Sukupuolen moninaisuus voimavarana
Sukupuolen moninaisuus voimavarana -hanke pyrki ehkäisemään sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten mielenterveyden häiriöitä ja itsemurhia sekä heihin kohdistuvaa syrjintää. Hankkeen tavoitteena oli edistää sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten oikea-aikaista ja voimavaralähtöistä tukea ja hoitoa sekä lisätä palveluketjujen ja yhteistyön toimivuutta. Lisäksi hanke kehitti tietopohjaa, paransi tiedon saatavuutta sekä lisäsi ammattilaisten osaamista.
Hanke keskittyi sukupuolivähemmistöihin (trans-, inter- ja muunsukupuoliset) kuuluviin sekä sukupuoltaan pohtiviin lapsiin ja nuoriin, mutta se huomioi myös seksuaaliseen suuntautumiseen ja seksuaalivähemmistöihin liittyviä kysymyksiä.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena oli kehittää sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten palveluita
- sujuvoittamalla sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten tukea ja hoidon palvelupolkuja
- vahvistamalla ammattilaisten osaamista ja voimavaralähtöistä kohtaamista
- kokoamalla yhteen tietoa sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten, nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveydestä ja sitä tukevien palveluiden saatavuudesta Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisuksi
- parantamalla tiedon saatavuutta.
Toteutus
Hanke toteutettiin vuosina 2023–2024 osana Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman kansallisen Mielenterveysstrategian ja Itsemurhien ehkäisyohjelman toimeenpanoa.
Hanke kuului strategian osakokonaisuuteen Mielenterveyden edistäminen ja itsemurhien ehkäisy haavoittuvissa ryhmissä.
Erityisesti hanke tuki
- Mielenterveysstrategian painopisteen 2 ehdotuksen 9. toimeenpanoa: Tuetaan lapsia ja nuoria, joiden elämässä on psyykkistä kuormitusta (esimerkiksi alaikäisiä, joiden lähiomaisilla on kuormitusta, haavoittuvassa asemassa tai elämäntilanteessa olevia lapsia ja nuoria ja kulttuuriselta tai yhteiskunnalliselta asemaltaan haavoittuviin ryhmiin kuuluvia lapsia ja nuoria).
- Itsemurhien ehkäisyohjelman toimenpiteen 13 toimeenpanoa: Kehitetään kulttuurisensitiivisiä eli kielen ja kulttuurin mukaisia ehkäisyohjelmia ja kriisityötä yhdessä alkuperäiskansan, sateenkaariväestön ja muiden vähemmistöryhmien edustajien, väkivallan uhrien ja muissa kriisitilanteissa olevien, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden, vankien, ulosotossa olevien ja köyhyydessä elävien sekä vammaisten, pitkäaikaisesta kivusta ja elämänlaatuun vaikuttavista pitkäaikaisista sairauksista, päihdeongelmista ja ongelmapelaamisesta kärsivien kanssa.
Rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten voimavarana arvostavat ihmissuhteet: terveydenhuollolla tärkeä osa nuorten tukemisessa
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2024;140(13):1111-4
Transnuorten tyytyväisyys elämään – voimavaratekijät liittyvät hyviin ihmissuhteisiin ja arvostavaan vuorovaikutukseen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL 2024
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien 8.- ja 9.-luokkalaisten hyvinvointi – Kouluterveyskysely 2019–2023
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL 2024