Mielenterveys- ja päihdelainsäädännön uudistamisen tavoitteena on parantaa mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalvelujen saatavuutta, tarpeen mukaisuutta ja laatua. Hyvinvointialueita edellytetään palvelujen järjestämistä monimuotoisesti. Toimeenpanoa tukee osaltaan tietopohjan parantaminen edellä kuvatulla tavalla.
Monimuotoisten palvelujen järjestämiseksi ja palvelujen laadun kehittämiseksi tarvitaan selvitys nykytilasta sekä keskeisimmistä monimuotoisen palvelun toimintamalleista, joita kansainvälisen tutkimusnäytön perusteella tulisi olla saatavilla. Keskeinen saatavuuden ja laadun ongelma on potilaiden palveluissa kohtaava syrjintä, jonka vähentämiseksi tarvitaan toimia.
Monimuotoisten palveluiden saatavuuden parantaminen
Monimuotoisten palvelujen tarve liittyy erityisesti vakaviin mielenterveyshäiriöihin. Kokoamme selvityksessä hyvinvointialueilta tiedot siitä, mitä näyttöön perustuvia monimuotoisia palveluja ja toimintamalleja eri alueilla on tarjolla tälle kohderyhmälle ja missä määrin niitä ohjaavat alkuperäiset kyseisten menetelmien laatukriteerit. Toimintamallien, kuten tehostetun avohoidon (assertive community treatment), lisäksi selvitämme, missä määrin palveluja ylipäätään toteutetaan kotiin vietävinä palveluina tai muuten joustavina, monimuotoisina palveluina.
Toteutamme systemaattisen katsauksen keskeisimmistä vakavien mielenterveyshäiriöiden monimuotoisten palvelujen muodoista. Erityisenä kohderyhmänä ovat ne potilaat, jotka ovat pitkäaikaisessa tai pitkittyneessä sairaalahoidossa tai ovat riskissä päätyä tällaiseen hoitoon. Selvitys voi toimia pohjana vakavien mielenterveyshäiriöiden hoidon kehittämisohjelmalle ja palvelujen seurannalle.
Stigman ja syrjinnän vastaisen ohjelman valmistelu
Ihmiset, joilla on mielenterveys- tai päihdehäiriö, kohtaavat stigmaa (häpeäleimaa) ja syrjintää sosiaali- ja terveyspalveluissa. Syrjintää esiintyy sekä mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluissa että fyysisiä
terveysongelmia hoidettaessa. Sen seurauksena sosiaali- ja terveyspalvelut toteutuvat laadultaan, saatavuudeltaan ja saavutettavuudeltaan eriarvoisesti niillä henkilöillä, jotka kokevat mielenterveys- tai päihdeongelmia.
Osana sote-uudistusta on mahdollista rakentaa uusiin palvelurakenteisiin yhdenvertaisuutta tukevat käytännöt. Onnistumisen kannalta on keskeistä, että seuranta on systemaattista ja kytkeytyy organisaation laatujärjestelmään. Tällainen työ vaatii kansallista tukea. Valmistelemme stigman ja syrjinnän vastaisen ohjelman.
Osana tätä työtä teemme selvityksen kansainvälisistä stigman ja syrjinnän vastaisista ohjelmista, joita on toteutettu useissa maissa, ja toteutamme stigman ja syrjinnän vastaisen verkkokoulun. Työ pohjautuu Kansanterveyden neuvottelukunnan Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden alajaostossa jo tehtyyn valmistelevaan työhön.
Edellä kuvattujen toimien lisäksi lainsäädännön toimeenpanon tukeen sisältyy laaja kouluttaminen ja viestintä lainsäädännön kohderyhmille.
Lue aiheesta lisää:
Stigma ja syrjintä