Vinkkejä energian säästämiseen kotona
Sähkön ja muun energian hinta on noussut. Sähkön kulutusta kotona kannattaa vähentää. Energiansäästö on myös hyvä keino vähentää asumisen ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.
Näillä vinkeillä säästät energiaa terveyden kannalta turvallisesti:
Laske huonelämpötilaa maltillisesti
Kun lasket huoneen lämpötilaa, huomioi tilan käyttäjät. Voit laskea huonelämpötilan alle 21 asteeseen. Pidä huonelämpötila kuitenkin vähintään 18 asteessa. Jos tiloissa on vanhuksia tai lapsia, pidä huonelämpötila vähintään 20 asteessa.
Jos tilassa ei asu ketään, voit laskea lämpötilan alle 18 asteen. Suosituslämpötila autotallille on 5 astetta ja varastolle 12 astetta.
Pidä kodin ilmanvaihto päällä
Ilmanvaihto poistaa epäpuhtauksia sisäilmasta ja tuo puhdasta ilmaa tilalle. Pidä kodin ilmanvaihto päällä. Huolehdi siitä, että koneellinen ilmanvaihto on huollettu ajallaan. Varmista, että märkätiloissa, kuten kylpyhuoneessa, on riittävä lämmitys ja ilmanvaihto.
Älä tuki ilmanvaihdon venttiilejä. Pidä koneellinen radonpoisto päällä, jos rakennuksessa on sellainen.
Älä laske lämpimän käyttöveden lämpötilaa alle 55 asteen
Legionellabakteerit voivat aiheuttaa vakavia keuhkokuumeita. Nämä bakteerit voivat lisääntyä 20–45-asteisessa vedessä. Legionellojen torjumiseksi pidä lämmin käyttövesi 55–60-asteisena. Lämpimällä käyttövedellä tarkoitetaan kodin lämminvesijärjestelmässä olevaa kuumaa vettä.
Voit vähentää lämpimän veden käyttöä esimerkiksi suihkuaikaa lyhentämällä. Huomioi kuitenkin, että erittäin vähäinen vedenkäyttö on riskitekijä legionellan kasvulle putkistoissa. Kaikkien kodin vesipisteiden on hyvä olla päivittäisessä käytössä.
Jätä lisäeristystyöt ammattilaiselle
Teetä rakennuksen energiakorjauksen suunnittelu aina ammattilaisella. Jos rakennuksen lisäeristys toteutetaan väärin, se voi aiheuttaa kosteusvaurion.
Polta vain puhdasta ja kuivaa puuta
Puunpoltto tuottaa terveydelle haitallisia pienhiukkaspäästöjä. Käytä takan tai kiukaan tulipesässä vain puhdasta ja kuivaa puuta. Tuo puut sisälle kuivumaan 1–2 vuorokautta ennen käyttöä.
Pidä tulisija kunnossa. Noudata sen käyttöohjeita. Muista tilata säännöllinen nuohous. Älä polta roskia tai käsiteltyä puuta, kuten kestopuuta tai painekyllästettyä, lakattua tai maalattua puuta. Vältä puun polttamista liian pienellä ilmamäärällä, eli kitupolttoa.
Asiantuntijat: Anniina Salmela, Marjo Niittynen ja Taina Siponen
Tämä verkkosivu täyttää selkokielen kriteerit ja sille on myönnetty selkotunnus.