Etelä-Suomen yhteistyöalue

Etelä-Suomen yhteistyöalueen muodostavat seuraavat hyvinvointialueet:

  • Helsinki
  • HUS (yliopistollinen sairaala)
  • Etelä-Karjala
  • Itä-Uusimaa
  • Keski-Uusimaa
  • Kymenlaakso
  • Länsi-Uusimaa
  • Päijät-Häme
  • Vantaa ja Kerava.

Pakolaistaustaiset asiakkaat hoidetaan kaikkialla ensisijaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan asuinpaikkakunnan perus- tai mielenterveyspalveluissa. 

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Traumapsykiatrian poliklinikka

HUS:ssa on vuonna 2024 aloittanut toimintansa traumapsykiatrian poliklinikka, jonka tehtävänä on traumaperäisen stressihäiriön hoidon kehittäminen. Poliklinikalla voidaan hoitaa myös sodassa traumatisoituneita potilaita.

Yhteystiedot
Venla Lehti
apulaisylilääkäri
[email protected]

Helsingin kaupunki, Kalasataman PAKO-tiimi

PAKO-tiimi toimii Helsingin kaupungin perusterveydenhuoltoon kuuluvassa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa. Sen toiminta keskittyy paperittomien ja kotoutujien paljon palveluja tarvitsevien ihmisten hoitamiseen. Tiimissä työskentelee lääkäri-hoitaja työpareja.

Helsingin paperittomalle väestölle tarjotaan välttämättömiä terveyspalveluja.

Alkuvaiheen kotoutujille tarjotaan perusterveydenhuollon palveluja. Lisäksi potilaiksi otetaan monisairaita ja traumatisoituneita henkilöitä.

PAKO-tiimi tekee moniammatillista yhteistyötä etenkin Helsingin maahan muuttaneiden erityispalveluiden kanssa sekä psykiatrian konsultoivan maahanmuuttajatyöryhmän kanssa.

Tiimin puhelinnumero on 09 310 26641, soittoaika ammattilaisille ma-pe klo 8.30–9.30.

Jade yhteisö ry - ikääntyvien vieraskielisten oma yhdistys

Jade yhteisö edistää Suomeen muuttaneiden ikääntyvien asemaa, osallisuutta ja toimijuutta yhteiskunnassa sekä tukee heidän hyvinvointiaan.

Jade tarjoaa vertaisuuteen perustuvaa ryhmätoimintaa ja tekee yhteiskunnallista vaikuttamistyötä moninaisista taustoista tulevien ikääntyvien yhdenvertaisuuden turvaamiseksi. Vertaisryhmätoimintaa toteutetaan somalin-, arabian-, mandariinikiinan-, vietnamin-, kurdin-, farsin- ja darinkielillä, sekä selkeällä suomen kielellä.

Ryhmätoiminnan lisäksi yhdistys tarjoaa yksilöllisiä ohjaus- ja neuvontapalveluita vieraskielisille ikäihmisille heidän omalla äidinkielellään sekä selkosuomella.

Jade yhteisö

Yhteystiedot
Nashwa Khatiri
puh. 050 440 9097
[email protected] tai [email protected]

Mope ry ja Toimiva perhe (TOPE) -hanke

Mope ry on vuonna 2018 perustettu järjestö, joka toimii pääkaupunkiseudulla lasten ja perheiden
hyvinvoinnin aktiivisena edistäjänä. Sen tavoitteena on lisätä yhteiskunnan tasolla tietoa maahanmuuttajaperheiden hyvinvoinnista sekä päihteistä ja mielenterveydestä.

Mope ry kehittää monikulttuurista perhetyötä yhteistyössä alalla toimivien järjestöjen ja kuntien kanssa. Lisäksi se tarjoaa lasten kasvatukseen liittyviä koulutuksia monikielisille vanhemmille, antaa yksilö tukea ja neuvontaa sekä, järjestää erilaisia tapahtumia ja koulutuksia.

Mope ry:n Toimiva perhe (TOPE) -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa maahanmuuttajavanhempien roolia kasvattajana ja lisätä maahanmuuttajaperheiden hyvinvointia eriarvoisuuden vähentämiseksi sekä lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Hankkeessa tuetaan kohderyhmän vahvuuksia ja autetaan heitä löytämään hyviä käytäntöjä lasten ja nuorten
kasvattamiseen ja perheen vuorovaikutuksen parantamiseen. Hankkeessa järjestetään vanhempien ryhmiä, muita tilaisuuksia ja tapahtumia sekä annetaan yksilö- ja perheohjausta sekä neuvontaa. Matalan kynnyksen palveluohjaus tavoittaa somalin- ja arabiankieliset perheet ja mahdollistaa vanhempien osallistumisen kasvatusta käsitteleviin ryhmiin.

Kolmivuotista hanketta rahoittaa STEA. Toiminta alkoi maaliskuussa 2020 ja toiminta-alueita ovat Helsinki, Espoo ja Vantaa.

Mope ry -verkkosivut

Yhteystiedot
Abdulkadir Isak
Toiminnanjohtaja 
puh.050 363 2740

SAMHA Päihde ja Mielenterveysyhdistys

SAMHA tekee ennaltaehkäisevää päihdetyötä ja edistää mielen hyvinvointia sekä ymmärrystä mielenterveydestä Suomen ulkomaalaistaustaisissa yhteisöissä. Järjestö tarjoaa aiheeseen liittyvää tietoa, neuvoo hoitoon hakeutumisessa sekä tarjoaa tukipalveluita kuten vertaistukiryhmiä ja koulutusta ryhmien ohjaajille. 

Lisäksi SAMHA tukee ulkomaalaistaustaisen väestön integroitumista yhteiskuntaan. Se tarjoaa yksilö- ja ryhmämuotoisia ohjaus- ja neuvontapalveluita palvelujärjestelmän ymmärtämiseksi ja erilaisista arjen haasteista selviämiseksi. 

SAMHAn pääasiallinen toiminta-alue on pääkaupunkiseutu, mutta koulutuksia ja leirejä järjestetään myös muualla Suomessa.

SAMHA – Päihde ja Mielenterveysyhdistys

Traumaterapiakeskus

Traumaterapiakeskus kouluttaa, konsultoi ja antaa työnohjausta asiantuntijoille, jotka työskentelevät traumatisoituneiden parissa. Traumaterapiakeskus tarjoaa myös tietoa ja rajatusti psykoterapeuttista hoitoa traumaperäisistä oireista kärsiville henkilöille, perheille, ryhmille ja yhteisöille.
Traumaterapiakeskus

Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry:n Muudi-hanke

Muudi-hanke tukee rasismia kokevien POC-nuorten (person of color, people of color) mielenterveyttä. Muudin kohderyhmää ovat 13–29-vuotiaat nuoret, jotka ovat kiinnostuneita tietämään lisää rasismin vaikutuksista mielenterveyteen ja toivovat saavansa niiden käsittelemisessä vertaistukea muilta nuorilta.

Muudi järjestää POC-nuorten mielenterveyttä edistävää vertaistoimintaa sekä kasvotusten että verkossa. Lisäksi se järjestää rasismin mielenterveysvaikutuksiin liittyviä koulutuksia, työpajoja ja oppilaitosvierailuja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Muudin toimintamalleista kehitetään materiaalia oppilaitosten ja nuorten kanssa toimivien tahojen käyttöön.

Muudi toimii aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa käyttäjänimellä @sun.muudi.
Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry
Muudi-hankkeen verkkosivu

Yhteystiedot
Vanessa Grant (she/her)
asiantuntija, Muudi-hanke, Nuorten mielenterveysseura - Yeesi ry
puh. 050 475 8323
[email protected]
@sun.muudi  @yeesaamaan