Lastenkodin omavalvontasuunnitelma
Lastenkotien täytyy varmistaa, että sijaishuollon palvelut toteutetaan laadukkaasti ja asiakasturvallisesti. Lastenkodit tekevät tämän laatimalla kirjallisen omavalvontasuunnitelman. Omavalvontasuunnitelman avulla varmistetaan, että jokainen lastenkotiin sijoitettu lapsi saa tarvitsemaansa hoitoa ja kasvatusta sekä apua huostaanoton ja kodin ulkopuolelle sijoittamisen perusteena olleisiin asioihin.
Omavalvontasuunnitelmassa kiinnitetään huomiota siihen, miten lapsen tarvitsema sijaishuolto toteutetaan ja miten sen laatu varmistetaan. Suunnitelmassa kerrotaan, miten yksikössä toimitaan, jos palvelu ei syystä tai toisesta toteudu tavoitteiden mukaisesti tai lasten ja aikuisten turvallisuus uhkaa vaarantua yksikössä.
Omavalvonnan tavoitteena on, että henkilökunta arvioi koko ajan omaa toimintaansa. Henkilökunnan täytyy kuulla asiakkaita ja omaisia laatuun ja asiakasturvallisuuteen liittyvissä asioissa sekä ottaa asiakaspalaute huomioon toiminnan kehittämisessä.
Nämä asiat lastenkodin omavalvontasuunnitelmassa kerrotaan
- Missä lastenkoti sijaitsee? Kuka sen omistaa? Kuinka monta osastoa lastenkodissa on? Miten osastot eroavat toisistaan?
- Keitä lastenkodissa työskentelee? Minkä alan ammattilaisia he ovat? Minkälaisia koulutustaustoja heillä on?
- Millaisia ovat lastenkodin toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet, jotka koskevat lasten hyvinvointia ja kehittymistä, tukemista, kohtelua, itsemääräämisoikeuden turvaamista, valintojen tekemisen tukemista, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumista ja edistämistä, turvallisuudesta huolehtimista sekä osallistumisen tukemista?
- Miten lasten kanssa toimitaan? Millä tavalla lapsia hoidetaan ja kasvatetaan? Missä tilanteissa rajoitustoimenpiteitä käytetään?
- Miten lasten arkea suunnitellaan ja kuka siitä vastaa (omahoitaja/omaohjaaja)? Miten lapsi osallistuu suunnitteluun ja päätöksentekoon?
- Miten vanhemmat osallistuvat lapsen elämään sijoituksen aikana?
- Miten lasten turvallisuudesta huolehditaan?
- Miten lasta koskevien asiakastietojen käsittelystä ja tietoturvasta huolehditaan?
- Miten lasta koskevia tietoja tallennetaan? Kuka tietoja voi käyttää?
- Miten lapsen oikeudet vaikuttavat sijaishuollon toteutumiseen?
- Miten toimitaan, jos lapsi ei noudata lastenkodin sääntöjä tai rikkoo tehtyjä sopimuksia vastaan?
- Mihin palveluihin lapsilla on mahdollisuus sijaishuoltopaikassa? Miten koulu on järjestetty? Mitä lapset voivat harrastaa ja miten harrastuksia tuetaan? Miten lapset voivat viettää aikaansa?
- Miten lapset saavat käyttöönsä heille kuuluvat käyttövarat? Kuinka lapset voivat niitä käyttää?
- Kuinka lapsi asuu sijaishuoltopaikassa? Miten lapsen yksityisyyttä kunnioitetaan?
- Miten lapsi voi vaikuttaa asioihinsa sijaishuoltopaikassa?
- Miten lastenkodissa käytetään rajoitustoimenpiteitä? Mitä asioita niiden käytössä on huomioitava?
- Miten lasten oikeudet turvataan niissä tilanteissa, joissa on mahdollisesti tapahtunut oikeuksien loukkauksia? Mistä lapsi saa tietoa ja kuka häntä voi auttaa?
Omavalvontasuunnitelmassa on paljon lastenkotiin sijoitetuille lapsille, heidän huoltajilleen, työntekijöille ja lastenkodin toimintaa valvoville viranomaisille tärkeää tietoa. Omavalvontasuunnitelman osana on tehtävä hyvän kohtelun suunnitelma.
Omavalvontasuunnitelman täytyy olla nähtävillä. Sen lukeminen yksin on kuitenkin useimmille lapselle haastava tehtävä. Sijoitetun lapsen kannattaa tutustua suunnitelmaan ja pyytää sen läpikäymiseen aikuisen apua.