Tietoa Lastensuojelun käsikirjasta
- Lastensuojelun käsikirjan tavoite
- Sisällön ylläpito ja tuotanto
- Mitä käsikirjassa on?
- Tekijänoikeudet
- Käsikirjan kehittäminen palautteen avulla
Lastensuojelun käsikirja on kaikille avoin verkkopalvelu. Se on ainoastaan verkkomuodossa. Lastensuojelun käsikirja on suunnattu sosiaalialan ammattilaisille ja kaikille lastensuojelun parissa työskenteleville sekä yhteistyökumppaneille ja alalle opiskeleville. Käsikirjaa käyttävät myös lastensuojelun asiakkaat. Käsikirjaa käytetään lisäksi työhön perehdyttämisen välineenä.
Verkkosivusto on toiminut vuodesta 2007 lähtien. Syyskuussa 2014 Lastensuojelun käsikirja siirtyi uuteen verkkojulkaisujärjestelmään ja eriytyi Sosiaaliportista tullen osaksi THL:n verkkosivustoa. Samalla Sosiaaliportti lopetettiin.
Lastensuojelun käsikirjan tavoite
Lastensuojelun käsikirjan ensisijainen tavoite on tarjota työväline lastensuojelun työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden käyttöön. Käsikirja on työväline ja lastensuojelutyön tuki päivittäiseen lastensuojelutyöhön. Sen sisältö perustuu ennen kaikkea lastensuojelulakiin, jonka toimeenpanon tueksi se on luotu.
Lastensuojelun käsikirja ohjaa valtakunnallista lastensuojelutyötä tarjoamalla yhtenäisen ja ajantasaisen tiedon niin työntekijöille kuin kansalaisille. Sen avoimuus lisää läpinäkyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta, kun sama tieto on sekä työntekijän että asiakkaan saatavilla.
Sisällön ylläpito ja tuotanto
Ylläpito- ja kehittämisvastuu on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Sisällöt tuotetaan yhteistyössä keskeisten toimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa. Sisällöntuotannossa on mukana useita asiantuntijoita ja kommentaattoreita.
Päivittäinen sisältöjen ylläpito tapahtuu vuorovaikutuksessa käsikirjan käyttäjien kanssa. Kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus kommentoida käsikirjan sisältöjä esim. palautekanavan tai henkilökohtaisen yhteydenoton kautta sekä Askem-palautejärjestelmän avulla.
Sisällön tuotanto
Käsikirjan sisällöt on tuotettu pitkällä aikavälillä prosessinomaisesti ja yhteistyönä, joten yksittäisiä kirjoittajia ei mainita teksteissä. Osassa sisällöistä on kirjoittajan nimi näkyvissä. Käsikirjassa käytettyjen materiaalien tuottajilta on pyydetty lupa materiaalin käyttöön tekijänoikeuksien mukaisesti.
Sisältöjä päivitetään muun muassa lainsäädännössä tapahtuvien muutosten johdosta. Toimitukseen voi olla yhteydessä sisällöntuotantoon liittyvissä kysymyksissä, ja toimitus ottaa vastaan ehdotuksia uusiksi sisällöiksi.
Sisällöistä ilmenee, mikä on lakiin perustuvaa ja mikä oikeuskäytäntöön, ja mikä luonteeltaan ohjeistavaa. Tähän on pyritty merkitsemällä lähteet selkeästi näkyviin etenkin lain- ja oikeuskäytännön osalta.
Mitä käsikirjassa on?
Lastensuojelun käsikirjassa on tietoa lastensuojelulaista ja sen soveltamisesta.
Lastensuojelutyöprosessit, lomakkeet ja erityiskysymykset
Käsikirjassa ovat kuvattuina lastensuojeluprosessin eri vaiheet lastensuojeluilmoituksesta ja lastensuojelun tarpeen selvittämisestä aina jälkihuoltoon saakka. Tietoa ehkäisevästä lastensuojelusta ja lapsiperheiden sosiaalipalveluista on koottu Lapset, nuoret ja perheet -verkkosivustolle.
Lapset, nuoret ja perheet (THL)
Jokaisesta prosessin vaiheesta on esitetty olennaiset työssä huomioitavat asiat. Käytännön työn avuksi on muistilistoja eri työvaiheisiin, työmenetelmiä ja hyviä käytäntöjä sekä mahdollisuus ottaa käyttöön joitakin lomakkeita. Käsikirjasta löytyy tietoa lastensuojeluun liittyvistä erityiskysymyksistä.
Ajankohtaiset tiedotteet
Käsikirjan avulla voi seurata valtakunnallisesti merkittäviä lastensuojeluun liittyviä asioita, kuten lakimuutoksia ja uusinta oikeuskäytäntöä.
Toimijat, työn tuki ja hallinto
Lastensuojelutyöhön liittyviä hallinnollisia asioita on koottu käsikirjaan. Hyvinvointialueiden johtaville viranhaltijoille on suunnattu tietoa lastensuojelun työntekijöiden työoloihin, työssä kehittymiseen ja täydennyskoulutukseen sekä muihin yleisiin kunnan velvollisuuksiin liittyen.
Tutkimus ja tilastotieto
Käsikirjassa on jonkin verran tietoa lastensuojelun tutkimuksesta ja kehittämisestä sekä tilastotietoa lastensuojeluun liittyen.
Tekijänoikeudet
Lastensuojelun käsikirjan sisältöä voi käyttää ja linkittää vapaasti. Tällöin noudatetaan normaalia lähdeviittauskäytäntöä. Lähteeksi tulee merkitä Lastensuojelun käsikirja (THL) ja kyseisen osion nimi ja verkko-osoite sekä päivämäärä. Käsikirjassa olevien lomakkeiden osalta toimitaan edellä mainituin tavoin. Tekijänoikeus sisältöihin ja lomakkeisiin on Lastensuojelun käsikirjalla (THL).
THL:n ylläpitämillä verkkosivustoilla olevan aineiston tekijänoikeudet kuuluvat THL:lle, ellei toisin mainita.
Lisätietoa tekijänoikeuksista (THL)
Käsikirjan kehittäminen palautteen avulla
Palaute on tervetullutta. Viestin aihekenttään kirjoitetaan, mitä asia koskee (lisätietopyyntö, palaute, kehittämisehdotus tms.). Palautteen voi lähettää osoitteeseen lastensuojelunkasikirja(at)thl.fi tai suoraan haluamalleen asiantuntijalle. Palautteisiin pyritään vastaamaan mahdollisimman nopeasti. Loma-aikoina vastaaminen voi kestää normaalia kauemmin.
Lastensuojeluilmoitukset ja kiireelliset asiat
Mikäli olet tekemässä ilmoituksen lastensuojelun tarpeessa olevasta lapsesta, täytyy sinun ottaa yhteys lapsen asuinkunnan hyvinvointialueeseen.
Kiireellisissä tapauksissa virka-ajan ulkopuolella ota yhteys oman hyvinvointialueesi sosiaalipäivystykseen tai hätäkeskukseen (112).
Vammaispalvelujen käsikirja
Vammaisalan ammattilaisen työväline ja tietopankki.