Hyvän kohtelun suunnitelma
Hyvän kohtelun suunnitelman tarkoitus on tukea lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden toteutumista sijoituksen aikana. Suunnitelman avulla pyritään vahvistamaan aikuisten ja lasten välistä yhteisymmärrystä lastenkodin yhteisistä säännöistä ja toimintatavoista. Yhteinen ymmärrys säännöistä ja toimintatavoista tukee avoimuutta ja rakentaa luottamusta aikuisten ja lasten välillä. Suunnitelman avulla voidaan ehkäistä rajoitustoimenpiteiden käyttöä.
Lue lisää: Lastensuojelun arvot ja periaatteet
Lastensuojelulaitosten täytyy tehdä hyvän kohtelun suunnitelma. Hyvän kohtelun suunnitelma on asiakirja, joka on osa lastenkodin omavalvontasuunnitelmaa.
Suunnitelman tekeminen yhdessä lasten kanssa tarjoaa mahdollisuuden keskustella yhdessä, miten lasten hoito ja kasvatus toteutetaan ja lasten yksilölliset tarpeet voidaan ottaa huomioon sijaishuoltopaikassa. Samalla lapset voivat antaa palautetta ja kiinnittää aikuisten huomiota esimerkiksi toimintatapoihin, joita olisi tarpeen kehittää.
Nämä asiat hyvän kohtelun suunnitelmassa kerrotaan
- Miten lasten itsemääräämisoikeutta tuetaan, vahvistetaan ja ylläpidetään laitoksessa?
- Miten laitoksessa toimitaan, jotta lapset saisivat hyvää hoitoa, kasvatusta ja valvontaa?
- Miten laitoksessa ehkäistään rajoitustoimenpiteiden käyttöä?
- Miten laitoksessa huolehditaan lasten ja aikuisten turvallisuudesta rajoitusten käytön yhteydessä tai muissa tilanteissa, joissa heihin voi kohdistua väkivallan uhkaa?
- Miten ja missä tilanteissa laitoksessa voidaan käyttää rajoitustoimenpiteitä?
- Miten rajoitustoimenpiteiden käytön jälkeen toimitaan?
- Kuinka lapsille kerrotaan muutoksenhaku- ja kantelumahdollisuuksista?
Kaikilla sijaishuoltopaikassa asuvilla lapsilla pitää olla mahdollisuus osallistua hyvän kohtelun suunnitelman tekemiseen ja kertoa siitä mielipiteensä.
Valmis hyvän kohtelun suunnitelma käydään läpi yhdessä yksikköön sijoitettujen lasten kanssa. Hyvän kohtelun suunnitelma sijoitetaan yksikössä kaikkien nähtäville. Suunnitelma täytyy antaa tiedoksi sosiaalityöntekijälle. Hyvän kohtelun suunnitelmaa arvioidaan ja tarkistetaan joka vuosi.