Lihaksensisäinen pistotekniikka lapselle

Tällä sivulla esitellään videolla ja kuvallisin ohjein, miten annat rokotteen intramuskulaarisesti, IM, lapsen reiteen.

Kuvalliset ohjeet

Neuvo vanhempia pitämään lasta tiukasti kiinni, jotta lapsi pysyisi paikoillaan koko rokottamisen ajan. Varaudu silti aina siihen, että lapsi saattaa liikkua rokottamisen aikana vaikka hänestä pidettäisiin napakasti kiinni.

Rokotteen pistoalue lapsen reidessä

Lihakseen annettavan rokotteen pistoskohta on rajattu kuvassa.

Rokotustekniikkakuva

Nosta ja purista reiden lihasta. Jos lihaksen päällä on runsaasti rasvakudosta: vedä iho kireäksi peukalon ja etusormen avulla.

Rokotustekniikkakuva

Aspirointia ei välttämättä tarvitse tehdä. Jos ruiskuun nousee verta pistettäessä ennen kuin työnnät mäntää, poista ruisku ja neula lihaksesta. Vaihda uusi neula ruiskuun ja pistä uudestaan.

Rokotustekniikkakuva

Ruiskuta rokote hitaasti lihakseen, jotta rokottaminen aiheuttaisi mahdollisimman vähän kipua.

Rokotustekniikkakuva

Vedä neula pois kudoksesta ja paina sen jälkeen pistoskohtaa muutaman sekunnin ajan puhtaalla tufferilla.

Huomioi:

Anna ohjeita kivun ja paikallisoireiden hoitoon. Reiteen rokottaminen ja reisilihaksen kipeytyminen lapsella saattaa aiheuttaa sen, että lapsi kieltäytyy kävelemästä. Tätä oiretta ei tule kaikille lapsille, mutta kerro siitä etukäteen, jotta oire ei tule yllätyksenä.

Anna samalla hoito-ohjeet. Ibuprofeeni, naprokseeni tai parasetamoli ovat sopivia lääkkeitä kivun ja paikallisreaktion hoitoon. Paikalliset oireet menevät yleensä ohi muutamissa päivissä tai viikossa.
Lue lisää rokotusraajan paikallisista oireista