Syöpä

Mies ja nainen pyöräilemässä

Aktiivinen elämäntapa ehkäisee syöpää.

Syöpä on yleisnimitys kokonaiselle joukolle erilaisia sairauksia, jossa vaurioituneet solut muuttuvat pahanlaatuisiksi ja alkavat lisääntyä kehossa.

Syöpä on melko yleinen sairaus. Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossakin elämänsä vaiheessa. Syöpäriski lisääntyy iän myötä, joten väestön ikääntyessä myös uusien syöpätapausten määrä vääjäämättä kasvaa. Parantuneiden hoitomahdollisuuksien ansiosta syöpään kuolleiden määrä kasvaa kuitenkin vain vähän. Suuri osa syöpäpotilaista parantuu kokonaan.

Miten syöpäsairaus syntyy?

Syövän synty eli karsinogeneesi on tapahtuma, jossa solun perimäaineksen vaurioituminen aiheuttaa solun muuttumisen pahanlaatuiseksi. Solun muuttuminen pahanlaatuiseksi on monivaiheinen prosessi. 

Solun jakautumisessa tapahtuvaa rakennusainesten kopiointia ohjaavat tietyt perintötekijät eli geenit. Jos tämä signaalijärjestelmä lakkaa toimimasta, solu muuttuu itseään loputtomiin kopioivaksi syöpäsoluksi. Kehon sääntelymekanismit eivät enää kykene estämään solujen lisääntymistä ja syöpäsolut alkavat vallata elintilaa itselleen.

Syöpäriski lisääntyy iän myötä.