet ovat nimeltään
- TEM
- SHV
- CTX-M.
Eri entsyymit numeroidaan perheittäin, esimerkiksi TEM-3.
Käytännössä ESBL:lla tarkoitetaan usein vain plasmideissa leviäviä A-luokan laajakirjoisia β-laktamaaseja, jotka pystyvät hajottamaan kolmannen polven kefalosporiineja, mutta ovat herkkiä niin sanotuille β-laktamaasi-inhibiittoreille, kuten klavulaanihapolle.
Luokkaan A kuuluvia β-laktamaaseja ovat muun muassa TEM-, SHV- ja CTX-M -ryhmien β-laktamaasit.
TEM
TEM-1 on vanhin TEM -ryhmän β-laktamaaseista.
Siitä on kehittynyt pistemutaatioiden kautta suuri joukko erilaisia laajakirjoisia TEM -β-laktamaaseja. Myös β-laktamaasi-inhibiitoreille resistenttejä variantteja on löydetty useita.
Tällä hetkellä tunnetaan kaikkiaan 205 erilaista TEM-varianttia.
SHV
SHV -ryhmään kuuluu tällä hetkellä 168 erilaista β-laktamaasia. Niistä suurin osa on laajakirjoisia.
CTX-M
Kolmannen A-luokkaan kuuluvan β-laktamaasi-ryhmän muodostavat CTX-M -β -laktamaasit. Niitä on löydetty yli 100 erilaista varianttia.
Kaikkia CTX-M -ryhmän β-laktamaaseja pidetään laajakirjoisina, eli ne kaikki pystyvät hydrolysoimaan kolmannen polven kefalosporiineja.