Oppaat perheille

Autismikirjon lapset ja nuoret -opas

Oppaasta saa luotettavaa tietoa autismista, mahdollisista tukimuodoista ja hyvästä kohtaamisesta. Opas on suunnattu ammattilaisille, päättäjille, lasten läheisille ja perheenjäsenille. Opas on Autismiliiton toteuttama ja osa kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa. 

Meille tulee vauva -opas

Opas sisältää ajanmukaista tietoa ja käytännönläheisiä vinkkejä vauvan odotuksesta ja synnytyksestä, vanhemmuudesta, parisuhteesta ja lapsiperheiden palveluista sekä sosiaaliturvasta.
Meille tulee vauva -opas

Kelan esitteet lapsiperheille

Esitteitä voi tulostaa asiakkaille. Ilmaisia esitteitä voi myös tilata neuvolaan jaettaviksi osoitteesta lomakevarasto(at)kela.fi.
Esitteet asiakkaille (Kela)

Lasten liikenneturvallisuuteen liittyvä materiaali

Materiaalia vanhemmille esimerkiksi lasten turvallisesta liikkumisesta, turvaistuimista ja pyöräilykypäristä.
Liikenneturvan materiaalit

Neuvokas perhe

Neuvokas perhe -ohjausmenetelmä on lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemusohjauksen apuväline. Menetelmä muodostuu kolmesta työvälineestä ja työvälineiden käyttöä tukevasta täydennyskoulutuksesta. Työvälineet ovat Neuvokas perhe -kortti, -kuvakansio ja -tietokansio. 
Neuvokas perhe (Suomen Sydänliitto)

Neuvolaikäisen rokotusopas

Neuvolan rokotusopas antaa kattavat perustiedot yleisen rokotusohjelman rokotteista, niiden vaikutuksista, koostumuksesta ja rokotusaikatauluista. 
Neuvolaikäisen rokotusopas (2023) (THL) 

Sivuvaunu - opas vammaisille äideille ja äitiydestä haaveileville sekä ammattilaisille

Sivuvaunu-opas on tarkoitettu vammaisille äideille ja äitiydestä haaveileville sekä ammattilaisille. Opas täydentää tietoa raskauden suunnittelusta, raskausajasta, vauvavaiheesta ja lapsiajasta vammaisen henkilön näkökulmasta. Opas on maksuton. Opas pdf-muodossa ja tilausohjeet löytyvät linkin takaa.
Sivuvaunu (Rusetti ry)

Turvallinen koti lapselle 

Mikä on pikkulapsille yleisimmin tapahtuva onnettomuus ja miten sen voisi ehkäistä? Mitä pitää ottaa huomioon lastenhuonetta kalustettaessa? Entä pitääkö lastenvaatteet pestä ennen käyttöä? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on julkaissut pikkulasten vanhemmille suunnatun sivuston, jossa neuvotaan käytännönläheisesti, miten kodin kemikaali- ja kuluttajaturvallisuutta voi parantaa.
Turvallinen koti lapselle (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) 

Muualla verkossa

Imeväisikäisen ruokintaan liittyvä tiedotusaineisto

Imeväisikäisen lapsen ravitsemusta käsittelevän kaupallisen tiedotusaineiston tulee olla THL:n ennalta hyväksymää. 
Imeväisikäisen ruokintaan liittyvä tiedotusaineisto