Turvakotipalvelut

Lapset leikkivät turvakodissa

Turvakotipalvelut

Turvakotien yhteystiedot

Turvakodit tarjoavat välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta. Palvelua tarjotaan ensisijaisesti lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille henkilöille ja perheille. 

Turvakotipalvelut ovat

  • saatavilla asuinpaikasta riippumatta 
  • asiakkaille maksuttomia
  • tarjolla perheille ja yksittäisille asiakkaille, iästä ja sukupuolesta riippumatta
  • tarvittaessa käytettävissä myös nimettömänä.

THL vastaa turvakotipalvelujen järjestämisestä, palveluverkoston koordinoinnista ja kehittämisestä. Tavoitteina ovat valtakunnallisesti laadukkaat ja kokonaisvaltaiset turvakotipalvelut. 

Turvakotitoiminnan yleinen johto ja ohjaus kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle. Turvakotitoimintaa valvovat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto sekä aluehallintovirastot toimialueellaan.

Koronavirus ja turvakodit

Monella turvakodilla on valmius sijoittaa koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat asiakkaat tai koronatartunnan saaneet asiakkaat erilleen muista asiakkaista sekä toteuttaa turvakotityötä välttäen tarpeetonta kontaktia. 

Ajantasaisen turvakotikohtaisen tiedon saat aina turvakodista. Tietoa lähisuhdeväkivallasta ja koko turvakotiverkoston paikkatilanteen saa Nollalinjalta, numerosta 080 005 005 tai chatin avulla.

Turvakotipalvelujen tuottajat 2023

Vuoden 2023 alussa Suomessa oli yhteensä 29 turvakotia ja niissä yhteensä 230 perhepaikkaa. Kaikissa maakunnissa on vähintään yksi turvakoti.