Yksityishenkilön pyytämä oikeusgeneettinen tutkimus

Oikeusgeneettinen tutkimus voidaan tehdä, kun biologisesta isyydestä, äitiydestä tai muusta lähisukulaisuudesta on epäselvyyttä tai epävarmuutta. Tutkimus ei yksin johda esimerkiksi isyyden vahvistamiseen tai kumoamiseen. Jos isyys halutaan virallisesti vahvistaa tai kumota, henkilöiden on itse selvitettävä, millä viranomaisprosessilla tämä voisi olla mahdollista kyseisten henkilöiden kohdalla.

Sukulaisuustutkimus (esim. puolisisaruustutkimus) ei ole yhtä informatiivinen kuin mahdollisen vanhemman ja lapsen välinen isyys- tai äitiystutkimus eikä sukulaisuustutkimuksessa aina saada varmaa vastausta esitettyyn kysymykseen.  Tutkimusta harkitsevan on huomioitava tämä riski ennen tutkimuksen pyytämistä.

Jos haluat pyytää identtisyystutkimusta, siirry sivulle: 
Identtisyystutkimus

Ennen tutkimusta

Jos haluat pyytää tutkimusta yksityishenkilönä, ota yhteyttä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeusgenetiikkatiimiin. Lähetämme sinulle kaikki tarvittavat asiakirjat ja näytteenottotarvikepaketit, jos tutkimus voidaan tehdä yksityishenkilön pyytämänä.

Yhteystiedot

isyystutkimus(at)thl.fi
puh. 029 524 8900

Marjo Avela
johtava asiantuntija 
[email protected]
puh. 029 524 8723

Näytteenotto

Tutkimusnäytteet yksityishenkilön pyytämää tutkimusta varten ottaa laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö terveydenhuollon toimintayksikössä (yleensä yksityisellä lääkäriasemalla). Kun menet antamaan tutkimusnäytteen, ota mukaasi paketti, jonka THL on toimittanut. Paketti sisältää näytteenottovälineet, ohjeet ja palautuskuoren. Paketin saa avata vasta näytteenottotilanteessa.

Tutkimusnäyte on posken sisäpinnan sivelynäyte. Vältä syömistä, juomista ja tupakointia vähintään puoli tuntia ennen näytteenottoa. Saat kuitenkin juoda vettä.

Näytteenotossa tarvitset:

  • Henkilöllisyystodistuksen
  • Jos olet tutkimuksen pyytäjä, pyyntöasiakirjan.
  • Näytteenottoasiakirjan, jonka terveydenhuollon ammattihenkilö täyttää jokaisesta tutkittavasta näytteenottotietojen ja henkilöllisyyden toteamistavan osalta. 

Jokaisen 15 vuotta täyttäneen tutkittavan tulee antaa suostumus tutkimukseen. Jos tutkittava on alle 15-vuotias, tarvitaan suostumus lapsen vanhemmilta ja huoltajilta. Suostumusasiakirjat toimitetaan yleensä näytteiden mukana THL:lle.
Yksityishenkilön pyytämän oikeusgeneettisen tutkimuksen tietosuojailmoitus

Kun näytteet on otettu, näytteenottopaikka lähettää ne THL:n oikeusgenetiikkatiimille THL:n palautuskuoressa. 

Tutkimuksen hinta

Tutkimus maksaa jokaiselta tutkittavalta henkilöltä 272,80 € (alv 24 %). Näin esimerkiksi kahden henkilön tutkiminen maksaa 545,60 €. Kun pyydät itse tutkimusta, sinun täytyy maksaa näytteenotto- ja tutkimuskulut. 

Tutkimuksen valmistuminen

Tutkimus voidaan tehdä, kun kaikkien tutkittavien henkilöiden näytteet sekä edellä mainitut asiakirjat ja suostumukset kaikilta osin täytettynä ovat saapuneet THL:n oikeusgenetiikkatiimille. Tutkimuksessa kestää noin kaksi viikkoa. 

THL lähettää oikeusgeneettisen tutkimuslausunnon (2–3 kappaletta tutkittujen määrästä riippuen) tutkimuksen pyytäjälle postiennakkolähetyksenä. Tutkimuksen pyytäjä toimittaa tutkimuslausunnon muille tutkituille henkilöille sekä henkilöille, jotka antoivat suostumuksen alle 15-vuotiaan lapsen tutkimiseksi. Näillä henkilöllä on mahdollisuus saada tutkimuslausunto myös suoraan THL:lta sen jälkeen kun tutkimuksen pyytäjä on maksanut postiennakon.