Valtakunnallinen toiminta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus -tiimi
THL on asiantuntija- ja tutkimuslaitos, joka edistää ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Tutkimus- ja asiantuntijatyön avulla ehkäisemme sairauksia ja sosiaalisia ongelmia, kehitämme hyvinvointiyhteiskuntaa ja tuemme sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää sekä sosiaaliturvaa.
Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus -tiimi toimii terveyden ja hyvinvoinnin sekä maahanmuuton ja kulttuurisen moninaisuuden risteyskohdassa. Toimintamme keskittyy kulttuurisesti moninaisen väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Keskeisiä kohderyhmiämme ovat maahanmuuttaneet, heidän jälkeläisensä sekä perinteisemmät kieli- ja kulttuurivähemmistöt.
Työmme painopisteitä ovat:
- tutkimus
- kehittäminen
- vaikuttaminen
- valtavirtaistaminen.
Tutustu Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus -tiimiin ja sen asiantuntijoihin (THL)
Maahanmuuttovirasto ja vastaanottokeskukset
Maahanmuuttovirasto ja vastaanottokeskukset tarjoavat ja järjestävät turvapaikanhakijoille ja tilapäistä suojelua saaville asiakkaille tarkoitettuja terveydenhuollon palveluja, sosiaalipalveluita sekä ohjauksen ja neuvonnan palveluita.
Palvelut tarjotaan vastaanottokeskuksissa ja niiden ulkopuolella. Tarvittaessa vastaanottokeskus ohjaa asiakkaan eteenpäin ulkopuolisen arvion ja avun piiriin. Henkisen hyvinvoinnin tukemiseksi turvapaikanhakijoille ja tilapäistä suojelua saaville asiakkaille tarjotaan tilanteen ja tarpeen mukaan tavallista mielenterveyshoitoa eli keskusteluhoitoa, lääkehoitoa, ja mahdollisesti myös osastohoitoa, sekä erilaista mielenterveyttä ylläpitävää ja edistävää toimintaa.
Yhteystiedot
Päivi Hieta
Ylitarkastaja
Vastaanottoyksikkö
puh. 029 543 3089
[email protected]
MIELI ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry on mielenterveysjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää mielenterveyttä, tarjota kriisiapua ja ennaltaehkäistä mielenterveyden ongelmia.
MIELI ry tarjoaa materiaaleja, menetelmiä ja asiantuntemusta myös maahanmuuttajien mielenterveyden vahvistamiseen. Lisäksi MIELI ry:n koordinoima kriisikeskusverkosto tarjoaa tukea elämän kriiseissä pakolaistaustaisille henkilöille.
MIELI ry:ssä toimiva MIELI Kriisikeskus Helsinki tarjoaa lyhytaikaista keskusteluapua veloituksetta ja ilman lähetettä. Asiakas voi halutessaan asioida nimettömästi. Palvelua on saatavilla suomen, ruotsin ja englannin kielellä sekä tarvittaessa tulkin välityksellä. Palveluita tarjotaan myös turvapaikanhakijoille ja paperittomille henkilöille.
MIELI Kriisikeskus Helsinki
Yhteystiedot
Suvi Purhonen
Eritysasiantuntija
[email protected]
Helsingin Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskus
Helsingin Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskus tarjoaa valtakunnallista koulutusta ja konsultaatiota ammattilaisille ja työyhteisöille liittyen pakolaistaustaisten henkilöiden traumahoitoon ja monikulttuuriseen hoitotyöhön.
Psykotraumatologian keskus tarjoaa sekä asiakkaiden arviointia, hoitoa että kuntoutusta. Palvelut on tarkoitettu sodan, pakolaisuuden sekä kidutuksen vuoksi vaikeasti traumatisoituneille aikuisille, lapsille ja perheille.
Palveluihin haetaan terveydenhuollon ammattihenkilön tekemällä lähetteellä, ja palvelut ovat asiakkaille maksuttomia.
Psykotraumatologian keskus (Diakonissalaitos)
PALOMA-osaamiskeskuksen toiminta Psykotraumatologian keskuksessa
Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami
Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami on mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio, johon kuuluu keskusliiton lisäksi 16 alueellista jäsenyhdistystä ympäri Suomen.
Järjestö edistää mielenterveysomaisten ja läheisten hyvinvointia. Maahanmuuttajataustaiset henkilöt ovat yksi toiminnan kohderyhmistä. Maahanmuuttaneille mielenterveysomaisille FinFami tarjoaa muun muassa aiheeseen liittyvää tietoa ja neuvontaa, vertaistukea, keskusteluryhmiä, kursseja ja vapaaehtoistoimintaa.
Maahanmuuttajatyö (FinFami)
Yhteystiedot
Salla Ristolainen
Asiantuntija
puh. 040 027 4624
[email protected]
Oulun Diakonissalaitoksen säätiö
Oulun Diakonissalaitoksen Traumakuntoutus (KITU) tarjoaa valtakunnallista koulutusta ja konsultaatiota ammattilaisille maahanmuuttajataustaisten ihmisten kohtaamiseen, hoitoon ja kuntoutukseen liittyen.
KITU tarjoaa yksilö- ja ryhmämuotoista kuntoutusta yli 16-vuotiaille kidutuksen uhriksi joutuneille, oleskeluluvan saaneille maahanmuuttajille. Kuntoutukseen haetaan lääkärin lähetteellä ja kotikunnan myöntämällä maksusitoumuksella.
Kuntoutusta kidutuksen uhreille (Oulun Diakonissalaitoksen säätiö)
Yhteystiedot
Jaana Jokinen
puh. 050 312 8296
[email protected]
PapeTe-hanke
Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n PapeTe-hanke edistää paperittomien terveyttä sekä heidän pääsyään terveydenhuollon palvelujen piiriin.
Ryhmäterveysneuvontojen avulla lisäämme paperittomien ihmisten terveystietoutta ja omien oikeuksien tuntemusta. Koulutamme sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä opiskelijoita poistaaksemme esteitä hoitoon pääsyn tieltä. Lisäksi teemme vaikuttamistyötä varmistaaksenne ihmisoikeuksien toteutumisen. Ylläpidämme myös neuvontapuhelinta, johon voivat soittaa sekä paperittomat ihmiset että heitä kohtaavat ammattilaiset (044 744 9932, arkisin klo 9-15).
Yhteystiedot:
Neuvontapuhelin (arkisin klo 9-15)
044 744 9932
Asiantuntija
Aino Tuomi-Nikula
[email protected]
044 744 0014
Koordinaattori
Reetta Piri
[email protected]
040 171 5332