Asiakirjat ja julkisuus

Kuolemansyyn selvittämistä koskevat asiakirjat ovat salassa pidettäviä, ja niiden luovuttamisesta on säädetty kuolemansyyn selvittämisestä annetun lain 15 §:ssä. Asiakirjoista voidaan antaa kopioita vain niille tahoille, joilla on asiakirjoihin lakiin perustuva oikeus. 

Lain mukaan kuolemansyyn selvittämistä koskevia tietoja saa antaa: 

  • tuomioistuimelle, viranomaisille tai yhteisölle, jolla on tiedon saantiin laissa säädetty oikeus (esim. Valvira ja Fimea)
  • vainajan lähiomaiselle tai muulle hänen läheiselleen
  • sille, jonka hakemuksesta tai suostumuksella kuolemansyyn selvittämiseksi tarpeellinen toimenpide on suoritettu
  • vakuutus- tai eläkelaitokselle (tietyin edellytyksin).

Kuolemansyyn selvittämiseen liittyvät asiakirjat

Kuolemansyyn selvittäminen voi perustua potilaasta ennen kuolemaa syntyneisiin asiakirjoihin, sairauskertomuksiin ja erillisten kliinisten tutkimusten tuloksiin. 

Kuolemansyyn selvittämisen yhteydessä laadittavia asiakirjoja ovat:

  • lääkärin laatima lähete lääketieteelliseen tai oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen
  • viranomaisten antama määräys oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen
  • lähetteet erikoistutkimuksiin ja tutkimuksista annetut lausunnot
  • poliisin hankkimat ja laatimat tutkinta-asiakirjat
  • ruumiinavauksesta laadittu pöytäkirja ja lausunto 
  • kuolintodistus ja hautauslupa
  • ilmoitukset rekisterinpitäjille, esim. ilmoitus kuolemasta väestötietojärjestelmään, syöpärekisteri-ilmoitus, ilmoitus ammattitaudista tai ammattitautiepäilystä

Oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen asiakirjat ja niiden luovuttaminen

Oikeuslääketieteellisestä kuolemansyyn selvittämisestä vastaa poliisi, eivätkä siinä syntyneet asiakirjat ole potilasasiakirjoja. Asiakirjojen ja niiden sisältämien tietojen luovuttamisesta päättää pääsääntöisesti kuolemansyyn selvityksestä vastaava poliisi. 

Asiakirjat ovat pysyvästi säilytettäviä ja salassa pidettäviä. Asiakirjoista voidaan antaa kopioita vain niille tahoille, joilla on asiakirjoihin lakiin perustuva oikeus. 

Poliisi vastaa asiakirjojen luovuttamisesta vainajan lähiomaiselle tai muulle hänen läheiselleen sekä vainajaa hoitaneille terveydenhuollon ammattihenkilöille. THL:n oikeuslääkintäyksiköstä voidaan antaa oikeuslääketieteellisiin kuolemansyyn selvityksiin liittyviä tietoja, mikäli menettelytavoista on erikseen sovittu poliisiviranomaisen kanssa.

Asetus kuolemansyyn selvittämisestä velvoittaa, että oikeuslääketieteellisestä ruumiinavauksesta on pidettävä pöytäkirjaa ja että ruumiinavauksen tekijän on annettava kuolemansyystä ja kuolemanluokasta perusteltu lausunto.

Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen pöytäkirja, lausunto kuolemansyystä ja kuolemanluokasta sekä kuolintodistus toimitetaan poliisille niiden valmistuttua. 

Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen asiakirjoja voidaan hakemuksesta luovuttaa tieteelliseen tutkimuskäyttöön. Tietolupia myöntävät eri viranomaiset riippuen ajanjaksosta, jolloin aineisto on kertynyt.

Oikeuslääketieteellisten aineistojen tutkimuskäyttö

Asiakirja-arkistot

Vuoden 2009  ja sitä vanhemmat oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen asiakirjat säilytetään Kansallisarkistossa Helsingissä ja Kansallisarkiston toimipisteissä eli entisissä maakunta-arkistoissa Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Mikkelissä, Oulussa, Turussa ja Vaasassa.

Vuoden 2010 ja sitä uudemmat oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen asiakirjat sijaitsevat THL:n arkistossa Helsingissä ja vuodesta 2016 alkaen THL:n oikeuslääkinnän tietojärjestelmässä.

Kuolintodistuksiin kohdistuvat tietopyynnöt ja kuolintodistusarkisto

Suomalaisten kuolintodistuksia on arkistoitu vuodesta 1936 lähtien. Vuosina 1936-1965 kuolleiden henkilöiden kuolintodistuksia säilytetään Kansallisarkistossa ja vuodesta 1966 lähtien Tilastokeskuksessa. Arkistoinnista vastaava viranomainen on Tilastokeskus.

Tilastokeskus luovuttaa kuolintodistuskopioita tai antaa niihin sisältyviä tietoja vainajan lähiomaiselle, eläkelaitokselle ja viranomaiskäyttöön sekä tieteellistä tutkimusta ja tilastollisia selvityksiä varten.

Lisätietoa Tilastokeskuksen tietopalvelusta ja aineistojen käyttöluvista